Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma får skadestånd – för att sonen föddes med Downs syndrom

Edyta Mordel och partnern Lukasz Ciecura.
Foto: SKÄRMDUMP/FACEBOOK / SKÄRMDUMP/FACEBOOK
Edyta Mordel får skadestånd efter att sonen föddes med Downs syndrom.
Foto: SKÄRMDUMP/FACEBOOK / SKÄRMDUMP/FACEBOOK

Den 33-åriga mamman stämde sjukhuset när hennes son föddes med Downs syndrom.

Nu har mamman vunnit i tvisten – och får skadestånd från sjukhuset, skriver The Sun.

Edyta Mordel, 33, från brittiska Reading blev förkrossad när hon upptäckte att sonen Aleksander, 4, föddes med Downs syndrom.

Mamman menar att sjukhuset inte utförde det ultraljud som finns för att se om barnet har några eventuella kromosomavvikelser och valde då att stämma sjukhuset på 200 000 pund, motsvarande 2,3 miljoner svenska kronor.

Ska ha tackat nej till ultraljud

Den rättsliga termen på ärendet blev ”felaktig födsel” då Edyta Mordel uttryckt att hon, om hon hade genomfört ultraljudet och fått det bekräftat att sonen hade Downs syndrom, hade valt att göra abort.

Men det gjordes inget test.

– Jag skulle inte vilja ha ett handikappat barn och jag skulle inte vilja att mitt barn skulle lida så som handikappade personer gör, sa Edyta i rätten tidigare i år enligt The Sun.

Sjukhuset menade däremot att Edyta ska ha tackat nej till att genomföra ultraljudet och att det var därför som det inte gjordes.

Enligt de journaler som fördes rapporterades ”Downs ultraljud avböjt” från sjukhuset. Eydta menar att hon tolkade detta som att de hade utfört undersökningen, men inte hittat något som tydde på kromosomavvikelser.

Mångmiljonbelopp till föräldrar

Edyta Mordel har nu vunnit i rätten och kommer att få det skadestånt, motsvarande 2,3 miljoner svenska kronor, som hon yrkade på när hon stämde sjukhuset.

The Sun skriver att i de fall som beskrivs som ”felaktig födsel” betalas en kompensation ut för att täcka de kostnader som kan uppstå när ett barn har ett handikapp.

Storbritanniens regering har betalat ut mångmiljonbelopp till föräldrar som stämt sjukhus för ”felaktig födsel” sedan 2017.

Enligt domen ska barnmorskan som genomförde ultraljudet inte ha fått Edytas samtyckte till att inget ultraljud genomfördes.

Domaren menar vidare i sitt beslut att eftersom Edytas modersmål inte är engelska har hon inte förstått frågan och därav svarat ”nej” som en reflex.

Chloe med Downs syndrom gör succe som modell och skådespelare. Nu vill hon slå ett slag för alla med funktiosvariationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.