Malmström: "Är klart att jag blir förbannad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Malmström.
Foto: Cornelia Nordström

STRASBOURG. Sverige är nu det land som tar emot flest asylsökande från Syrien.

Hotet om en militär attack har drivit än fler syrier på flykt.

EU-kommissionär Cecilia Malmström är upprörd över andra regeringars ovilja att hjälpa till.

– Det är klart att jag blir förbannad, säger hon.

Flyktingströmmen från Syrien växer för varje dag. Två miljoner syrier har hittills tvingats lämna sitt hemland varav en miljon är barn, de flesta under 11 år.

De senaste dagarna, under hotet om en militär attack, har flyktingkatastrofen vuxit ytterligare,

– Man kan naturligtvis tänka sig att en militär attack skulle leda till att fler människor lämnar Syrien, säger Cecilia Malmström.

Beskedet i förra veckan om att bevilja syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd kommer enligt de flesta bedömare leda till att fler syrier försöker ta sig till Sverige.

Samtidigt finns det en ovilja från andra EU-länder att ta sitt ansvar, vilket gör EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP) mycket bekymrad.

– Jag har bråkat så här i tre och ett halvt år. Men att jag blir förbannad får ju inte en regering att ändra sig.

I somras lyckades EU, efter sexton års dragkamp, enas om en gemensam asylpolitik. Det innebär att samtliga länder förbinder sig att ha ett fungerande flyktingsystem på plats. Cecilia Malmström hoppas att det också ska leda till att fler EU-länder ställer upp, men det enda verktyg hon har är vädjanden.

– Vi har vädjat varje gång vi har träffat inrikes- och migrationsministrarna de senaste två åren. Men jag tror ändå att det har spelat roll vad vi från EU har gjort när det gäller att få en del länder att öppna upp. Sen kan man inte trolla med knäna.

Hade du önskat att det fanns möjligheter att tvinga EU-länderna att bli mer generösa?

- Ja, för de här människornas skull men det finns inga sådana medel. Det är omöjligt att få stöd för en obligatorisk fördelningsmekanism, det finns inte på kartan.

Det låter lite hopplöst?

– Ja, och då talar vi ändå om en begränsad grupp människor som jag tror att det finns stark sympati för. Alla ser hur de lider.

Huvudförklaring till den restriktiva linjen är den ekonomiska krisen och de främlingsfientliga partiernas framgångar runtom i Europa, enligt Cecilia Malmström. Det senaste exemplet är högerpopulistiska Fremskrittspartiet som av allt att döma kommer att få ministerposter i Erna Solbergs Høyre-regering.

– Det finns en stark populistisk strömning med främlingsfientliga partier i flera parlament. Då är det inte politiskt opportunt för de större, etablerade partierna att säga att OK vi kan ta emot x antal tusen flyktingar.

Varför går de populistiska partierna fram även i länder som inte har drabbats lika hårt av den ekonomiska krisen?

– Det är partier som lyckas fånga upp en kombination av främlingsfientlighet, EU-skepsis och ett allmänt anti-etablissemang. Uppenbarligen finns det en grogrund för det även i länder där vi har det väldigt bra som i Norge och Sverige.

Efter EU-valet den 25 maj börjar arbetet med att utse en ny kommission. Cecilia Malmström har ännu inte bestämt sig för om hon är intresserad av att fortsätta. I dag har hon ett mycket tungt ansvarsområde som närmast kan jämföras med den hos en justitie- och invandrarminister. Traditionen är att byta portfölj efter en mandatperiod.

- Jag har inte landat i hur jag vill göra ännu. Jag måste väl bestämma mig framåt våren.

Men hon stänger inte dörren för en comeback i svensk politik i framtiden.

– Det utesluter jag inte. Men just nu gör jag det här och det är så otroligt spännande.

Syriska flyktingar i Sverige

Hittills i år har 6 907 personer från Syrien sökt asyl i Sverige. Motsvarande siffra för samma period förra året är 2 945, vilket innebär en ökning på 135 %

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.