Florencia har bott hos sin morbror i Sverige. Foto: PrivatFlorencia har bott hos sin morbror i Sverige. Foto: Privat
Florencia har bott hos sin morbror i Sverige. Foto: Privat
Lionel Gonzalez Valdebenito har blivit som en pappa för henne. Foto: PrivatLionel Gonzalez Valdebenito har blivit som en pappa för henne. Foto: Privat
Lionel Gonzalez Valdebenito har blivit som en pappa för henne.  Foto: Privat

Mamman dog i cancer – nu ska Florencia utvisas

Publicerad

Florencia Bahamondes, 7, har bott nästan halva sitt liv i Sverige efter att hennes mamma dött i cancer.

Nu ska hon utvisas till Chile – för att med största sannolikhet hamna på barnhem.

– Jag vill inte åka. Jag vill vara kvar här, säger Florencia.

Florencia Bahamondes kom som fyraåring till Sverige från Chile under sommaren 2013 efter att hennes mamma avlidit i cancer. Hennes pappa kunde, enligt familjen, inte ta hand om dottern.

Sedan dess har hon bott hos sin morbror Lionel Gonzalez Valdebenito, först i Södertälje och nu i Åkers styckebruk.

– Hennes mamma hade avlidit och det fanns ingen som kunde passa Florencia. Hennes pappa kunde inte passa henne för han var gammal och sjuk, säger han.

Flera tusen protesterar

Enligt familjen medger pappan själv att han inte är kapabel att ta hand om flickan och under Florencias tid i Sverige har Lionel tagit hand om henne.

Men nyligen fick Florencia besked om att hon ska utvisas, som SVT Nyheter Södertälje var först med att berätta. I hemlandet Chile väntar med största sannolikhet en plats på barnhem eller familjehem.

En Facebookgrupp till stöd för Florencia har startats. Foto: Privat

Sjuåringens öde har berört många. Tusentals personer har engagerat sig. På Facebook har gruppen "Låt Florencia stanna i Sverige" fått över 4 500 medlemmar. Även en namninsamling har fått tusentals att skriva under.

Lionel har överklagat till Migrationsöverdomstolen.

– Hon förstår ingenting. För henne är jag hennes pappa, säger han.

"Vända sig till chilenska myndigheter"

Enligt utlänningslagen ska Migrationsverket se till barnets bästa. Charlotte Kirotar, enhetschef på Migrationsverket, menar att det finns möjlighet att överklaga beslutet till Migrationsöverdomstolen.

– Det är det de kan göra. Hon har sin pappa kvar i Chile, han är hennes legala vårdnadshavare. Det betyder att det måste ha utretts och beslutats av chilenska myndigheter vem som är hennes vårdnadshavare och i dagsläget är det hennes pappa, säger hon.

– Han måste vända sig till chilenska myndigheter och så måste vi i sådana fall få ett beslut från dem på att han överlämnar vårdnaden till någon av släktingarna i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag