9 000 personer har delat Elin Petterssons inlägg om utseendefixering bland barn och unga. Nu sätter hon ned foten och vädjar till andra föräldrar.9 000 personer har delat Elin Petterssons inlägg om utseendefixering bland barn och unga. Nu sätter hon ned foten och vädjar till andra föräldrar.
9 000 personer har delat Elin Petterssons inlägg om utseendefixering bland barn och unga. Nu sätter hon ned foten och vädjar till andra föräldrar.
Elins vädjan – låt barnen få vara barn och slippa utseendefixeringen. Foto: Laurence MoutonElins vädjan – låt barnen få vara barn och slippa utseendefixeringen. Foto: Laurence Mouton
Elins vädjan – låt barnen få vara barn och slippa utseendefixeringen. Foto: Laurence Mouton

Mamman Elin: "Låt barnen leka i stället för att tänka på utseende"

Publicerad

Hennes nioåriga dotter blev retad i skolan för att hon inte hade på sig "märkeskläder".

Nu vädjar Elin Pettersson till andra föräldrar om att låta barn vara barn – och att barn borde leka i stället för att bry sig om utseende och kläder.

– Min dotter ska inte få höra att hon är för tjock, måste ha bh innan hon fått bröst eller ha speciella kläder för att passa in, säger Elin.

"Nä, Nu är jag förbannad! Nu sätter vi STOPP!"

Så inleder småbarnsmamman Elin Pettersson från Vingåker ett omtalat inlägg på Facebook.

Elin skriver sedan om när hennes nioåriga dotter kom hem från skolan nyligen.

En skoldag som slutade i tårar.

"Hon gråter vid läggning och säger: - Mamma jag blir retad i skolan för att jag inte har märkeskläder!" skriver Elin i inlägget.

Dotterns tårar fick Elin att reflektera över hur samhället formar barn och unga. Hur vuxna ideal förs över till de allra minsta.

"Låt barnen leka i stället"

"Min dotter ska inte få höra (Eller säga till någon) att hon är för tjock, måste ha bh innan hon fått bröst eller ha speciella kläder för att passa in. Den tiden kommer", skriver Elin.

– Det här med hur vi ser ut kommer att komma senare i livet. Jag lever inte i tron att man ska kunna förändra hela världsbilden, evolutionen, det är klart att det där alltid kommer att finnas, förklarar Elin, och fortsätter:

– Men vi borde försöka bespara våra barn just det problemet. Låta dem leka. Sedan vet jag att det är ett delikat problem. Det är inte lätt för vuxna att säga "nej" när deras barn säger att de inte får vara med och leka för att de inte har den och den jackan, eller har på sig bh, eller har bikini när alla andra tjejer har bikini på stranden i första klass.

Men en del har missuppfattat budskapet, menar Elin.

– Det har mest varit positiva reaktioner. Sedan är det några som har skrivit "får man inte ha märkeskläder?" Men det är inte så att man inte får ha märkeskläder, jag tycker bara att man inte ska låta barnen veta att de har just märkeskläder. Att man inte ska göra en grej av det, att barnen inte ska bli så fixerade vid hur de ser ut.

Vädjar till andra föräldrar

I sitt inlägg skriver Elin om hur vuxna, medvetet eller omedvetet, kan föra över ytliga värderingar och åsikter till sina barn.

"Jag vägrar och vill inte tro att vi på riktigt tror att våra barn mår bättre av att veta att deras nya jacka kostade 900 kronor och är köpt på NK eller att byxorna kostade 750 kronor och är av fransk design", skriver hon bland annat.

Elin vädjar också till andra föräldrar över hela Sverige.

"Jag vill, snälla ni, vuxna, föräldrar och vårdnadshavare att vi tillsammans bestämmer oss för att låta våra barn få vara barn ett tag till. Kan vi inte tillsammans bara säga: STOPP! Nu räcker det. STOPP till fördomar, utanförskap och utsidefixering? Kan vi inte bara, i några år till, låta alla barn få passa in?"

Vill skydda barnen

Elins inlägg har delats 9 000 gånger på Facebook under veckan.

Elin Pettersson.Foto: Privat.

– Jag har förstått att många tycker att budskapet är bra.

Om inlägget kan få andra att tänka till är mycket vunnet, menar hon.

– Och det handlar inte bara kläder och storlek. Utan också om till exempel hudfärg. Vi respekterar vänner, bekanta och andra utifrån hur vi ser ut. Och jag tycker inte våra barn ska behöva göra så. Jag tycker inte att våra barn ska behöva bry sig om sådant nu.

Expressen har tidigare skrivit om Nour, 5, som undrade varför pojkar och flickor delas upp i olika lag på fotbollsträningen i så pass tidig ålder.

Nour fick därför inte spela med sin bästa kompis, en pojke från förskolan.

– Vi får leta efter en klubb som låter barnen spela tillsammans som barn och inte utifrån kön, sa mamma Agnes.

 

Läs Elins inlägg i sin helhet längre ner.

"Nä, Nu är jag förbannad! Nu sätter vi STOPP!"

"Min dotter (nyligen fyllda 9 år) kommer hem från skolan, gråter vid läggning och säger: -Mamma jag blir retad i skolan för att jag inte har märkeskläder!
Jag svarar: - Men lilla gumman, Du har märkeskläder- det står H&M i dina!!!
..Och NEJ, det svarade jag ju inte alls, eftersom hon går i andra klass och inte alls ska ha den blekaste aning om att vi vuxna dömer/fördömer/bedömer andra vuxna efter vad de har på sig för kläder, utseende, färg, kropp, status, bil, levnadsstandard .

 

Min dotter är nio år och inte 15+. Hennes hjärna ska användas till lek, bus och roliga upptåg. Hon ska precis ha lärt sig att sitta någorlunda still på en lektion och kanske få lite gjort på lektionen också.

 

Min dotter ska inte få höra (Eller säga till någon) att hon är för tjock, måste ha bh innan hon fått bröst eller ha speciella kläder för att passa in. Den tiden kommer.

 

Och jag vägrar tro att den tiden redan kommit. Jag vägrar och vill inte tro att vi vuxna, föräldrar och vårdnadshavare, har sjunkit så lågt, att vi redan i småbarnsåldern inplanterar våra ytliga värderingar och åsikter i våra barns huvud. Att vi på riktigt tror att våra barn mår bättre av att veta att deras nya jacka kostade 900kr och är köpt på NK eller att byxorna kostade 750kr och är av fransk design. ELLER att vi tror att våra barn mår bättre av att vara låtsas vuxna med fejktuttar och bh ELLER få höra att mamma är för tjock för de nya tighta jeansmodet.


Mina barn skuttar runt i begagnade kläder -De blir precis lika smutsiga efter en dag utomhus ändå. Bh får man när man fått bröst. Och lår, ja de dallrar när man springer.


Jag vill, snälla ni, vuxna, föräldrar och vårdnadshavare att vi tillsammans bestämmer oss för att låta våra barn få vara barn ett tag till. Kan vi inte tillsammans bara säga: STOPP! Nu räcker det.


STOPP till fördomar, utanförskap och utsidefixering?
Kan vi inte bara, i några år till, låta alla barn få passa in?


Jag svarade: - Men lilla gumman, vad är märkeskläder för något?
Hon svarade: - jag vet inte."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag