Linnea berättar om sina upplevelser för SVT:s reporter. Foto: SVT
Linnea berättar om sina upplevelser för SVT:s reporter. Foto: SVT

Mamman: Det värsta är oron

Publicerad
Uppdaterad
Linnea blev våldtagen och utstött av skolkamrater och de vuxna. Nästa termin kan hon tvingas gå i samma skola som våldtäktsmannen. - Det värsta är oron för var hon ska gå i skolan till hösten, säger mamman.
Nu väntar Linnea oroligt på beslut från kommunen om hon får stöd för att studera på en internatskola, långt från våldtäktsmannen och Örnsköldsvik.
Men hon kan tvingas återvända till Bjästaskolan om Örnsköldsvik kommun inte vill bekosta internatskolan.

Vände ryggen åt henne

Då måste hon åter möta alla dem som vände henne ryggen och tog parti för den 16-åriga pojke som våldtog henne på skolans toalett.
- Lärarna tittade på och vände ryggen, säger Linneas mamma Sandra till Expressen.
Linnea själv orkar inte prata efter de senaste dagarnas uppmärksamhet.
- Vi ska göra allt som går för kunna hjälpa henne i hennes jättesvåra situation, säger Elvy Söderström, kommunstyrelsens ordförande (S) i Örnsköldsvik.
Men var Linneas ska få gå i skolan är ännu inte klart.
Dottern härdade ut de tre återstående månaderna innan skolavslutningen.
- Men hon var fast besluten om att våldtäktsmannen inte skulle segra. Hon fortsatte gå i skolan för att visa att hon inte hade gjort något fel och visa att hon inte hade något att dölja, berättar mamman.
När det var dags för skolavslutningen tog mamman med Linnea till Turkiet på semester.
Samtidigt firade skolkamraterna i kyrkan - med våldtäktsmannen. Han hade ännu inte börjat avtjäna straffet och fick tillåtelse av prästen att komma dit.

Kramas

På ett You Tube-klipp syns hur våldtäktsmannen, som är en populär och omtyckt idrottskille, får kramar av lärarna och delar ut vita rosor till klasskompisarna. Det hela avslutas med applåder.
- En fin demonstration, säger prästen Lennart Kempe i programmet.
I går var prästen djupt ångerfull:
- Jag är jätteledsen över hur jag beter mig i inslaget. Jag har gått ut och bett om ursäkt. Hela vuxensamhället måste ta på sig det här för att vi inte har gjort tillräcklig för flickan.
Prästen har anmälts till domkapitlet i Härnösand. Skolans rektor Inger Karlsson och en person på skolan som pekas ut som den "mobbningansvarige" har anmälts till justitieombudsmannen, JO, för att ha brutit mot skollagen.

"Kämpar för mitt barn"

Den unge gärningsmannen har en vecka kvar på sitt straff. Men mamman är fortfarande övertygad om att han är oskyldig, trots domarna.
- Jag står för min sak, vad jag tror på och vad jag kämpar för. Jag måste som mamma kämpa för mitt barn.
Efter inslaget har mamman och hennes äldre son fått ta emot över 3 000 hot på mejl och telefon.
- Vi kommer göra en polisanmälan och flytta på grund av hoten, säger mamman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag