Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Persson Giolito, författardebutant och dotter till GW:

För en gångs skull är inte Leif GW Persson i självklart intressefokus, den här gången är det hans dotter Malin som är huvudpersonen. Fast givetvis är han mycket påtagligt närvarande, om än tilll synes sysselsatt med annat.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

FAKTA

Malin Persson
Ålder:
38 år.
Familj: Maken Christophe och barnen Elsa, 7 år, Nora, 5 år och Béatrice, 2 år.
Bor i: Bryssel.
Uppvuxen i: Djursholm.
Mamma är: Sjuksköterska.
Pappa är: Världens bästa pappa.
Är själv: Jurist, jobbar som handläggare på EU-kommissionen, "en enkel soldat i Europas tjänst".
Aktuell för: Romanen "Dubbla slag" som utkommer 27 augusti.
Karriär: Första jobbet var på EG-domstolen i Luxemburg, sedan tio år på advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Leif GW Persson
Ålder:
63 år.
Familj: Hustru Kim, civilekonom, barnen Patrik, 41, Malin, 38, Hedda, 34 och Julia, 26. Bonusbarnen Klara, 26 och August, 24. Barnbarn: Astrid, 16, dotter till Patrik, samt Malins tre barn.
Stockholm och Sörmland.
Bor i: Sibirien, inte i Ryssland, i Stockholm.
Mamma var: Hemmafru.
Pappa var: Grovarbetare.
Är själv: Brottsforskare och författare. Senaste boken heter "Den som dödar draken".
Karriär: Jag har jobbat på Rikspolisstyrelsen ända till för ett tag sen då jag sa upp mig.

Malin, om du inte vore din pappas dotter sutte jag inte här. Man anar att denna konkurrensfördel får andra debuterande författare att skära tänder, men livet är inte rättvist...
Malin:
- Nej, man kan helt klart råka ut för värre öden som debuterande författare.
GW: - Herman Lindqvists dotter, debuterade inte hon på Piratförlaget också?
Hur pass har han varit till din hjälp vad det gäller att få den här boken utgiven?
GW: - Inte alls!
Malin: - Nja, inte alls. Jag skickade den till Ann-Marie Skarp på Piratförlaget för att hon är den enda förläggare jag känner och det gör jag ju via pappa. Sen föredrar jag att tro att det inte enbart är tack vare honom som de ger ut boken.
Är det som nybliven författare även till nackdel att ha din pappa till pappa?
GW:
- Det är klart det är.
Malin: - Jag tror att det möjligen kan vara lite svårare att kasta sig ut i det här äventyret om man vet att man kan få reaktionerna: "hon fick bara ge ut boken för att pappa redan är känd". Men sen får vi väl se när recensionerna kommer, då kanske jag kan skylla dem på att skribenterna egentligen är arga på honom.
Är den här boken det första du skrivit?
- Den första romanen. Men som jurist skriver man tjogvis med sidor varenda dag. Och jag har skrivit ett och annat för byrålådan också, jag är en av alla dem som haft författardrömmar sen jag var liten och var bäst i klassen på uppsatsskrivning.
Boken handlar om en gravid, hårt arbetande advokat, redan mamma till två små barn, och om det omöjliga i att få rollerna att gå ihop. Jag anar att den är självupplevd.
- Bokens Hanna och jag har en hel del gemensamt. Men mina barn är mycket lugnare och mer väluppfostrade än hennes stackars ungar.
Hanna får alltså inte ihop bitarna i det förkättrade livspusslet. Hur har du själv lyckats med detta?
- Inte så bra, kan man tycka. Likt Hanna fick jag inte bli delägare i advokatbyrån där jag jobbade när jag blev gravid för tredje gången och då var det bara att lämna. Up or out, det är de enda alternativen. Samtidigt tycker jag absolut att jag lyckats eftersom jag alltid dragit gränsen där jag själv velat dra den.
Är det omöjligt för kvinnor med småbarn att få bli delägare i advokatbyråer av den typ du arbetade på?
- Under de tio år som jag var på Mannheimer Swartling, utnämndes två stycken kvinnliga deltagare i Sverige. Ingen hade barn. En var visserligen gravid, vilket de, så vitt jag vet, inte visste när de erbjöd henne att bli delägare. Hon har lämnat byrån nu.
Skulle du avråda dina döttrar från att bli advokater?
- Nej, det är ett jätteroligt yrke, men man ska veta vad man ger sig in i om man arbetar på en stor affärsjuridisk byrå. Det är ingen känslomässig bransch, ingen kommer att vara extra snäll mot dig för att du kommer att få det extra jobbigt. Vad man än påstått dessförinnan.
Är du fortfarande förbannad på den byrå du fick lämna?
- Du undrar om jag är bitter och det tycker jag inte att jag är. Däremot ser boken ut som den gör för att jag blev förbannad och det var väl den ilskan som fick i gång mitt skrivande. Tid till det fick jag när den tredje mamma-ledigheten var över och jag letade jobb.
Har pappsen varit till stöd och hjälp under själva skrivandet?
- Han visste inte om att jag skrev. Däremot fick han se boken när den var färdig och då gav han mig ett par tre råd som jag sen följde. Honom lyssnar jag på, men inte på så många andra.
Det är definitivt ingen deckare du skrivit, men vad ska man kalla genren?
Malin: - Deckare är pappas revir, det här är en tjejbok. Men den betecknas inte som chick lit, Hanna är för gammal och inte tillräckligt glamorös för det, har jag förstått.
GW: - Och sen är den för välskriven för att vara chick lit.
Jag måste få fråga: hur har Leif GW varit som pappa? Har han alltid funnits i din tillvaro? Finns han i boken?
- Hanna i min bok har en pappa som hon aldrig träffar, aldrig talar med och alltid saknar. Jag var tio, elva när mamma och pappa skildes och han flyttade till Göteborg. Det är klart att vi inte träffades så mycket just då. Men nu pratar vi med varandra minst fyra gånger i veckan och vi umgås på ett sätt som jag tror att få andra föräldrar och vuxna barn gör.
Du ger ut din bok på Piratförlaget, det förlag din pappa lämnat för Bonniers. Är inte det problematiskt?
- Jag tror att jag hade undvikit det förlaget om pappa fortfarande varit kvar där.
Men varför lämnade han det förlaget? Gruff med Guillou? Mera pengar?
GW:
- Något mer pengar, men inte särskilt mycket. Huvudskälet var att jag har en väldig volym med böcker som ligger ute och säljer även efter 30 år och jag ville känna att det fanns en huvudman som kunde hålla liv i detta och det tycker jag att jag fick bättre genom Bonniers som varit förläggare i tvåhundra år.
- Det hade alltså inte med någon osämja med Jan att göra. Vi har tillbringat mer tid med varandra än de flesta gifta människor och precis som med de flesta gifta så ändras förhållandet och någon dag är man i någon mån färdig med varandra. Det bara blir så.
Leif GW, du behöver egentligen inte mer reklam än du redan får. Just nu förekommer helsidesannonser med porträtt av dig i guldram i tidningarna. Hur är det meningen att de ska tolkas?
- Man är väl så gammal att man kan förekomma i guldram nu. "GW, han är kungen!" satt de och yrade på marknadsmötena. Och nu har de tagit fram en liten gubbe i plast som föreställer mig också, som man ska kunna köpa. Det gjordes en likadan av Clinton när han skrev. Men jag är den första författaren i Sverige som blivit plastfigur.
Kan den även användas som voodoodocka av fienden? Åter till Malin: Slutligen, är det någon fråga du saknar?
- Du har inte frågat pappa vad han tycker om min bok.
Leif GW, vad tycker du om din dotters bok?
- Det hade varit mycket problematiskt för mig om jag hade tyckt att det varit en dålig bok, för Malin och hennes syskon är det käraste jag har.
- Den är bitvis väldigt bra, bitvis så pass bra att det märks när den inte är lika bra. Bäst blir den när hon skriver om sig själv. Ju närmare man kryper sig själv, desto bättre blir det.
Och Malin, vad har du att säga om din pappas böcker?
- Jag älskar dem. Men jag hoppas att pappa snart lämnar polisromanerna. För om det är sant som han säger att det bara tar honom 30 dagar att skriva en sådan, då tycker jag att han borde sätta sig ner och skriva något som tar lite längre tid.
- Det vore roligt att se vad som skulle hända med hans skrivande om han ansträngde sig på allvar.

PS!

Vi träffas hemma hos pappa Leif GW i den minutiöst och påkostat renoverade "professorsvillan", det vill säga f.d. inspektorsbostaden, om elva rum och kök (inte för stort för två, säger han, och inte för litet) tillhörande ett anrikt gods i Sörmland. På väggarna i hans arbetsrum hänger flera hundra jakttroféer, tapeterna i hans dressing room har jaktmotiv, i källaren hänger en flådd vildsvinskulting. Han har skjutit femton på femton dagar. Åt barnen har han köpt ett "torp" i närheten. Tipp topp. Om tio rum.

Topplistan

Tre manliga författare som betytt mycket för Malin.
CS Lewis: Jag läste Narniaböckerna så många gånger att det inte är någon vits att försöka räkna.
JD Salinger: Jag var inte någon originell tonåring ens på det viset.
Albert Camus: För att det var han och inte min man som var det första skälet till att jag ville lära mig franska.

Tre kvinnliga författare som betytt mycket för Leif GW.
Astrid Lindgren: Favoriten när jag var liten. Speciellt Kalle Blomkvist.
Selma Lagerlöf: I min ungdom. Herr Arnes penningar t ex.
Elsa Morante: Som vuxen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.