Stanna hemma, uppmanar mamma Linda. Foto: PrivatStanna hemma, uppmanar mamma Linda. Foto: Privat
Stanna hemma, uppmanar mamma Linda. Foto: Privat
Mercedes, fem månader, fick läggas in på sjukhus. Foto: PrivatMercedes, fem månader, fick läggas in på sjukhus. Foto: Privat
Mercedes, fem månader, fick läggas in på sjukhus. Foto: Privat

Mamma varnar: Vabba – mitt barn blir sjukt

Publicerad

Linda Hedenstedts fem månader gamla dotter fick läggas in på sjukhus efter magviruset.

Nu uppmanar Linda alla föräldrar att tänka efter en extra gång innan de lämnar in sina halvsjuka barn på förskolan.

– Man förlorar inte så mycket mer pengar om vabbar en extra dag, men man räddar kanske ett infektionskänsligt barn, säger hon.

För ungefär två veckor sedan blev Linda Hedenstedts, 27, fem månader gamla dotter Mercedes smittad med magsjuka och fick ligga inlagd på sjukhuset i två dagar.

– Hon är så liten, så förmodligen hade storebror Rasmus dragit med sig något virus från skolan som hade smittat henne så pass illa att vi fick uppsöka sjukhus, säger Linda och fortsätter:

– Hon kunde inte behålla någon mat, det rann rakt igenom henne. Hon bajsade hela tiden och var alldeles sårig i rumpan. Jag bytte 35 blöjor på två och en halv dag.

 

LÄS MER: Carinas uppmaning efter ovanliga cancerformen

 

Läkarna konstaterade att lilla Mercedes hade smittats med magvirus.

Linda blev både ledsen och arg för vad hennes dotter hade råkat ut för och skrev ett inlägg om det på Facebook, något som Piteå-Tidningen uppmärksammade först.

– Jag var så sur när jag skrev det för någon gång måste väl folk förstå vad det leder till när man lämnar sina halvsjuka barn på förskolan och skolan, det smittar andra barn, eller småsyskonen där hemma.

"Stanna en extra dag"

Linda ställer sig frågande till de föräldrar som lämnar sina barn av rädsla för att förlora mer pengar.

– När det är magsjuketider så är det bättre att tänka på barnen än på jobbet och lönen. Man förlorar inte så mycket mer pengar om man stannar en extra dag och man hinner jobba igen det också.

Det blev en jobbig tid på sjukhus för fem månader gamla Mercedes.

– Jag vet flera stycken som lämnar in barnen för att de vill jobba och tycker att de förlorar mycket på att vabba.

 

LÄS MER: Therese letar ”ersättare” för exmaken på semestern

 

Linda uppmanar också andra föräldrar att tänka på syskonen där hemma, som kan vara små och känsliga för infektioner.

– Det kan finnas känsliga småsyskon hemma som inte klarar av en magsjuka lika bra som ett äldre barn. Genom att stanna hemma en extra dag så kan man rädda någon annan, ett barn eller en vuxen som är infektionskänslig.

Tänka på andras barn

Till vardags jobbar Linda som taxichaufför och förstår hur viktigt det är att hon själv är frisk på sitt jobb.

– Det är jätteviktigt att jag är frisk eftersom jag skjutsar många olika människor, både bebisar och äldre, då tänker jag ofta på att de kan vara känsliga och då är det extra viktigt att jag är frisk.

Mercedes mamma, Linda Hedenstedt, uppmanar föräldrar att vabba.

Linda vill att fler föräldrar börjar tänka på barnen, inte bara sina egna, men andras också.

– Jag tycker att man ska ta hand om sitt barn, innebär det att man får in mindre pengar så får det vara så, för barnen orkar inte heller vara på förskolan är de är hängiga. Jag är den som vabbar en dag extra, men jag vill att barnen ska vara friska och inte smitta andra heller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag