Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmström: Svenska företag måste förbereda sig för brexit

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Foto: SVEN LINDWALL
Väldigt många svenska företag är inte förberedda på brexit, enligt en undersökning från Swedbank. Foto: ROBERT BÖRJESSON
De som ogillar brexit visar sitt missnöje i Storbritannien. Den 29 mars kan det vara dags att säga good bye. Foto: GEOFF SWAINE / STELLA PICTURES/AVALON B4563

Svenska företag borde förbereda sig inför brexit. 

Det säger EU-kommissionären Cecilia Malmström i en intervju med DN. 

– Om företagen är dåligt förberedda så har de inte gjort sin läxa, säger hon till tidningen. 

Enligt en undersökning som gjorts av Swedbank är svenska företag dåligt förberedda för brexit, som kommer komma i någon form under 2019. Kanske den 29 mars, kanske senare. 

Om det blir en hård eller mjuk brexit återstår att se, eftersom brittiska parlamentet röstade emot det utträdesavtal som premiärminister May hade förhandlat fram med EU.

”Vi jobbar för en ordnad brexit”

Oavsett hur brexit blir i slutändan måste svenska företag vara väl förberedda, säger Cecilia Malmström som är EU:s handelskommissionär. 

– Vi hoppas och tror och arbetar för en ordnad Brexit, men det kan ju hända att det inte blir det och den senaste tiden har risken dramatiskt ökat, säger hon till DN. 

Effekten för svenska företag kan bli stor. Än så länge vet ingen exakt hur handelsavtalen kan påverkas. I slutändan kan Sverige behöva forma egna bilaterala avtal med Storbritannien, något som kommer påverka svenska företag. 

I Swedbanks undersökning visar inköpschefsindex att 48 procent av svenska företag som var tillfrågade inte har förberett sig för brexit, enligt DN. 19 procent har svarat att de inte vet. 

Men 36,7 procent av de 49 icke-förberedda procenten svarar nej med motiveringen att det inte behövs, enligt DN.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!