Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamma kidnappade sin son – SVT- dokumentär anklagar barnrättsgrupp

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.
Efter fem månader återförenas en kidnappad åttaåring med sin pappa, medan mamman döms för att ha fört bort pojken.
Foto: SVT

Efter fem månader återförenas en kidnappad åttaåring med sin pappa, medan mamman döms för att ha fört bort pojken.

SVT:s ”Dokument inifrån” skildrar den dramatiska upplösningen i sista delen av serien ”Att rädda ett barn” – och anklagar barnrättsgruppen Bry för att med ”en falsk bild” ha stöttat mamman och förvärrat problemet.

Bry tillbakavisar anklagelserna och säger att dokumentären är ”kraftigt vinklad”.

SVT:s ”Dokument inifrån” berättar i den nya dokumentärserien ”Att rädda ett barn” om en pappa i Stockholm som i fem månader letar efter sonen Elias, 8. Mamman Anna har kidnappat och gömt pojken efter att ha förlorat en vårdnadstvist.

I det tredje och sista avsnittet, ”Nätverkets makt” som sänds på onsdagen, visas hur pappan får det efterlängtade beskedet att Elias hittats – och det laddade ögonblicket när far och son möts igen. 

Skildrar rättegången

Programmet skildrar också rättegången där Anna döms till villkorligt straff och dagsböter för grov egenmäktighet med barn samt för grovt förtal sedan hon lagt ut anklagelser mot pappan i sociala medier. Domen har överklagats.

Anna och Elias är inte personernas riktiga namn utan vad de kallas i sociala medier och i SVT-serien.

Gruppen Barns rättsskydd (Bry) spelar en central och, enligt dokumentären, negativ roll i dramat. I dokumentären anklagas gruppen för att stödja mamman med hjälp av falska uppgifter, bland annat genom att anlita Bry närstående experter som intygar att pappan misshandlat och begått sexuella övergrepp mot Elias. Sådana uppgifter har avfärdats i en lång rad förundersökningar och utredningar av polis och socialtjänst.

”Har skadat pojken”

Enligt SVT-programmet har Bry skadat pojken genom sitt engagemang för mamman som förde bort honom.

– Bry blundar för fakta. De vill inte tro vad experterna säger. De som vill rädda ett barn blir de som skadar ett barn, säger producenten Bo-Göran Bodin i den tredje delen av serien. 

– Gång på gång presenterar Bry en falsk bild, säger han.

Bo-Göran Bodin, producent på SVT:s ”Dokument inifrån”, har fått många pris för sin undersökande journalistik.
Foto: SVT

Tillbakavisar anklagelserna

Agneta Bravélius, Brys grundare och generalsekreterare, avvisar anklagelserna. Hon säger till Expressen att ”det är ett mycket allvarligt samhällsproblem” att mammor i vårdnadstvister ofta anklagas för att hitta på övergrepp eller misshandel för att få vårdnaden om barnen. Hon förklarar att Bry har valt Anna och Elias som ett fall för att exemplifiera detta.

– Bo-Göran Bodin har i programmen kategoriskt viftat bort de bevis som föreligger och han har undanhållit fakta som tar ställning för barnet. Barnet kommer helt i skymundan i hans dokumentär, säger Agneta Bravélius till Expressen.

Enligt Bodin presenterar Bravélius missvisande information, till exempel ”påhittade” uppgifter om skador på pojken och läkarbesök. Detta gör hon bland annat på sin blogg där hon skrivit ett 30-tal inlägg om fallet, säger han.

”Jag hittar inte på”

– Jag hittar inte på saker. I kommentarsfälten bekräftar många att det ser ut så här, säger Agneta Bravélius i programmet där hon samtidigt förklarar att hon inte hinner läsa all dokumentation i de fall hon tar upp.

I serien intervjuas en psykoterapeut i Brys referensgrupp. Han har i sin yrkesroll pekat ut pappan som ”pedofil och psykopat” och är den ende expert som slagit fast att pappan förgripit sig på pojken. 

Det visar sig att psykoterapeuten har ett starkt känslomässigt engagemang för mamman, att han uttrycker sig kärleksfullt om henne och, enligt programmet, har slagit fast pappans skuld redan innan han träffat pojken.

Hjälpte mamman med pengar

Psykoterapeuten, som hjälpt mamman med pengar, åtalades för medhjälp till egenmäktighet med barn, men frikändes.

– Det är inget brottsligt att bli förtjust i någon, säger Agneta Bravélius i programmet och uttalar sitt förtroende för psykoterapeuten som också ses vid hennes sida i rättegången mot mamman.

Agneta Bravélius är generalsekreterare i gruppen Barns rättsskydd (Bry), som hon grundade.
Foto: VIKTORIA DAVIDSSON

Backar från försvaret

Men nu backar hon från försvaret av psykoterapeuten och säger till Expressen att hon inte längre har förtroende för honom och att han ”agerat gränsöverskridande”.

– Han uppträdde väldigt oprofessionellt när han blev förtjust i mamman och när han uttalade sig om pappan utan att ha träffat honom, säger Agneta Bravélius till Expressen.

Bo-Göran Bodin visar också att ett annat nyckelvittne på mammans sida – en läkare som i tingsrätten framträder som oberoende expert och berättar om blåmärken och andra skador på pojken – i själva verket tillhör kretsen kring Bry sedan länge.

”Naturligt söka i bekantskapskretsen”

Agneta Bravélius säger till Expressen att om man till exempel blir sjuk är det ”naturligt att man söker runt i sin bekantskapskrets” efter läkare som är experter på området och att ”så gör även vi i Bry”.

Hon förnekar också bestämt att Bry skulle ha uppmuntrat Anna att föra bort Elias.

I maj 2018 tilldömde tingsrätten pappan ensam vårdnad av Elias; tidigare hade han och Anna haft delad vårdnad. Beslutet kom sedan Anna under flera år hade anklagat pappan för att ha utsatt sonen för misshandel och sexuella övergrepp. Grundlöst, enligt fem förundersökningar och flera utredningar av socialtjänsten.

Anna accepterade inte domen. I oktober 2018 kom inte Elias tillbaka till pappan efter besök hos mamman. Både mor och son var spårlöst försvunna. Efter fem månader hittades de i Norrlands inland.

Dokument inifrån: ”Att rädda ett barn” visas i SVT1 klockan 20.00 på onsdagskvällen och i SVT Play.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.