Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamma förlorade tvist – kidnappade sin 8-åring

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Elias, 8, hölls gömd i fem månader.
Foto: SVT

Mamman kidnappade sin åttaårige son efter att ha förlorat en vårdnadstvist.

Hon fick stöd av en barnrättsgrupp som anser att ”ett mäktigt pedofilnätverk har infiltrerat rättsväsendet”, berättar SVT:s ”Dokument inifrån” i den nya serien ”Att rädda ett barn”.

Pappan letade efter pojken i fem månader innan polisen till slut hittade honom – och grep mamman.

– Det här handlar om ett barn och frågan har kapats av en intressegrupp, säger producenten Bo-Göran Bodin.

En lång vårdnadstvist ledde till kidnappning. Mamman, som i SVT-dokumentären kallas Anna, förde bort och gömde Elias, 8, efter att ha anklagat pappan för sexuella övergrepp på sonen.

Till slut dömdes Anna för egenmäktighet med barn, grovt brott – och för grovt förtal. Domen har överklagats.

SVT berättar i dokumentärserien ”Att rädda ett barn” den dramatiska historien om hur mamman förde bort Elias och höll honom gömd i fem månader – och om hur pappan desperat sökte efter sin son på gator och torg och i dataspelsvärlden. Det första programmet av tre i serien, ”Mörka krafter”, sänds i SVT på onsdagen.

Anna och Elias är inte personernas riktiga namn, utan de namn som används i programmet.

Prisad producent

– Den här serien tar upp en mycket viktig fråga. Först och främst handlar den om skydd av barn. Men den visar också att det här är en fråga som kan kapas av människor som har en agenda, säger producenten Bo-Göran Bodin som fått en lång rad priser för sina undersökande reportage, bland dem Stora journalistpriset 2012.

SR Ekots Bo-Göran Bodin (till vänster) och Daniel Öhman får Stora journalistpriset 2012 för årets avslöjande.
Foto: SVEN LINDWALL

I maj 2018 tilldömde tingsrätten pappan ensam vårdnad av Elias; tidigare hade han och Anna haft delad vårdnad. Beslutet kom sedan Anna under flera år hade anklagat pappan för att ha utsatt sonen för misshandel och sexuella övergrepp. Inte mindre än fem förundersökningar hade lagts ned utan åtgärd – liksom flera barnavårdsutredningar.

Anna accepterade inte domen. I oktober 2018 kom inte Elias tillbaka till pappan efter besök hos mamman. Både mor och son var spårlöst försvunna.

”Dokument inifrån” följde pappans kamp för att få tillbaka sin son.

– Jag har inte pratat med honom, inte hört hans röst, vet inte hur han mår. Jag vet ingenting, de är helt försvunna, säger pappan i programmet medan han kör runt i bil i hopp om att få syn på sonen.

Pappan berättar i programmet att han försöker stänga av känslorna under dagen.

– Men det kommer ifatt när jag ser hans små fotbollsskor i hallen, hans fotbollsväska. Jag blir påmind hela tiden, säger han.

Letar i datorspel på nätet

I dokumentärserien får man följa pappan när han letar efter Elias varje kväll efter jobbet. Han söker också efter honom i datorspel på nätet.

– Han är nånstans här. Hoppas han ser mig. Då kan vi snacka med varandra, säger han i programmet när han sitter framför datorn.

Bo-Göran Bodin grävde vidare i fallet och upptäckte att Anna hade stöd av en grupp mycket engagerade människor med organisationen Barns rättsskydd (Bry) och dess grundare och generalsekreterare Agneta Bravélius i spetsen. 

Hon ledde en kampanj för Anna på sin blogg och i sociala medier, till exempel med ett inlägg under rubriken ”Tvingas gömma sig för att skydda sitt barn”.

Agneta Bravélius är generalsekreterare i Barns rättskydd (Bry).
Foto: VIKTORIA DAVIDSSON

– Det är en omöjlig situation att skicka tillbaka barnet till någon som man vet förgriper sig på barnet. Till slut fattade hon beslutet att gå under jorden, säger Agneta Bravélius i SVT-programmet. 

Kritiserar socialtjänsten

Hon kritiserar socialtjänsten som avvisat mammans anklagelser och hänvisar till en rad personer, bland dem flera ”professionella”, som anmält fallet för myndigheterna. Också flera läkare har gjort orosanmälan, vilket de är skyldiga att göra när det inkommer allvarliga anklagelser. 

Men socialtjänst och specialistläkare hittade aldrig något som bekräftade Annas anklagelser om övergrepp.

Agneta Bravélius säger att hon ”anar ett mönster” samt att myndigheterna ”viftar bort” och ”lägger locket på”.

– Statistiken visar att ytterst få polisanmälningar om sexuella övergrepp mot barn leder till åtal. Personer som hör av sig till Bry har varit med barnet hos läkare och psykolog, som Anna i det här fallet. Men experter tas inte på allvar, säger hon till Expressen.

– Vårt ställningstagande i det här fallet baserar sig på fakta. Det finns ett 20-tal dokument från läkare som har träffat pojken och sett skadorna, säger hon,

Polis och sexbrottsutredare

Bland dem som engagerat sig för Anna finns Monica Dahlström-Lannes, tidigare polis och ofta kontroversiell sexualbrottsutredare i en rad uppmärksammade fall av påstådd incest och pedofili. 

Hon säger i programmet att det ”handlar om en mamma som söker hjälp för sin son … och om grova sexuella övergrepp”.

Monica Dahlström-Lannes var tidigare polis och sexbrottsutredare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I dokumentären framträder också en psykoterapeut, som träffat Anna och Elias – och som anmält pappan för 365 sexövergrepp och 100 misshandelsfall. Utan att ha träffat pappan slår han fast att denne är ”pedofil och helt samvetslös psykopat”.

– Jag har inte träffat honom, men har hört mammans mycket detaljerade beskrivningar. Hon är mycket intelligent … en mycket fin människa. Jag tycker om henne, jag beundrar henne, säger psykoterapeuten i programmet.

Han åtalades senare för ”medhjälp till egenmäktighet med barn” sedan utredarna funnit att han hjälpt mamman med pengar. Men tingsrätten i Stockholm friade honom.

Urspårad vårdnadstvist

Birgitta Holmberg, ordförande i föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, som tidigare haft kontakt med mamman och pojken, säger i SVT-dokumentären att hon ”inte känner igen berättelsen från tiden vi var inne i fallet”.

Advokat Mari Schaub, som är pojkens särskilde företrädare, säger att sonen är kidnappad när hon får fallet. Hon beskriver fallet som ”en vårdnadstvist som spårat ur” och att mamman har gått ”extremt långt” i sina anklagelser.

Advokat Mari Schaub företräder den bortförde pojken.
Foto: OLLE SPORRONG

”Mäktigt pedofilnätverk”

Enligt producenten Bo-Göran Bodin blir det ”ett allt större gap” mellan det han läser i socialtjänstens utredningar och det som mammans stödgrupp i Bry berättar. Han säger att Brys ledare ser det som att ett ”mäktigt pedofilnätverk har infiltrerat rättsväsendet”.

– Jag är helt övertygad om att det finns ett nätverk som skyddar pedofiler, säger Agneta Bravélius i programmet.

Hon vill inte uttala sig om detta för Expressen.

Stockholms tingsrätt dömde i juni förra året Anna för egenmäktighet med barn, grovt brott, och för grovt förtal. Påföljden blev villkorligt straff och 140 dagsböter à 50 kronor. Domen har överklagats.

Varken åklagaren eller mammans advokat vill kommentera målet.

– I dagsläget mår min son fantastiskt bra. Han utvecklas bra och är glad och harmonisk. Han får vara barn nu, säger pappan till Expressen.

”Dokument inifrån: Att rädda ett barn” visas i SVT1 klockan 20.00 på onsdagskvällen och i SVT Play.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.