Mamman i Blekinge häktad för misshandel av dotter

Följ senaste nytt i Expressens livesändning

Mamman misstänks ha misshandlat sin dotter i treårsåldern vid 12 tillfällen. 

Flera av händelserna har filmats och fått stod spridning på sociala medier. 

Nu häktas mamman. 

– Det jag kan säga är att hon mår mycket dåligt, säger kvinnans advokat Markus Segerström.

Händelsen har orsakat en hatstorm mot de två misstänkta kvinnorna och nu har polisen upprättat en anmälan om olaga hot mot de två kvinnorna.

Mamman och ytterligare en kvinna i 50-årsåldern greps efter att en video cirkulerade på sociala medier som påstås visa hur mamman misshandlar sin dotter. 

Polisen i Blekinge fick in en flera anmälningar och under måndagskvällen kunde de identifiera mamman i videoklippen, och gripa henne.

Mamman erkänner brott, enligt hennes advokat Markus Segerström.

– Hon har gjort vissa medgivanden och har erkänt misshandel vid tolv tillfällen. 

Nu har kvinnan häktats av Blekinge tingsrätt. Hon misstänks för ett fall av grov misshandel och 11 fall av misshandel. Samtliga händelserna ska enligt häktningsframställan ha inträffat i slutet av förra veckan, mellan onsdagen och måndagen, dagen då kvinnan anhölls.

Kvinnan häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– Det jag kan säga är att hon mår mycket dåligt, säger Markus Segerström. 

– Hon är inte nöjd med häktningsbeslutet. Hon hade velat försättas på fri fot.

En närstående till den misstänkta kvinnan har tidigare berättat att den träffat kvinnan vid ungefär tre tillfällen det senaste året och att beskedet om vad som hänt kom som en chock.

– Vi har inte sett något tecken på att något varit fel, hon har skickat bilder av sin dotter då och då där dottern lekt och verkat glad. Den lilla flickan har alltid varit jätteglad. Jag har aldrig misstänkt något. Hade jag vetat något överhuvudtaget hade jag hämtat flickan och anmält, säger den närstående.

Flickan i Blekinge – det här vet vi

På måndagen började ett filmklipp spridas på sociala medier. Filmen ser ut att visa hur en kvinna misshandlar en liten flicka.


När filmen spreds fick polisen och socialtjänsten in ett stort antal anmälningar. 


På måndagskvällen anhölls kvinnan för grov misshandel av sin dotter.


Efter att filmen spridits riktades en hatstorm mot den misstänkta kvinnan på hennes sociala medier. 


Flickan som misstänks ha blivit misshandlad är omhändertagen. Enligt socialtjänsten mår hon efter omständigheterna väl.


Hennes mamma erkänner brottslighet. På torsdagen begärdes hon häktad.


Ytterligare en kvinna har suttit anhållen i samma ärende. Hon har släppts på fri fot, men är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för misshandel i ett fall.


Enligt uppgifter till Aftonbladet ska orosanmälningar ha gjorts mot mamman långt innan hon nu greps. Redan 2018 när kvinnan var gravid med flickan ska orosanmälningar ha inkommit.


Polisen uppmanar allmänheten att inte sprida filmerna som misstänks visa misshandeln. Det kan innebära att man gör sig skyldig till brott, olaga integritetsintrång, med upp till två års fängelse i straffskalan.  

Anmälan om olaga hot

Den andra kvinnan som suttit anhållen i samma ärende har släppts på fri fot, meddelar åklagarmyndigheten, men är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för misshandel i ett fall. Hon bedöms inte kunna påverka utredningen på fri fot enligt kammaråklagare Anna Johansson Toresten som leder förundersökningen.

– Jag vill inte gå in på hennes inställning till misstankarna, säger kvinnans advokat Susanne Jirestig.

Spridningen av den filmade misshandeln har renderat tusentals kommentarer på olika forum på internet, många av vilka uttrycker hat mot de två misstänkta kvinnorna. 

Vissa av kommentarerna utgör enligt polisen misstänkta brott och nu har polisen själva upprättrat en anmälan av olaga hot.

– Det finns ingen misstänkt person i ärendet utan det är en allmän anmälan om olaga hot, som bland annat kan gälla de uppenbart hatiska kommentarer som postats på nätet, säger Thomas Johansson, presstalesperson hos polisen i Blekinge.

Flickan i Blekinge omhändertagen 

Flickan är efter händelsen omhändertagen. Socialförvaltningen i den blekingska kommunen har fått in ett stort antal anmälningar om händelsen.

– Minst 900 anmälningar via e-tjänsten samt många telefonsamtal till vår mottagningstelefon. Vi tar i vanliga fall under ett år emot cirka 1300 anmälningar gällande 600-700 unika barn avseende oro för att barn far illa, skrev chefen för kommunens socialchef i ett mejl under onsdagen. 

Flickans pappa har inte vårdnaden om barnet, men har berättat för Aftonbladet hur han kände när han fick se filmerna. 

– Jag trodde först att någon skämtade på ett dåligt vis. När jag såg filmerna krossades mitt hjärta. Det är mitt lilla barn man ser där på filmerna, min lilla flicka som behandlas på ett sätt inget barn ska, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.