Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamma, i kväll är du galans stjärna!

Mammagalan leds av Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Foto: MAGNUS RAGNVID / KANAL 5 / MAGNUS RAGNVID

Mor, mamma, morsa. 

I dag, på mors dag, hyllas Sveriges mammor på en stor gala ledd av Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam.

Expressen delar under kvällen ut Stora mammapriset – där läsarna själva nominerat sina förebilder.

I dag, den 27 maj, äger Mammagalan rum för första gången någonsin. Tillsammans med Läkarmissionen sänder Kanal 5 Mammagalan från Berns i Stockholm, och Expressen TV sänder självklart galans höjdpunkter. 

Förutom en fantastisk galakväll för att lyfta fram och hylla Sveriges mammor, ledd av Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam, bidrar galan till Läkarmissionens viktiga arbeta för mammor runtom i världen. 

Flera hundra förslag

Under kvällen får tittarna också följa med Sofia Wistam, Lina Hedlund och Roy Fares på reportageresor med Läkarmissionen, som arbetar med allt från sjukvård och utbildning till bistånd och katastrofhjälp i 40 olika länder. 

Som mediepartner till galan delar Expressen ut det nyinstiftade Stora mammapriset i tre kategorier. 

Under nomineringsperioden inkom flera hundra nomineringar från Expressens läsare, och bland finalisterna står nu elva mammor som på olika sätt lyfts fram som förebilder.

I juryn för att utse tre vinnare till Stora mammapriset sitter Kristin Kaspersen, Amelia Adamo, Pernilla Wahlgren, Lars Lindström och Özz Nûjen. Foto: OLLE SPORRONG

– Vi är glada att flera hundra Expressenläsare har nominerat sina mammor, modersgestalter eller förebilder till Stora mammapriset och att vi har kunnat uppmärksamma elva kvinnor som på olika vis berör, bidrar och gör skillnad, både i det stora och det lilla, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. 

Fem personer i juryn

Priset syftar till att fira och synliggöra de mammor som bär upp världen, och i juryn för att utse tre vinnare sitter Kristin Kaspersen, Amelia Adamo, Pernilla Wahlgren, Lars Lindström och Özz Nûjen. 

Prisstatyetterna har specialdesignats för Stora mammapriset av mor och dotter Gynning, konstnärerna Carolina och Agneta.

–  Som kvällstidning känns det givet att dela ut pris till tre starka kvinnor på en gala som Mammagalan, som uppmärksammar något som är gott och viktigt i ett positivt sammanhang, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. 

”En fantastisk entertainer”

Bland alla starka nomineringar som kommit in var det flera läsare som ville lyfta en kvinna som betytt mycket för så många, nämligen Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Under galan uppträder därför Carola Häggkvist med en kärleksfull hyllning till den folkkära artisten. 

–  Hon var en fantastisk entertainer och en väldigt generös person. På scen bjöd hon publiken på det goda i livet, när livet är som bäst, säger Häggkvist.

Kvällen inleds med röda mattan från klockan 18, och då inleds också Expressen TV:s sändning. Galan sänds sedan på kanal 5 och Dplay från klockan 20.00 på söndag. 

Galakvällen bjuder dessutom på ett sprakande mammamedley framfört av Tess Merkel, Hanna Hedlund och Lina Hedlund tillsammans med galans programledare Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Dessutom uppträder Robin Bengtsson med sin singel Day by day.

Här är alla nominerade 

Agneta Trygg. Foto: Privat / Privat

Agneta Trygg, 68

Nominerad: För att hon inte bara hade kraft nog att lämna sin man för sina barns skull – hon hade också kraft nog för att hjälpa andra att ta de svåraste besluten.

Läs intervju med Agneta HÄR

Titti Hellstrand. Foto: Privat / Privat

Titti Hellstrand, 59. 

Nominerad: För att hon alltid har satt barnen först – oavsett om de varit hennes egna barn eller andras. 

Läs intervjun med Titti HÄR

Barbro Gustavsson. Foto: Privat / Privat

Barbro Gustavsson, 66

Nominerad för: Att slita upp ett bekvämt familjeliv i Sverige för ett liv i en fattig stad i Rumänien är inte lätt, men för Barbro fanns inget annat val – barnen måste räddas. 

Läs intervjun med Barbro HÄR

Natalia Bosak. Foto: Privat / Privat

Natalia Bosak, 32

Nominerad för: Att ha bestämt sig för att inget barn ska gå igenom helvetet som hon själv tvingats genomlida som liten. 

Läs intervjun med Natalia HÄR

Tove Jansson.

Tove Jansson, 38 

Nominering: För att hon med styrka och värme inte bara viger sitt liv åt att skapa ett bra liv för sin egen sjuka dotter, utan även samlar in pengar till barncancerfonden för att hjälpa andra sjuka barn.

Läs intervjun med Tove HÄR

Gunnel Hall.

Gunnel Hall, 78

Nominering: För att genom åren outtröttligt ha fört en kamp för att förbättra livet för kvinnor, oavsett om det gällt ensamstående mammor på 70-talet eller nyanlända kvinnor i dag.

Läs intervjun med Gunnel HÄR

Ludmilla Rosengren. Foto: Privat / Privat

Ludmilla Rosengren, 49

Nominerad för: Att ha varit på botten, och orkat simma upp igen för att hjälpa andra. För många har hon varit den avgörande rösten när den kanske behövts som allra mest. 

Läs intervjun med Ludmilla HÄR

Carina Tagesson Landin. Foto: Privat

Carina Tagesson Landin, 58

 Nominering: För sin insats för sina barn under flodvågen i Thailand år 2004 och för att hon alltid är stark och närvarande i vardagen.

Läs intervjun med Carina HÄR

Diana Rahaf Jowiead. Foto: Privat / Privat

Diana Rahaf Jowiead

Nominerad för: Om man bara vill, kan man alltid hjälpa. Det är Diana ett bevis på, som själv är nyanländ och håller på att lära sig svenska språket – men ändå tar sig tid till alla de barn som behöver en hjälpande hand in i samhället. 

Läs intervjun med Diana HÄR

Ann Björkman. Foto: Privat

Ann Björkman, 60 

Nominering: För att i 30 års tid haft sitt hem öppet för alla barn som behövt en familj och en bättre start i livet. 

Läs intervjun med Ann HÄR

Eva Andersson. Foto: Privat

Eva Andersson, 54 

Nominering: För att ha lämnat sin vardag och under två års tid använt sina egna pengar för att hjälpa flyktingar på Lesbos i Grekland och därmed blivit en inspirationskälla för många personer som önskar göra gott.

Läs intervjun med Eva HÄR

 

Motivering till Stora Mammapriset

”M som i modig. M som i mäktig. M som i mysig.

Alla har en mamma. Hon kan vara den som födde dig, hon som tog hand om dig, hon som är din förebild, hon som är en han. Moderlighet kommer i olika former, men alla har vi behövt en mamma för att bli den vi är.

Därför instiftar Expressen Stora mammapriset. För att fira och synliggöra de mammor som bär upp världen. Världen behöver fler mammor.”

 

En morsdagspresent som räddar liv

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma under osäkra omständigheter. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.

 

Stora Mammpriset - priset som hyllar Sveriges mammor

På morsdag den 27 maj delas Expressens nyinstiftade pris ut på Mammagalan i kanal 5, med start 20.00. Vinnarna utses av en jury som består av Amelia Adamo, journalist och före detta chefredaktör, Özz Nûjen, komiker, Lars Lindström, journalist och nyhetskrönikör på Expressen, Kristin Kaspersen, programledare och Pernilla Wahlgren, artist. 

Galan i kanal 5 leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren. 

 

Expressen TV bevakar Mammagalan

Programledare på plats, Tannaz Edalt och Ylva Johansson i studio uppdaterar löpande från galans alla höjdpunkter.

 

18.15 Röda mattan - gästerna anländer galan.

 

18.45 Mingel - Tannaz Edalt minglar med bland annat galans programledare Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam.

 

19.15 Seating - Tannaz Edalt på plats i salongen med gäster.

 

20.00-22.00 Mammagalan - Expressen TV bevakar löpande direkt från galan med bl.a. vinnarintervjuer.