En av männen dog efter att kvinnan knivhögg de tre männen som misstänks. Foto: / Komarovskyy Mykola/Bilden är ett montage
En av männen dog efter att kvinnan knivhögg de tre männen som misstänks. Foto: / Komarovskyy Mykola/Bilden är ett montage

Mamman dödade dotterns våldtäktsman – slipper straff

Publicerad

Den sydafrikanska kvinnan som knivhögg tre män som misstänks ha gruppvåldtagit hennes dotter slipper åtal.

I samband med attacken dog en av de misstänkta våldtäktsmännen.

– Jag är glad att anklagelserna mot mig har lagts ner, säger hon till Times live.

Mamman erkände att hon knivhögg männen som misstänks ha våldtagit hennes dotter. En av dem avled och de två andra skadades.

Under måndagen lämnade den sydafrikanska kvinnan rättsalen utan att åtalas, skriver tidningen Times live.

Den 2 september ska den 56-åriga kvinnan fått ett samtal från en vän som berättade att dottern våldtogs. Kvinnan ska då ha åkt till ett hus i byn Qumbu i Sydafrika – där fick hon se tre män som då ska ha våldtagit dottern.

Hundratals samlades

Mamman greps efter händelsen och anklagades för mord och mordförsök men släpptes mot borgen. Det var åklagaren Fikile Seti som vädjade till Sydafrikas åklagarmyndighet att dra tillbaka anklagelserna mot kvinnan.

Den fullsatta rättssalen jublade över beslutet, skriver Times live. 

Hundratals människor samlades utanför tingsrätten och mamman är nu enligt tidningen överväldigad av stödet hon fått.

– Jag kände mig som en gammal babian som inte hade några vänner, men i dag visade ni mig att jag har människor bakom mig och att jag inte var ensam. Tack, säger hon till tidningen.

– Jag är glad att anklagelserna mot mig har lagts ner. Jag trodde att jag skulle hamna i fängelse, men Gud var på min sida.

"Behöver psykologisk hjälp"

När berättelsen om kvinnan, som kallas "Lejonmamman, " spreds slöt sydafrikaner upp bakom henne för att bistå med ekonomiskt och känslomässigt stöd.

https://twitter.com/MccowenSandy/status/917306360106311681?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fcitizen.co.za%2Fnews%2Fsouth-africa%2F1681997%2Fnpa-withdraws-charges-against-lion-mama-who-killed-rapist%2F

Natalie Kendrick från Kapstaden skapade en insamling som skulle betala hennes advokatkostnader. Totalt samlades omkring 80 000 kronor in.

– Hon och hennes dotter behöver psykologisk hjälp. Vi har fört över pengarna som betalades till oss till henne för hennes välmående, säger hennes advokat Buhle Tonise.

De två männen som kvinnan skadade efter den misstänka gruppvåldtäkten är häktade i väntan på åtal.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag