Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma Victorias ilska – mot BR leksaker

Nu har Victoria något viktigt att säga.Foto: / Expressen / Olle Wande
BR-butiken på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: / Expressen / Olle Wande

Victoria Johansson skulle köpa ett så kallat frisyrhuvud till sin nioåriga dotter – men hittade bara blonda varianter.

Nu menar mamman att affärerna borde ta sitt ansvar:

– Jag blir så arg och ledsen, säger Victoria.

Victoria Johansson befann sig mitt i julhandeln i centrala Stockholm och var på jakt efter ett så kallat frisyrhuvud, det vill säga ett större dockhuvud som man kan sminka och ordna frisyrer på.

– Min nioåring tycker om att fläta långt hår, och är irriterad på att jag har kort hår, berättar mamma Victoria och skrattar.

Hon fortsätter:

– Min dotter är nio år och vill bli frisör. Hon har själv mörkt hår. Det känns viktigt att hon känner att hon är vacker som hon är, berättar Victoria – som refererar till ett klipp på Youtube som visar hur barns bild av skönhet skapas.

Nu har mamma Victoria något viktigt att säga.Foto: Privat

"De var blonda rakt igenom"

Av den anledningen surfade hon in på nätet för att hitta ett frisyrhuvud med mörkt hår, men upptäckte att de var slut överallt.

Victoria begav sig då till affären BR Leksaker i centrala Stockholm:

– Där var det en hel pyramid av frisyrhuvuden, men de var blonda rakt igenom, säger hon och berättar att hon då frågade en expedit om de inte hade några mörkhåriga.

– Men han sa att han inte ens hade tänkt på det, berättar mamma Victoria.

Hon fortsätter:

– Då kom jag att tänka på att det är konstigt att vi pumpar ut budskap till barnen att det är så man ska se ut. Ska man inte tänka på det 2017?

Victoria besökte även butiken Toys"R"Us i Mall of Scandinavia strax utanför Stockholm, men kunde inte hitta ett frisyrhuvud med mörkt hår där heller.

– Jag blir så arg och ledsen, säger hon och fortsätter:

– När man vänder sig till barn så måste man ta ansvar. Man säljer ju värderingar.

BR-butiken på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: / Expressen / Olle Wande

Ägarna: "Det stämmer"

Företaget Top Toy äger BR Leksaker och Toys"R"Us, och besvarar kritiken i ett mejl till Expressen:

"Det stämmer, vi har bara en version av den här produkten, och den som vi säljer har blont hår. Vi har dock flera andra dockor med brunt hår", skriver kommunikatören Lea Bruun Nielsen, som vidare uppger att man baserar sortimentet på utbud och efterfrågan – och att man överväger att ta in nya produkter när tillräckligt många har hört av sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.