Alexandra Rejsmar reagerar starkt på budskapen som sprids på vissa studentflak. Foto: PrivatAlexandra Rejsmar reagerar starkt på budskapen som sprids på vissa studentflak. Foto: Privat
Alexandra Rejsmar reagerar starkt på budskapen som sprids på vissa studentflak. Foto: Privat
Så här ser ett av studentflaken ut. Foto: SkärmdumpSå här ser ett av studentflaken ut. Foto: Skärmdump
Så här ser ett av studentflaken ut. Foto: Skärmdump
– Folk säger att vi inte har en våldtäktskultur i västvärlden men det har vi ju uppenbarligen, säger hon. Foto: Privat– Folk säger att vi inte har en våldtäktskultur i västvärlden men det har vi ju uppenbarligen, säger hon. Foto: Privat
– Folk säger att vi inte har en våldtäktskultur i västvärlden men det har vi ju uppenbarligen, säger hon. Foto: Privat

Mamman Alexandras ilska mot killarnas studentflak

Publicerad

"Raka rör och öppna spjäll - era döttrar lär inte komma hem i kväll" löd en text på ett studentflak.

Mamman Alexandra Rejsmar, 27, riktar nu kritik mot budskapen som sprids av de nyblivna studenterna. 

– Det är så normaliserat att man inte tänker på att det här faktiskt anspelar på våldtäkt och grova sexualiseringar, säger hon. 

Runtom i Sverige har tusentals killar och tjejer tagit studenten. 

På gator och torg har det skålats och skrålats när när tusentals killar och tjejer samlats på olika studentflak efter att ha sprungit ut från sin gymnasieskola för allra sista gången. 

Många flak har också ackompanjerats med olika texter - och vissa väcker stor ilska. 

Mamman Alexandra Rejsmar, 27, har i ett blogginlägg på Familjeliv påpekat problematiken i vissa av plakaten. 

Ilska över studentflaken

I en serie bilder kan man bland annat se texterna "Raka rör och öppna spjäll - era döttrar lär inte komma hem i kväll" och "Dra fittan i grus vi drar el i horhus". På en tredje bild har en klass skrivit texten: "Ikväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg! 2:an var värst, det tyckte hon också!"

– Jag gick själv i en byggklass så jag har sett det här flera gånger. Det är inget ovanligt, utan snarare en regel, säger Alexandra Rejsmar.

Även Stina Wollter har reagerat på budskapen vid studentflaken.Foto: Instagram

Hon anser att budskapen tyder på en våldtäktskultur och ett kvinnohat som finns i samhället och som tar sig i uttryck på studentflaken. 

– Hela samhället bygger lite på att killar är över tjejer och då och man ser inte oss som jämbördiga. Det blir väldigt tydligt när man ser de här plakaten, säger hon. 

– Folk säger att vi inte har en våldtäktskultur i västvärlden men det har vi ju uppenbarligen.  

Skribenten Cissi Wallin har tidigare reagerat på samma bild.Foto: Instagram

LÄS MER: Stina Wollters ilska mot studentflaket 

 

"Över min döda jävla kropp"

Alexandra Rejsmar har själv två barn, en dotter och en son. 

I blogginlägget skriver hon: "Jag slår ett öga på min sovande son. Jag lovar mig själv att min son aldrig kommer att kliva upp på ett sånt här flak. Över min döda jävla kropp." 

Inlägget har fått stort genomslag på sociala medier och många har hört av sig till tvåbarnsmamman. 

– 90 procent håller med om att det är ganska sjukt, men sen är det de andra tio procenten som tycker att pojkar ska få vara pojkar, att jag ska sluta vara dum mot deras små pojkisar, säger Alexandra Rejsmar. 

"Det ska ju vara olagligt"

Vad ska man göra för att det ska bli bättre?

– Man ska absolut prata och upplysa om det. Sen vet jag inte hur mycket skolan kan göra, men det ska ju vara olagligt med sexuella anspelningar och rasistiska kommentarer. 

Vad kommer du säga till din son när han ska ta studenten? 

– Jag tror inte han kommer att gå miste om någon feministisk åskådning. Han kommer vara så trött på sin mamma. 

Har du sett andra studentflak som fått dig att reagera? Skicka bilder till 71717@expressen.se

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag