Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamma erkänner:  Dödade baby med bok

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DÖDADE SIN SON. Den 28-åriga småbarnsmamman erkänner att hon tog livet av sin fem månader gamla baby. Jag ville rädda honom, sa hon i rättssalen.
Foto: Lars-Olof Strömberg

HALMSTAD. Den 28-åriga småbarnsmamman såg demoner i babyns kropp – och dödade den lille pojken med en bok som mordverktyg.

Under rättegången blev hon dock förlåten av barnets pappa.

– Hon är en väldigt bra mor och jag anklagar henne inte för det som hänt. Det är en hemsk sak, men det var en olycka, säger han.

Den 28-åriga småbarnsmamman sitter i tingsal 1 i Halmstads tingsrätt, anklagad för att ha tagit livet av sitt eget spädbarn. En bidragande orsak kan ha varit förlossningspsykos.

Mitt emot sitter barnets pappa och storgråter när han lyssnar till åklagarens beskrivning av dådet. På den lilla kroppen som bara vägde nio kilo fanns 39 olika skador.

"Haft mardrömmar"


Bild från brottsplatsen där babyn dödades.
Foto: Foto: Polisen

Paret träffades på internet och gifte sig efter en veckas bekantskap. I februari föddes sonen på Halmstads lasarett.

– Allt var frid och fröjd. Det var ett välartat barn och min fru var jätteglad, säger pappan i rättssalen.

Men småbarnsmamman hade ända sedan liten ålder haft mardrömmar. Hon hade berättat för maken som inte riktigt förstod.

Den 24 juli i år gick småbarnsmamman med barnvagnen till makens jobb - för att ånyo berätta att hon mådde dåligt.

– Jag sa åt henne att vi inte kunde prata där, att vi fick ta det där hemma. Samtidigt föreslog jag att hon skulle läsa ett stycke ur koranen för att få stöd, vi var ju muslimer båda två.

I rättssalen berättar ett vittne hur hon under dagen hörde småbarnsmamman skrika osammanhängande fraser utanför lägenheten. När pappan kom hem såg han det fasansfulla.

Kvävd med bok

Då låg den 28-åriga småbarnsmamman ihopvikt under en stol i vardagsrummet. Bredvid låg den fem månader gamla pojken död.

– Kvinnan har uppsåtligen dödat sitt barn. Hon har kvävt det till döds och koranboken är mordverktyget, säger chefsåklagare Anders Johansson, som åtalat kvinnan för mord alternativt grovt vållande till annans död.

Den 28-åriga småbarnsmamman erkänner själv de faktiska omständigheterna i rättssalen. Hon berättar att hon inte längre styrde över sin kropp, att det var någon annan som tog över och att både hon och pojken var besatta av demoner.

– Jag såg horn som växte ut i babyns panna och långa lianer på hans kropp. Jag såg en gammal mans ansikte på hans kropp. Jag ville rädda mitt barn, inte döda det, säger hon.

Koranboken blev hennes verktyg för att trycka tillbaka det onda. Men enligt misstankarna dödade småbarnsmamman i stället sin egen baby genom att upprepade gånger trycka boken mot pojkens ansikte och kropp. Våldet kan enligt misstankarna ha pågått i flera timmar.

Psykisk störning

Småbarnsmamman har enligt en läkarundersökning utfört dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Om hon döms för mordet kan hon inte dömas till fängelse.

Försvarsadvokaten Göran Ruthberg går så långt att han tänker kräva att kvinnan frias från brottet helt och hållet.

– Min klient var i ett psykotiskt tillstånd. Hon hade inget uppsåt att döda och med tanke på hur hon mådde hade hon ingen möjlighet att förutse vad som kunde hända, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.