Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman dog plötsligt – nu ska Dan, 15, vräkas

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Dan Michael Broberg, 15, tillsammans med sin hund Kabbi.
Foto: Birger Broberg / Privat
Dan Michael Broberg, 15, som kommunala bostadsbolaget Signalisten vill vräka.
Foto: Birger Broberg / Privat
Fastigheten i Solna som kommunala bostadsbolaget Signalisten vill vräka Birger Broberg och hans 15-årige son ifrån.
Foto: Birger Broberg / Privat

Dan Michael Broberg var 13 år när hans mamma plötsligt dog för två år sedan. 

Pappa Birger Broberg flyttade då in hos sonen för att ta hand om honom och betala räkningarna för hyresrätten. 

Kommunala bostadsbolaget Signalisten vägrar dock att låta dem ta över kontraktet – och har gått till domstol för att vräka sonen och hans pappa. 

– Jag vill att det här uppmärksammas så att andra som hamnar i samma situation kan få hjälp, säger Dan Michael Broberg. 

Hänts reporter Karin Selåker Hangasmaa var först med att berätta om sonens och hans pappas tvist med kommunala bostadsbolaget Signalisten i Solna. 

Dan Michael Broberg är 15 år men har redan fått uppleva flera bakslag i livet. 

För drygt två år sedan dog hans mamma hastigt. 

Hans pappa Birger Broberg flyttade strax därefter in hos sonen i trerumslägenheten, hos kommunala bostadsbolaget Signalisten i Solna, där tonåringen bott sedan tre års ålder. 

Pappan ville ta över kontraktet – fick nobben

Birger Broberg hade tidigare bott i samma lägenhet men flyttade ut 2010. 

– Jag har varit hyresgäst hos Signalisten i tio år innan jag och Dan Michaels mamma separerade, säger Birger Broberg. 

För att Dan Michael Broberg skulle kunna bo kvar i lägenheten ansökte Birger Broberg om att ha över hyreskontraktet. 

Eftersom han inte har betalningsanmärkningar, fyllde inkomstkraven och tidigare bott i lägenheten trodde han inte att det skulle bli något problem – men problem blev det. 

Signalisten godkände inte Birger Broberg som hyresgäst eftersom han inte varit skriven i lägenheten sedan han flyttade därifrån. Dan Michael Broberg fick inte ta över kontraktet, inte heller om pappan skulle gå i borgen för honom, eftersom han var minderårig. 

Pappan: ”Det är inhumant och det finns ingen empati”

I stället beslutade Signalisten att vräka pappan och hans son några månader efter att han flyttat in. 

– Jag undrar varför. Här har jag spenderat praktiskt taget hela mitt liv, sedan jag var tre år. Det är väldigt sentimentalt med mycket minnen. Så det är klart det känns ledsamt, säger Dan Michael Broberg. 

Birger Broberg är förvånad över Signalistens agerande. 

– Först blir han av med sin mamma väldigt abrupt och sedan ska han bli utkastad – det är dubbla straff. Det är inte humant och det finns ingen empati.

De kontaktade Hyresgästföreningen för juridisk hjälp med att överklaga vräkningen till Hyresnämnden. 

I juni beslutade Hyresnämnden att gå på Signalistens linje. 

”Ett borgensåtagande för en bostadslägenhet kan sägas upp, och även om det framstår som osannolikt att Birger Broberg med avsikt skulle skuldsätta sin son genom att inte betala hyrorna, så kan något hända som gör att Birger Broberg inte längre kan ta sitt ansvar. Det återstår också rimligen flera år till dess att Dan Michael Broberg själv kan betala”, skriver Hyresnämnden i beslutet. 

Bostadsbolaget tycker att pappan och hans son ska bo i husvagn

Pappan och hans son har överklagat beslutet till hovrätten och har nu bott i lägenheten i omkring två år tillsammans – medan de svävar i ovisshet. 

Hyrorna har betalats i tid varje månad och de har skött sig klanderfritt men bostadsbolaget är fast beslutna om att de inte ska bo kvar. 

Under förhandlingen i Hyresnämnden ansåg Signalisten att det vore rimligt att tonårssonen flyttar in med pappa Birger Broberg i hans tidigare boende – en husvagn på en campingplats i Täby Kyrkby. 

– Det är en camping som SL äger, jag är före detta busschaufför. Men det är ingen bra lösning för en 15-åring att bo tillsammans med mig i en husvagn. När han var liten gick det bra när han kom och bodde hos mig på helgerna. Nu skulle han få pendla en och en halv timme med buss för att komma till skolan i Bromsten, säger Birger Broberg. 

15-åringen går sista årskursen i högstadiet och att bo i en husvagn är inget som lockar. 

– I värsta fall går det ju. Men det är ett rum som vi skulle dela på, det är långt från min skola och det skulle bli jobbigt att träffa vänner. Det är det ändå eftersom jag går i nian och har mycket läxor, men det skulle bli ännu svårare om jag bodde med pappa i husvagnen, säger Dan Michael Broberg. 

Pappan: Strider mot barnkonventionen

Nu hoppas de att hovrätten ska riva upp vräkningsbeslutet så att de kan bo kvar i lägenheten. 

– Jag hoppas att de ska kunna se det från mitt perspektiv och kunna göra ett undantag. Och jag tror att det här också skulle kunna underlätta för människor som kommer efter mig och skulle kunna hamna i samma situation, säger Dan Michael Broberg. 

Birger Broberg anser att vräkningsbeslutet strider mot FN:s barnkonvention som Sverige har gjort till lag.  

– Man ska hänsyn till barnets bästa och det har de inte gjort i det här fallet i alla fall. Blir vi utslängda så får man väl kontakta socialen eftersom det handlar om ett barn, så får de försöka hjälpa oss med bostad. 

Fler nyheter
Beatas mamma: ”Jag vill bara att mitt barn ska hittas”

Uppmanade sin dotter att lämna maken och polisanmäla honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.