DÖDADE SIN SON. Den 28-åriga småbarnsmamman erkänner att hon tog livet av sin fem månader gamla baby. Jag ville rädda honom, sa hon i rättssalen. Foto: Lars-Olof Strömberg
DÖDADE SIN SON. Den 28-åriga småbarnsmamman erkänner att hon tog livet av sin fem månader gamla baby. Jag ville rädda honom, sa hon i rättssalen. Foto: Lars-Olof Strömberg

Mamma erkänner:  Dödade baby med bok

Publicerad

HALMSTAD. Den 28-åriga småbarnsmamman såg demoner i babyns kropp – och dödade den lille pojken med en bok som mordverktyg.

Under rättegången blev hon dock förlåten av barnets pappa.

– Hon är en väldigt bra mor och jag anklagar henne inte för det som hänt. Det är en hemsk sak, men det var en olycka, säger han.

Den 28-åriga småbarnsmamman sitter i tingsal 1 i Halmstads tingsrätt, anklagad för att ha tagit livet av sitt eget spädbarn. En bidragande orsak kan ha varit förlossningspsykos.

Mitt emot sitter barnets pappa och storgråter när han lyssnar till åklagarens beskrivning av dådet. På den lilla kroppen som bara vägde nio kilo fanns 39 olika skador.

"Haft mardrömmar"

Bild från brottsplatsen där babyn dödades.Foto: Polisen
Paret träffades på internet och gifte sig efter en veckas bekantskap. I februari föddes sonen på Halmstads lasarett.

– Allt var frid och fröjd. Det var ett välartat barn och min fru var jätteglad, säger pappan i rättssalen.

Men småbarnsmamman hade ända sedan liten ålder haft mardrömmar. Hon hade berättat för maken som inte riktigt förstod.

Den 24 juli i år gick småbarnsmamman med barnvagnen till makens jobb - för att ånyo berätta att hon mådde dåligt.

– Jag sa åt henne att vi inte kunde prata där, att vi fick ta det där hemma. Samtidigt föreslog jag att hon skulle läsa ett stycke ur koranen för att få stöd, vi var ju muslimer båda två.

I rättssalen berättar ett vittne hur hon under dagen hörde småbarnsmamman skrika osammanhängande fraser utanför lägenheten. När pappan kom hem såg han det fasansfulla.

Kvävd med bok

Då låg den 28-åriga småbarnsmamman ihopvikt under en stol i vardagsrummet. Bredvid låg den fem månader gamla pojken död.

– Kvinnan har uppsåtligen dödat sitt barn. Hon har kvävt det till döds och koranboken är mordverktyget, säger chefsåklagare Anders Johansson, som åtalat kvinnan för mord alternativt grovt vållande till annans död.

Den 28-åriga småbarnsmamman erkänner själv de faktiska omständigheterna i rättssalen. Hon berättar att hon inte längre styrde över sin kropp, att det var någon annan som tog över och att både hon och pojken var besatta av demoner.

– Jag såg horn som växte ut i babyns panna och långa lianer på hans kropp. Jag såg en gammal mans ansikte på hans kropp. Jag ville rädda mitt barn, inte döda det, säger hon.

Koranboken blev hennes verktyg för att trycka tillbaka det onda. Men enligt misstankarna dödade småbarnsmamman i stället sin egen baby genom att upprepade gånger trycka boken mot pojkens ansikte och kropp. Våldet kan enligt misstankarna ha pågått i flera timmar.

Psykisk störning

Småbarnsmamman har enligt en läkarundersökning utfört dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Om hon döms för mordet kan hon inte dömas till fängelse.

Försvarsadvokaten Göran Ruthberg går så långt att han tänker kräva att kvinnan frias från brottet helt och hållet.

– Min klient var i ett psykotiskt tillstånd. Hon hade inget uppsåt att döda och med tanke på hur hon mådde hade hon ingen möjlighet att förutse vad som kunde hända, säger han.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag