Två anhöriga häktade efter dotterns död

Hittades i bostad i Norrköping – hör polisen berätta om utredningen.
Flickan hittades död i torsdags.
Foto: Niklas Luks / https://nkpg.news/

En treårig flicka hittades död i Norrköping tidigare i veckan.  

Nu har hennes föräldrar häktats – misstänkta för grovt vållande till annans död.

– Det är en tragisk olyckshändelse i hemmet, har mammans advokat Per Oehme tidigare sagt.

Det var i torsdags som polisen larmades till en bostad i centrala Norrköping. Där hittades en treårig flicka död.

Två personer – en man och en kvinna i 40-årsåldern – greps kort efter och är på sannolika skäl misstänkta för vållande till annans död.

En av dem är flickans mamma. Enligt Aftonbladet är den andre misstänkte flickans pappa.

– Jag kan inte berätta mer än att det är en tragisk olyckshändelse i hemmet. Min klient förnekar att hon är på något sätt vållande, sa mammans advokat Per Oehme efter att hon gripits.

– Hon är helt förkrossad. Inte nog med att hon har tappat ett barn, nu är hon inlåst också. Hon bör inte vara i arrest, hon behöver tas om hand.

Mamma och pappa häktade i Norrköping

På söndagen häktades både mamman och pappan, båda misstänkta för grovt vållande till annans död. Båda två nekar till brott.

Samtidigt har åklagaren begärt yppandeförbud, vilket innebär att de som medverkade under häktningsförhandlingen – till exempel advokater – inte får säga något till utomstående om vad som framkom.

Och åklagaren Anna Lander är själv förtegen.

– Jag kan inte säga så mycket mer i det här läget. När det gäller brott mot griftefriden så finns brottsmisstankarna kvar, men jag väljer inte att ta upp det nu, säger hon till NT.

Polisens förundersökning rör både grovt vållande till annans död och brott mot griftefriden, men det är alltså för grovt vållande till annans död som föräldrarna nu har häktats.

Flickan bodde i familjehem

Den avlidna flickan, som skulle ha blivit fyra år i år, placerades i familjehem redan vid födseln. Enligt domstolshandlingar föddes hon in i ”en mycket turbulent situation”, med två föräldrar som hade missbruksproblem och kontakt med psykvården. 

Flickans pappa dömdes kort efter hennes födsel för bland annat vapenbrott och socialtjänsten ansåg att det fanns ”en påtaglig risk” för flickans hälsa och utveckling.

Men hösten 2018 bedömde kammarrätten att föräldrarnas livssituation hade förändrats till det bättre. Mamman och pappan hade då också insett, enligt rätten, att deras tidigare beteende kunnat vara skadligt för dottern.

Det kan inte längre anses föreligga någon påtaglig risk för att (dotterns) hälsa eller utveckling skadas på grund av de förhållanden som föranledde beredandet av vården. Det har inte heller framkommit att (dottern) skulle ha några särskilda behov som inte kan tillgodoses av föräldrarna”, skrev kammarrätten.

Sedan förra sommaren bodde dottern hos sin mamma i Norrköping. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.