Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledamöterna träffas – nytt möte om krisen

En manifestation hålls på torsdagen utanför Börshuset där Svenska Akademien brukar sammanträda.Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Manifestationens deltagare visar sitt stöd för den avgående ständiga sekreteraren Sara Danius genom att bära knytblus.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera tusen förväntades dyka upp på den så kallade Knytblusmanifestationen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akademieledamoten Göran Malmqvist kritiserar nu bilden av tidigare ständiga sekreterare Sara Danius som en förnyare.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius lämnade som ständig sekreterare i Svenska Akademien förra torsdagen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Facebookgruppen Knytblusmanifestation har samlat 26 000 intresserade.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Olsson, direktör för Svenska Akademien.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Vid 17 på torsdagen träffades ledamöterna för ett möte om situationen i Svenska Akademien – men de syntes inte till vid Börshuset som vanligt.

Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare för Akademien, vill inte berätta var mötet hölls.

Ledamoten Kristina Lugn säger till DN att pressmeddelandet om advokatutredningen är klart.

Sara Danius har hyllats i bland annat sociala medier efter att hon fick lämna sin plats i Svenska Akademien efter en omröstning.

Facebookgruppen Knytblusmanifestation har samlat 26 000 intresserade, varav några tusen säger att de ska bege sig till Börshuset på torsdagen för att visa sitt stöd för Danius i samband med att Akademien sammanträder.

Vid 17 på torsdagen träffas ledamöterna för sitt veckovisa möte, där kommer bland annat ledamöternas kopplingar till Jean-Claude Arnault diskuteras, enligt SVT Nyheter.

– Det kommer bli ett långt möte. Tre-fyra timmar gissningsvis, säger en person med insyn till SVT.

Mona Sahlin var en av talarna under manifestationen på Stortorget i Gamla stan.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Medieprofilen Cissi Wallin och kriminologen Nina Rung, en av arrangörerna till manifestationen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Författaren Katarina Wennstam.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rossana Dinamarca talar i samband med manifestationen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men vid Börshuset, där de brukar mötas, syntes de inte till. Var Svenska Akademien höll sitt möte på torsdagen är alltså oklart – och Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare för Akademien, vägrar gå in på det.

Kan du säga något om sammankomsten?

– Inte just nu. Det kommer i morgon.

Var höll ni sammankomsten i kväll?

– Det svarar jag inte på.

Däremot har Svenska Akademien vid tidigare, dock ytterst få, tillfällen hållit möten hemma hos olika ledamöter.

Under mötet på torsdagen enades ledamöterna om ett pressmeddelande om den advokatutredning som gjorts om Svenska Akademien.

Kristina Lugn: ”Ska förhindra ett totalhaveri”

I ett sms till DN skriver ledamoten Kristina Lugn:

”Pressmeddelande är skrivet och kommer att skickas i väg så att ni har det i morgon. Där står allt jag har att säga.”

Kristina Lugn fortsätter:

”Vi var eniga i kväll, god stämning, men mycket svårt med de tomma stolarna. Vi lyckades fatta en rad prisbeslut, men diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri, en rad konstruktiva förslag. Men det som dominerade var rannsakan av fel vi uppenbarligen begått.”

Hårda kritiken mot Sara Danius

I debatten har framförts att Danius försökt förnya Akademiens arbete och där straffades för det.

 

https://twitter.com/CillaLundstrom/status/985942931960975361

 

Men Göran Malmqvist, 93, ledamot i Svenska Akademien sedan 1985, anser att det är en felaktig bild. Han undrar vad det är som Danius förnyat.

"Ser inga tecken på förnyelse"

– Det har påståtts i pressen att hon förnyat Akademien, men jag har ingen aning om vad hon gjort. Jag skulle gärna höra synpunkter om detta men det kommer inga. Vilken förnyelse är det Danius bidragit till? En halsduk!? säger Göran Malmqvist till Ekot

Däremot skulle ledamoten gärna se förändringar i institutionen framöver. 

Att man blev mindre kryptisk och kommunicerade bättre med pressmeddelanden om bidrag, belöningar och annat, är några saker Malmqvist föreslår.

Englund: Orättfärdigt mot Sara Danius

Peter Englund har suttit i Svenska Akademien sedan 2002 och var ständig sekreterare mellan 2009 och 2015. 

Han lämnade nyligen arbetet efter att ha stöttat Sara Danius linje i bråket om ledamoten Katarina Frostensons framtid. 

 

LÄS MER: Sara Stridsberg: Spelet är inte förlorat 

2013 erbjöd Peter Englund Sara Danius stolen när hon tog plats i Svenska Akademien.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Nu kommenterar han krisen i ett inlägg på sin blogg. 

"När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig", skriver han. 

Peter Englund skriver även att detta är det enda uttalandet han tänker göra. 

 

LÄS MER: 9 saker du måste veta om krisen i Svenska Akademien 

 

Peter Englund: ”Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut”

Han välkomnar också beskedet som kom på onsdagen om att kungen har för avsikt att ändra Svenska Akademiens stadgar för att göra det möjligt att lämna Svenska Akademien. 

"Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut, som jag välkomnar med stor uppriktighet: redan under mina år som ständig sekreterare arbetade jag för en sådan förändring av praxis. I övrigt har jag för närvarande inga kommentarer", skriver Englund. 

På torsdagen lämnade ledamoten Lotta Lotass in en ansökan om utträde ur Svenska Akademien. Även hon menade att kungen gjort ett ”rådigt och klokt ingripande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.