Malmström grillades i EU-parlamentet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Malmström frågas ut i EU-parlamentet på måndagen. Då ska hon bevisa sig lämplig som EU:s nästa handelskommissionär.
Foto: Cornelia Nordström

När Cecilia Malmström kl 14:30 satte sig i heta stolen handlade det om att bevisa sig vara lämplig för att bli EU:s nästa handelskommissionär.

Ett misstag i grillningen i EU-parlamentet kunde betyda att hon blev underkänd.

Själva utfrågningarna är extremt intensiva, det är tre timmar och man peppras av frågor om stort och smått. Det är en viktig demokratisk del i tillsättandet av den nya EU-kommissionen, säger Cecilia Malmström.

EU:s handelskommissionär ansvarar för alla EU:s handelsavtal med övriga världen, avtal som sedan ska godkännas av de som frågar ut henne - internationella handelsutskottet i Europaparlamentet. Varje år omsätter handeln i varor och tjänster 40 000 miljarder kronor i EU.

På tre timmar ställer parlamentarikerna 45 frågor till Malmström, allt från frihandelsavtalet TTIP med USA där stora förhoppningar finns om ett lyft för ekonomin men också oro för effekter på bland annat miljö och konsumentkritik mot klordoppade kycklingar. Andra frågor där det kan väntas bränna till är om investerarskydd sker på bekostnad av staters frihet eller inte samt uppgifter i helgen i Der Spiegel med påståenden om att Malmström stått amerikanska intressen för nära i dataskyddsfrågor.

– Malmström måste vara väldigt duktig på att undanröja all den oro som finns, från fackliga rättigheter till fransk ost. Jag hoppas att hon inser att hon måste vara kraftfullare än vad som behövs i svensk politik, säger Marita Ulvskog (S) som deltar i utfrågningen.

"Nästan otänkbart att Malmström skulle falla"

Europaparlamentet har egentligen bara makten att stoppa hela EU-kommissionen, men inför hotet att stoppa alla brukar någon petas.

– Det är nästan otänkbart att Malmström skulle falla. Det finns flera andra som kommer att få det betydligt tuffare, säger europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Malmströms tre utmaningar i EU

1) Förhandla fram frihandelsavtalet TTIP med USA och få det igenom Europaparlamentet.

2) Lotsa igenom det färdiga och omstridda frihandelsavtalet med Kanada där regelverket kring investerarskydd och skiljedomstol mellan stater och företag är största konfliktfrågan.

3) Förbättra insynen i frihandelsförhandlingarna.

Detta är Cecilia Malmström (FP)

Ålder: 46 år

Inkomst: ca 191 000 kr/mån samt bostadstillägg på ca 28 000 kr.

Bakgrund: EU-kommissionär för inrikes frågor 2010-2014, EU-minister 2006-2010, Europaparlamentariker 1999-2006. Doktor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet 1998.

Källa: EU-kommissionen

De grillades och föll

Rocco Buttiglione, Italien 2004

Kandidat till att bli kommissionär för rättsliga frågor men föll på att han betraktade homosexualitet som en synd och att kvinnans roll var att föda barn och vara underordnad mannen i familjen. En uppfattning som Buttiglione upprepade under utfrågningen i utskottet.

Ingrida Udre, Lettland 2004

Den tidigare proffsbasketspelaren Ingrida Udre fick hård kritik för misstänkt inblandning i otillåten partifinansiering hemma i Lettland. Även om det inte bevisades att hon var direkt inblandad så blev stormen för stor och hon fick fortsätta vara talman på hemmaplan.

Rumiana Jeleva, Bulgarien 2010

Utrikesministern som misslyckades med att svara på frågorna i Europaparlamentet kring personliga ekonomiska intressen. Att hon dessutom var arrogant och inte kunde visa att hon var kompetent för uppgiften gjorde att Bulgarien fick byta kandidat.

De kan få det tufft i årets utfrågning

■ Irlands Phil Hogan, jordbruk, har hotat att stämma både en europaparlamentariker och irländska medier för påståenden om att Hogan försökt stoppa en familj från resandefolket att flytta in i ett område.

■ Sloveniens Alenka Bratušek, energiunionen, figurerar i en Youtubefilm sjungandes kommunistsånger och applåderar en låt med antiziganistiskt innehåll. Hon är också under utredning för att ha nominerat sig själv.

Spaniens Miguel Arias Cañete ska ta hand om klimat- och energifrågorna, men har nu tvingats sälja sina oljeaktier och kommer att få inleda utfrågningen med att be om ursäkt för sexistiska uttalanden.

■ Ungerns Tibor Navracsics är föreslagen för utbildning och medborgarskap, och har emot sig att han är utsedd av Europas svarta får, Viktor Orban, som vill avskaffa liberal demokrati.

Detta är Cecilia Malmström (FP)

Ålder: 46 år

Inkomst: ca 191 000 kr/mån samt bostadstillägg på ca 28 000 kr.

Bakgrund: EU-kommissionär för inrikes frågor 2010-2014, EU-minister 2006-2010, Europaparlamentariker 1999-2006. Doktor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet 1998.

Källa: EU-kommissionen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.