Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmströms hot mot Trump: ”Slå tillbaka”

Cecilia Malmström varnar nu Trump för att inför tullar på europeiska bilar. Foto: SVEN LINDWALL
Donald Trump. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trumps handelskrig fortsätter. Men om USA inför tullar på bilar från Europa kan han räkna med mothugg från EU.

Det varnar EU-kommissionären Cecilia Malmström för i en intervju med tyska Die Zeit.

– Då kommer vi att slå tillbaka, säger hon till tidningen enligt Reuters.

Trump har tidigare utlovat tullar på 25 procent på bilar som importeras till USA från Europa, som en del i hans pågående handelskrig. Men det finns olika besked i frågan. Han har också lovat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att inte införa tullarna utan att en förhandling äger rum.

Om tullarna införs kan Trump dock räkna med att EU kommer att svara. Det säger nu EU-kommissionären Cecilia Malmström en intervju med den tyska tidningen die Zeit.

– Då kommer vi att slå tillbaka. Vi kan väldigt snabbt sätta ihop en lista på motåtgärder som anpassas till World Trade Organizations regler, säger Cecilia Malmström till Die Zeit.

Malmström berättar också för tidningen att bilar, jordbruksprodukter och maskiner hör till de varor som skulle kunna ingå i ett eventuellt EU-svar på amerikanska sanktioner.

Riktade in sig på vin

Malmström uttalade sig om Trumps biltullar redan i våras och sa då att EU ”kommer att stå upp mot mobbare.”

Trump riktade på måndagen in sig på handeln med franska viner under en serie Twitter-angrepp mot Frankrikes president, där han bland annat påpekade Emmanuel Macrons låga förtroendesiffror.

”Frankrike gör förträffliga viner, men det gör USA också. Problemet är att Frankrike gör det väldigt svårt för USA att sälja sina viner i Frankrike och tar höga tullar, medan USA gör det enkelt för franska viner och tar väldigt små tullar. Inte rättvist, måste förändras!”, skrev Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1062331024426913792

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!