Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma grep själv 16-åring – efter sexattack på sonen

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.
Tonåringen misstänks för våldtäkt mot en 12-årig pojke i Upplands Väsby.Foto: Polisen
Bild från polisens vallning vid en av brottsplatserna.Foto: Polisen / Polisen

En 16-åring misstänktes för 35 brott, och placerades av socialen på ett hem. Då misstänks han ha våldtagit en 12-årig pojke, som fick köpa sig fri med sin veckopeng om 200 kronor. 

Några veckor senare sexattackerades en 11-årig pojke. Men pojkens mamma tog upp jakten och lyckades själv gripa 16-åringen. 

– Jag skrek till killen att jag aldrig kommer släppa honom, berättar hon. 

Maria stod i hemmet i Upplands Väsby och lagade mat och väntade på att hennes 11-årige son skulle komma hem från skolan. Plötsligt stormade han in, berättar Maria, som egentligen heter någonting annat:

– Han skrek ”mamma hjälp mig, en kille försökte våldta mig. Han hotade att han hade kniv”. Min son bara skakade i hela kroppen. Min man kom springande och vår son berättade hur den här killen såg ut.

Maria och hennes man sprang ut för att leta i området, utan att hitta angriparen. De sprang tillbaka hem, tog var sin bil och började köra runt i jakt på angriparen. Sonen åkte tillsammans med Maria. 

Maria: Min son grät

– Min son grät, var hysterisk och sa att killen hade kniv. Min son var livrädd att han skulle skada oss. Jag sa att vi måste hitta honom så han inte kan göra så mot något annat barn. 

Maria och hennes man hade kontakt med varandra via mobiltelefon, och efter en stund såg hennes man en kille som stämde in på signalementet. Maria körde dit. 

Från passagerarsätet såg sonen killen. 

– Han skrek, ”där är han”, berättar Maria. 

Hon berättar hur hennes man konfronterade killen, och hur hon parkerade och sprang ut.

– Killen försökte fly och jag sprang efter, samtidigt som jag ringde polisen. Min man som är nyopererad fick prata med polisen medan jag fick tag i killen. Han hade en luvtröja och jag drog tag i luvan med ena handen och i jackan med den andra, berättar Maria. 

Hennes son skrek från bilen att hon skulle vara försiktig för att killen kunde ha kniv. Killen försökte knuffa undan Maria, som vägrade släppa honom, berättar hon:

– Jag skrek till killen att jag aldrig kommer att släppa honom. Och jag skrek till honom – ”hur fan kan du göra så här mot ett barn”. 

Misstänktes för 35 brott

Efter några minuter kom polis till platsen, och tog över gripandet. 

– Mina händer var då helt stelfrusna. Jag kunde inte öppna fingrarna för att jag hade hållit i honom så hårt. 

Några veckor tidigare – i slutet av november förra året – misstänks 16-åringen ha överfallit och våldtagit en 12-årig pojke som var ute och gick. 16-åringen hotade med att han hade kniv, enligt misstankarna. 

– Barnet försökte under hela händelseförloppet ta sig loss. Till slut erbjöd barnet sin veckopeng för att få vara i fred. Det handlade om ett par hundralappar, och gärningsmannen tog pengarna och lät barnet gå, berättade åklagare Jenny Östling för Expressen. 

Veckopengen var på cirka 200 kronor. 

Under förra året misstänktes 16-åringen för hela 35 brott, och i oktober fattades beslut om att han skulle omhändertas. Därefter har han varit placerad på olika hem. Det framgår av handlingar från socialtjänsten. 

Trots det kunde han överfalla de två pojkarna, enligt misstankarna. 

Han åtalades för sexuellt ofredande och olaga hot mot Marias son. Och 16-åringen åtalades för våldtäkt på den 12-årige pojken. Men åklagaren justerade senare upp åtalat till grov barnvåldtäkt, alternativ försök till grov barnvåldtäkt. Bland åklagarens bevisning finns DNA.

”Min sons trygghet är borta” 

Rättegången har inletts och det har beslutats om att 16-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Därefter ska rättegången fortsätta. 

– Jag satt och tittade honom i ögonen under hela rättegången. Jag ville se om han ångrade sig, men han vågade inte titta tillbaka. Jag tycker att han är som en tickande bomb, och hoppas han blir inlåst så att han inte kan begå fler brott, säger Maria. 

Hon berättar att familjen fortfarande mår dåligt, och att hennes son är rädd. 

– Min sons trygghet är borta. Han vågar inte gå ut själv längre. 

Under utredningen nekade 16-åringen till att ha våldtagit 12-åringen och sexofredat Marias son. Han medgav dock delar av händelseförloppet kring Marias son. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.