Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman: "Extra tack till hunden"

Anders Natander, pappa till försvunna Ellenor, är lättad efter att hans dotter hittats.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Sexåriga Ellenor försvann klockan 11:30 under söndagen, och var borta i över tretton timmar i svår terräng med höga klippor, sprickor i berget, gruvschakt och grottor.
Foto: Tilda Persdotter
Många människor hörde av sig till polisen och ville hjälpa till med sökandet. Vid 23-tiden startade Missing people en skallgång för att hitta den försvunna flickan.
Foto: Daniel Sjöholm
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

BLACKSÅSEN, HUDIKSVALL. När hundpatrullen hittade försvunna Ellenor, 6, i natt hade hon sovit en stund och satt och vilade.
– Hon gick ned själv men de fick bära henne nedför branten en bit. Det är en fantastiskt tuff tjej, säger pappa Anders Natander om sin återfunna dotter.

På Facebook skriver hennes mamma: ”Ellenor sänder ett extra tack till den snälla hunden”

Pappa Anders Natander har precis stängt dörren till ambulansen som ska ta den ganska nyligen fyllda sexåringen Ellenor till de rutinkontroller på sjukhus som alltid görs efter ett försvinnande.

Vi är nära toppen av Blacksåsen där Ellenor försvann och där hon hittades i natt.

– Det känns bra, säger han. Det tror jag inte ens att du behöver fråga.

Hur mår Ellenor?

– Bra, svarar Anders Natander.

Han är förstås oerhört glad.

Ellenor hade sovit

Anders Natander, hans bror Magnus och deras familjer hade varit på utflykt på söndagsförmiddagen  i naturreservatet Blacksåsen ett par mil utanför Hudiksvall, de hade grillat korv och man hade varit uppe vid utsiktsplatsen på det branta berget.


LÄS MER: Försvunna sexåriga flickan är hittad välbehållen 


Det var på promenaden tillbaka som Ellenor försvann spårlöst när hon sprang lite i förväg tillsammans med sin bror och kom vilse i skogen.

Familjerna letade med hjälp av personer de mötte och efter ett par timmar ringde de polisen som tog larmet på allvar och organiserade ett stort eftersök. Hundratals personer var på sena kvällen och natten inblandade i arbetet med att hitta  den försvunna flickan.

Många människor hörde av sig till polisen och ville hjälpa till med sökandet. Vid 23-tiden startade Missing people en skallgång för att hitta den försvunna flickan.
Foto: Daniel Sjöholm

Till slut var det en hundpatrull som hittade Ellenor, bara 500 meter från den plats där hon försvann.

Då hade hon varit borta i tretton och en halv timme.

– Hon satt när polisen kom, det var en hundförare som hittade henne. Hon sa att hon sovit en stund. Hon hade ju gått ganska långt i konstig terräng, säger Anders Natander.


Ellenors mamma skickade under morgonen en hälsning via Facebook till alla som hjälpt till vid räddningsarbetet: ”Ellenor sänder ett extra tack till den snälla hunden”


Pappa Anders: "Spänt hela tiden"

Men Ellenor var vid gott mod trots strapatserna i skogen.

– Det är en fantastiskt duktig tjej, säger pappa Anders och Ellenors farbror Magnus håller med och säger: 

– Det var en jättefin hund som hade hittat henne, det är ju imponerande vilka resurser de har.

– Hon gick till och med själv. De bar henne ner för branten här bara, säger Anders Natander. 

Familjerna har varit mycket oroliga för henne.

– Det var spänt hela tiden. Man gick och tänkte på vad som kunde ha hänt, var hon kunde vara, hur kall hon var. Allt sånt där, säger Anders Natander.


LÄS MER: Robert hjälpte till att leta efter sexåringen


– Vi kom ju upp när det var soligt, så att hon var ju klädd efter det. Tanken var ju att vi skulle komma upp och ner innan det började regna, men så blev det inte.

Sexåriga Ellenor försvann klockan 11:30 under söndagen, och var borta i över tretton timmar i svår terräng med höga klippor, sprickor i berget, gruvschakt och grottor.
Foto: Tilda Persdotter

Hyllar alla som hjälpte till

Klockan var strax efter 01 natten till måndag när polisen hörde av sig för att lämna glädjebeskedet.

– De ringde mig här och sa hur det var och då gick jag upp och mötte dem. Det var otroligt.

Anders och Magnus Natander är mycket tacksamma. Minst ett par hundra personer deltog i skallgångskedjan, allt från frivilliga till poliser, jägare och hemvärnet. Och Missing People hade organiserat  med personer som letade.

– Alla som hjälper till och ställer upp så här, det är fantastiskt, säger Magnus Natander.

Vad kommer ni göra nu?

– Nu ska vi åka hem och vila, säger Anders Natander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.