Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman: "De slog hans huvud i väggen"

Den 26-årige mannen som anhölls under måndagen gömde alltid ansiktet när någon ville fotografera honom.
Poliserna knackade inte först. De dundrade in med vapnen i högsta hugg och gav inte 26-åringen en chans att agera.
Foto: Jens Christian
Mamman försäkrar att 26-åringen inte är islamist eller terrorist. "Kanske har han tittat på saker på Facebook, men det gör ju alla ungdomar", säger hon.
Foto: Jens Christian
Före detta Malmgrens bageri i Örkelljunga är numera flyktingboende med bland annat syrier, palestinier och tjetjener i lägenheterna.
Foto: Jens Christian
26-åringen anhölls under måndagen misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Polisen och Säkerhetspolisen har tillsammans verkställt gripandet efter en mycket stor mängd förundersökningsmaterial har bearbetats, skriver man i ett pressmeddelande.
Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 7

Dörren bröts upp och tungt beväpnade poliser stormade in i källarlägenheten i Örkelljunga.

Den 26-årige tjetjenske mannen som bodde där med sin mamma fördes bort och misstänks nu för inblandning i terrordådet i Stockholm.

– Han är ingen islamist och har inget med terrorism att göra, försäkrar mamman.

En stor polisstyrka körde fram till det gamla bageriet i Örkelljunga i söndags eftermiddag – tre till fem bilar, säger grannarna. En del av poliserna bar vapen, hjälmar, ögonskydd och skyddsvästar.

26-åringen har anhållits av vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökningen av terrordådet som tog fyra människors liv i Stockholm den 7 april.

Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, sitter häktad och har erkänt. Vilken roll 26-åringen i Skåne ska ha haft vill varken polisen eller Säkerhetspolisen säga.

Bageribyggnaden i Örkelljunga har gjorts om till lägenheter som hyrs ut till Migrationsverket. Där väntar syrier, palestinier och andra asylsökande på besked från svenska myndigheter.

Den 26-årige tjetjenen och hans mamma ska ha bott i källarlägenheten i omkring ett år. De kom till Sverige i november 2014 men har fortfarande inte fått uppehållstillstånd.

– Min son bodde i Tyskland ett tag. Det har skapat problem med Migrationsverket men vi trodde det skulle vara löst nu, säger mamman.

Den 26-årige mannen och hans mamma har bott i en ganska mörk källarlägenhet i ett före detta bageri i Örkelljunga.
Foto: Jens Christian

"De slog hans huvud i väggen"

Hon chockades när poliserna bröt upp dörren med kofot och rusade in. Sonen hamnade på golvet och skrek men försågs med handbojor och marscherades ut mellan två uniformerade män.

– De slog hans huvud i väggen. Titta här är märket, säger mamman och pekar på ett stort jack i väggen nere i källartrappan.

– Det var våldsamt. Jag trodde först det var Kadyrovs män, du vet diktatorn i Tjetjenien? Det var precis så polisen gjorde där – de slog min son med plaströr, han blir aldrig av med huvudvärken.

Kvinnan berättar att de båda flydde från Tjetjenien när militärmyndigheterna försökte tvinga sonen att åka till Ukraina och kämpa med de ryska styrkorna där.

Mamman bedyrar att sonen inte är islamist och inte har något med terrorism att göra. Men några svenska killar som umgåtts sporadiskt med 26-åringen tyckte att han var lite underlig.

– Jag har träffat honom några gånger på kyrkans språkkafé och på gymmet, säger 23-årige Victor Vestman.

– Han visade mig någon konstig video han hade på sin mobil, en intervju med någon som hade konverterat till islam. Och var det någon som tog bilder så höll han alltid handen för sitt ansikte.

Victor Vestman träffade 26-åringen i Örkelljunga flera gånger och tyckte att han uppträdde lite underligt.
Foto: Jens Christian

Heter något annat på Facebook

Den misstänkte 26-åringen har ett tjetjenskt namn och ett arabiskt namn. Men på Facebook heter han ytterligare något helt annat. Hans Facebookprofil går dock inte längre att se.

Hans efternamn ska enligt uppgifter kunna kopplas till tjetjensk terror och islamism.

En av grannarna i huset säger att hon inte sett 26-åringen mer än kanske fyra–fem gånger på ett år.  Familjen Haffar på övervåningen såg honom föras bort.

– Vi såg när polisen stoppade in honom i en bil. Vi frågade om vi fick gå ut men poliserna sa till oss att stanna inne, säger pappa Ahmad Haffar.

Ahmads son har spelat fotboll med 26-åringen någon gång. Han säger att han tyckte om honom – han var snygg och välklädd, noga med sitt uppträdande. Han svor aldrig.

"Var många poliser"

Från andra sidan gatan följde Yvonne Johansson hela skeendet. Hon bor 500 meter bort men kom snabbt när en granne ringde och berättade vad som höll på att hända.

– Det var många poliser med vapen men det var inte precis någon uppståndelse. Jag frågade dem om det var någon fara med att stå där och titta och då sa de "nej, inte nu längre", berättar Yvonne.

Yvonne Johansson såg polisens insatsstyrka slå till mot flyktingboendet i Örkelljunga. Men det var "ingen fara", sa de till henne.
Foto: Jens Christian.

Senast onsdag den 26 april måste 26-åringen begäras häktad – eller släppas.


LÄS MER: Ygemans hopp om snabbt resultat i terrorsamtalen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.