Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maryam, 26, om friande domen mot sin man: ”Kan inte vara sant”

Maryam Jassem, 26, anmälde sin man för misshandel, men han friades. 

Enligt Solna tingsrätt kom mannen från en ”bra familj”, kvinnan gick inte att lita på och hon borde vänt sig till familjen i stället för polisen eftersom paret gift sig enligt sharialag. 

– Det är så naivt, så lågt, så oprofessionellt, säger Maryam Jassem. 

I februari friade Solna tingsrätt en man som stått åtalad misstänkt för att ha misshandlat sin fru våren 2015. Han ska ha bland annat ha slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt en sko i hennes ansikte.

Enligt rätten kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan var opålitlig. I domen står det dessutom att kvinnan borde ha kontaktat makens familj i stället för polisen.


LÄS MER: Anne Ramberg om domen: "Hör inte hemma i en svensk domstol"


”Kan inte vara sant”

Maryam Jassem är kvinnan, målsäganden, i fallet. Hon är fortfarande chockad över den friande domen – och grunden till beslutet.

– Jag har fortfarande inte kunnat bearbeta det här. Jag har läst beslutet sen en månad tillbaka och känner bara att det här inte kan vara sant. Det är så naivt, så lågt, så oprofessionellt, säger hon. 

Rätten ifrågasatte bland annat att Maryam Jassem inte visade mer känslor när hon berättade sin historia, någonting hon reagerar starkt mot. ”NN har lämnat en berättelse utan att visa några känslor, vilket inte framstår som självupplevt", står i den friande domen.

– Jag gråter så klart, men det har gått tre år, en människa tränger undan och försöker gå vidare. Att det krävs av mig att sitta och gråta i rätten och att jag upplevs mindre trovärdig och känslokall...  jag finner inga ord för att beskriva de här grunderna, säger hon.

Nämndemännen uteslöts

Fallet har väckt stor medial uppmärksamhet de senaste dagarna. Två nämndemän ansåg att mannen skulle frias, medan en nämndeman och rådmannen ville att han skulle fällas. De två nämndemän som ville fria mannen: Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, uteslöts under måndagen från Centerpartiet.  

Ebtisam Aldebe har kandiderat till riksdagen och sagt att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige. Hon har också förespråkat sharialagar i Sverige.


LÄS MER: K-G Bergström Domen i Solna tingsrätt borde få alla partier att dra öronen åt sig


Mannen och Maryam Jassem gifte sig enligt sharialag för cirka sju år sedan. 

”Det normala i ’dessa kretsar’ är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN (kvinnan, reds. anm.) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare.”, skriver rätten.

– Jag kan inte förstå hur nämndemän kan ha så kränkande kvinnosyn och säga att det normala i utländska kretsar är att kvinnan ska kontakta mannens familj och inte polisen och påstå att kvinnor hittar på att de blir misshandlade. Jag har berättat för släkten men förväntade mig att myndighetsutlåtanden och journalbevis vägde tyngre än vad en familjemedlem säger. 

– Jag vill inte att Sverige blir som Mellanöstern. Vi är i Sverige, här polisanmäler man brott oavsett brott, jag ska inte särbehandlas för att jag är utländsk, fortsätter Maryam Jassem. 

Kontaktade medier

När domslutet kom kontaktade Maryam Jassem lagmannen och nämndemännens kontaktperson i tingsrätten för att ifrågasätta uttalandena i domen. När är hon fick förklaringen att de var politiskt tillsatta och att det inte var upp till lagmannen att påverka deras position kontaktade hon medier, berättar hon. 

– Jag vet inte hur jag kontaktar Annie Lööf, jag jobbar heltid och pluggar specialistutbildning på heltid, så jag gick till medier. Och då började det hända saker. Om jag hade varit tyst hade mitt fall kanske varit ett i mängden och Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson fortsatt i dag som nämndemän i Solna tingsrätt. 

Vad tänker du om att nämndemännen har uteslutits?

– Det var på tiden. Det borde vara högre krav på nämndemännen. Vilken bakgrund man har som nämndeman spelar ingen roll för mig, men håll era värderande åsikter för er själva och följ Sveriges lagar.

Domen har överklagats till hovrätten och Maryam Jassem kräver en förklaring från nämndemännen.

– Det kan bli katastrof på samhällsnivå om sådana här värderingar bland nämndemän blir vanligt i Sveriges domstolar. Det här är inte bara riktat mot mig utan mot alla kvinnor. Det är också en kränkning mot Sveriges myndigheter, säger Maryam Jass. 

Den åtalade mannen nekar till anklagelserna mot honom, enligt domen.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.