Anders Natander, pappa till försvunna Ellenor, är lättad efter att hans dotter hittats. Foto: / ALEX LJUNGDAHLAnders Natander, pappa till försvunna Ellenor, är lättad efter att hans dotter hittats. Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Anders Natander, pappa till försvunna Ellenor, är lättad efter att hans dotter hittats.  Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Sexåriga Ellenor försvann klockan 11:30 under söndagen, och var borta i över tretton timmar i svår terräng med höga klippor, sprickor i berget, gruvschakt och grottor. Foto: Tilda PersdotterSexåriga Ellenor försvann klockan 11:30 under söndagen, och var borta i över tretton timmar i svår terräng med höga klippor, sprickor i berget, gruvschakt och grottor. Foto: Tilda Persdotter
Sexåriga Ellenor försvann klockan 11:30 under söndagen, och var borta i över tretton timmar i svår terräng med höga klippor, sprickor i berget, gruvschakt och grottor. Foto: Tilda Persdotter
Många människor hörde av sig till polisen och ville hjälpa till med sökandet. Vid 23-tiden startade Missing people en skallgång för att hitta den försvunna flickan. Foto: Daniel SjöholmMånga människor hörde av sig till polisen och ville hjälpa till med sökandet. Vid 23-tiden startade Missing people en skallgång för att hitta den försvunna flickan. Foto: Daniel Sjöholm
Många människor hörde av sig till polisen och ville hjälpa till med sökandet. Vid 23-tiden startade Missing people en skallgång för att hitta den försvunna flickan. Foto: Daniel Sjöholm
Foto: / ALEX LJUNGDAHLFoto: / ALEX LJUNGDAHL
 Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Mamman: "Extra tack till hunden"

Publicerad

BLACKSÅSEN, HUDIKSVALL. När hundpatrullen hittade försvunna Ellenor, 6, i natt hade hon sovit en stund och satt och vilade.
– Hon gick ned själv men de fick bära henne nedför branten en bit. Det är en fantastiskt tuff tjej, säger pappa Anders Natander om sin återfunna dotter.

På Facebook skriver hennes mamma: ”Ellenor sänder ett extra tack till den snälla hunden”

Pappa Anders Natander har precis stängt dörren till ambulansen som ska ta den ganska nyligen fyllda sexåringen Ellenor till de rutinkontroller på sjukhus som alltid görs efter ett försvinnande.

Vi är nära toppen av Blacksåsen där Ellenor försvann och där hon hittades i natt.

– Det känns bra, säger han. Det tror jag inte ens att du behöver fråga.

Hur mår Ellenor?

– Bra, svarar Anders Natander.

Han är förstås oerhört glad.

Ellenor hade sovit

Anders Natander, hans bror Magnus och deras familjer hade varit på utflykt på söndagsförmiddagen  i naturreservatet Blacksåsen ett par mil utanför Hudiksvall, de hade grillat korv och man hade varit uppe vid utsiktsplatsen på det branta berget.

 

LÄS MER: Försvunna sexåriga flickan är hittad välbehållen 

 

Det var på promenaden tillbaka som Ellenor försvann spårlöst när hon sprang lite i förväg tillsammans med sin bror och kom vilse i skogen.

Familjerna letade med hjälp av personer de mötte och efter ett par timmar ringde de polisen som tog larmet på allvar och organiserade ett stort eftersök. Hundratals personer var på sena kvällen och natten inblandade i arbetet med att hitta  den försvunna flickan.

Många människor hörde av sig till polisen och ville hjälpa till med sökandet. Vid 23-tiden startade Missing people en skallgång för att hitta den försvunna flickan.Foto: Daniel Sjöholm

Till slut var det en hundpatrull som hittade Ellenor, bara 500 meter från den plats där hon försvann.

Då hade hon varit borta i tretton och en halv timme.

– Hon satt när polisen kom, det var en hundförare som hittade henne. Hon sa att hon sovit en stund. Hon hade ju gått ganska långt i konstig terräng, säger Anders Natander.

 

Ellenors mamma skickade under morgonen en hälsning via Facebook till alla som hjälpt till vid räddningsarbetet: ”Ellenor sänder ett extra tack till den snälla hunden”

 

Pappa Anders: "Spänt hela tiden"

Men Ellenor var vid gott mod trots strapatserna i skogen.

– Det är en fantastiskt duktig tjej, säger pappa Anders och Ellenors farbror Magnus håller med och säger: 

– Det var en jättefin hund som hade hittat henne, det är ju imponerande vilka resurser de har.

– Hon gick till och med själv. De bar henne ner för branten här bara, säger Anders Natander. 

Familjerna har varit mycket oroliga för henne.

– Det var spänt hela tiden. Man gick och tänkte på vad som kunde ha hänt, var hon kunde vara, hur kall hon var. Allt sånt där, säger Anders Natander.

 

LÄS MER: Robert hjälpte till att leta efter sexåringen

 

– Vi kom ju upp när det var soligt, så att hon var ju klädd efter det. Tanken var ju att vi skulle komma upp och ner innan det började regna, men så blev det inte.

Sexåriga Ellenor försvann klockan 11:30 under söndagen, och var borta i över tretton timmar i svår terräng med höga klippor, sprickor i berget, gruvschakt och grottor.Foto: Tilda Persdotter

Hyllar alla som hjälpte till

Klockan var strax efter 01 natten till måndag när polisen hörde av sig för att lämna glädjebeskedet.

– De ringde mig här och sa hur det var och då gick jag upp och mötte dem. Det var otroligt.

Anders och Magnus Natander är mycket tacksamma. Minst ett par hundra personer deltog i skallgångskedjan, allt från frivilliga till poliser, jägare och hemvärnet. Och Missing People hade organiserat  med personer som letade.

– Alla som hjälper till och ställer upp så här, det är fantastiskt, säger Magnus Natander.

Vad kommer ni göra nu?

– Nu ska vi åka hem och vila, säger Anders Natander.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag