Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman dog – nu ska sexårige Denis utvisas

Sexårige Denis ska utvisas.
Foto: Privat
Denis som treåring. I dag är han sex år gammal.
Foto: Privat
Migrationsverket.
Denis med sina morföräldrar.
Foto: Privat

Denis fyllde sex år i april – drygt en månad efter att hans mamma hittades död i en lägenhet i Södertälje.

Den biologiska pappan har sagt upp vårdnaden, vilket gör pojken föräldralös.

Nu har Migrationsverket bestämt att Denis ska utvisas till Ukraina, där han inte känner någon och förmodligen kommer hamna på barnhem.

Den 9 november 2017 ansökte Denis, 6, om uppehållstillstånd i Sverige. Pojken ansökte som medföljande till sin mamma, som i sin tur ansökte på anknytning till en partner.

Denis är ukrainsk medborgare precis som hans mamma, som hittades död i en lägenhet i Södertälje den 10 mars tidigare i år. Polisen grep en man skäligen misstänkt för mord, vilket är den svagaste misstankegraden.

Senare skrev polisen dock av misstankarna. Enligt kammaråklagare Emma Olsson fanns det inte längre någon misstanke om att brott hade begåtts, rapporterade Länstidningen i Södertälje.

Denis som treåring.
Foto: Privat

Morföräldrarna vill adoptera

I dag bor Denis hos sina morföräldrar, som har bott i Sverige i sex år och har ansökt om att få adoptera pojken. Men nu har Migrationsverket beslutat att pojken ska utvisas till Ukraina – trots att han inte känner någon där, och förmodligen kommer hamna i familje- eller barnhem.

Det uppger Denis goda man och vårdnadshavare, Midia Soufi.

– Det blir barnhem. Han har inget mottagande där borta, säger hon.

Tror du att han skulle få det bra på ett barnhem i Ukraina?

– Absolut inte.

Midia Soufi pekar på pojkens utsatta situation, med en avliden mamma och en pappa som sagt upp vårdnaden via en tingsrätt i Ukraina. En utvisning skulle vara förödande för Denis, menar Midia:

– Då kommer han även förlora sina morföräldrar. De är hans enda trygghet. Det betyder att han kommer förlora tre i sitt liv – de enda han hade. 

Denis med sina morföräldrar.
Foto: Privat

Migrationsverkets beslut

Den 15 augusti ansökte Midia Soufi om verkställighetshinder för att försöka stoppa utvisningen. Men den 11 oktober kom beskedet att Migrationsverket upphäver beslutet om att avbryta verkställigheten av Denis utvisningsbeslut. Med andra ord: Pojken ska utvisas.

– Det är redan skickat till polisen till och med. De är väldigt snabba, säger Midia bedrövat.

I Migrationsverkets beslut framträder en bild av en utsatt pojke vars mamma har dött och vars pappa har sagt upp vårdnaden. Att hans morföräldrar vill adoptera honom, som enligt Midia Soufi är hans enda släktingar, påverkar inte Migrationsverkets beslut:

”Uppgifterna om att Denis mor har avlidit, att hans far ska ha avsagt sig vårdnaden och att fadern inte kan ta hand om honom utgör nya omständigheter. Även Denis anknytning till Sverige, dels genom sin mors partner och dels genom sina morföräldrar som inlett en adoptionsprocess, är nya omständigheter. Migrationsverket anser emellertid att Denis med stöd av dessa omständigheter inte har gjort sannolikt att han inte kommer att tas hand på ett lämpligt sätt vid ett återvändande till Ukraina”, står det bland annat i beslutet.

Migrationsverket skriver att beslutet om utvisning står fast även ”med beaktande av principen om barnets bästa”.

Avslutningsvis slår myndigheten fast att ”åtgärderna för att verkställa det beslut som fått laga kraft ska därför fortsätta”.


LÄS MER: Starka stödet för Denis –  över 100 000 har reagerat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.