Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman dog i cancer – nu ska Florencia utvisas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Florencia har bott hos sin morbror i Sverige.
Foto: Privat
Lionel Gonzalez Valdebenito har blivit som en pappa för henne.
Foto: Privat

Florencia Bahamondes, 7, har bott nästan halva sitt liv i Sverige efter att hennes mamma dött i cancer.

Nu ska hon utvisas till Chile – för att med största sannolikhet hamna på barnhem.

– Jag vill inte åka. Jag vill vara kvar här, säger Florencia.

Florencia Bahamondes kom som fyraåring till Sverige från Chile under sommaren 2013 efter att hennes mamma avlidit i cancer. Hennes pappa kunde, enligt familjen, inte ta hand om dottern.

Sedan dess har hon bott hos sin morbror Lionel Gonzalez Valdebenito, först i Södertälje och nu i Åkers styckebruk.

– Hennes mamma hade avlidit och det fanns ingen som kunde passa Florencia. Hennes pappa kunde inte passa henne för han var gammal och sjuk, säger han.

Flera tusen protesterar

Enligt familjen medger pappan själv att han inte är kapabel att ta hand om flickan och under Florencias tid i Sverige har Lionel tagit hand om henne.

Men nyligen fick Florencia besked om att hon ska utvisas, som SVT Nyheter Södertälje var först med att berätta. I hemlandet Chile väntar med största sannolikhet en plats på barnhem eller familjehem.

En Facebookgrupp till stöd för Florencia har startats.
Foto: Privat

Sjuåringens öde har berört många. Tusentals personer har engagerat sig. På Facebook har gruppen "Låt Florencia stanna i Sverige" fått över 4 500 medlemmar. Även en namninsamling har fått tusentals att skriva under.

Lionel har överklagat till Migrationsöverdomstolen.

– Hon förstår ingenting. För henne är jag hennes pappa, säger han.

"Vända sig till chilenska myndigheter"

Enligt utlänningslagen ska Migrationsverket se till barnets bästa. Charlotte Kirotar, enhetschef på Migrationsverket, menar att det finns möjlighet att överklaga beslutet till Migrationsöverdomstolen.

– Det är det de kan göra. Hon har sin pappa kvar i Chile, han är hennes legala vårdnadshavare. Det betyder att det måste ha utretts och beslutats av chilenska myndigheter vem som är hennes vårdnadshavare och i dagsläget är det hennes pappa, säger hon.

– Han måste vända sig till chilenska myndigheter och så måste vi i sådana fall få ett beslut från dem på att han överlämnar vårdnaden till någon av släktingarna i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.