Valle, 8, omkom i en tågolycka i jämtländska Nälden. Foto: PrivatValle, 8, omkom i en tågolycka i jämtländska Nälden. Foto: Privat
Valle, 8, omkom i en tågolycka i jämtländska Nälden. Foto: Privat
Nu hyllas hans minne av familj, vänner och främlingar. Foto: PrivatNu hyllas hans minne av familj, vänner och främlingar. Foto: Privat
Nu hyllas hans minne av familj, vänner och främlingar. Foto: Privat

Malin förlorade sonen Valle, 8 – får stort stöd

Publicerad

Valle, 8, var på väg hem från fritids i jämtländska Nälden när han korsade en järnväg och tragedin var framme.

Nu berättar Valles mamma, Malin Johansson, om sorgen och stödet efter att hennes son blev påkörd av ett tåg.

– Han har förenat människor. Jag har mött sådan enorm kärlek och omtanke, säger hon.

För bara några veckor sedan firade Valle sin åttaårsdag.

I dag planerar mamma Malin Johansson hans begravning.

Den energiske och älskade pojken från jämtländska Nälden, ringde alltid sin mamma när han var på väg hem från fritids. Som vanligt ringde han henne i måndags. Just då var hon upptagen i ett annat samtal, men gick ut för att möta sin son.

– Då kom tåget, inbromsande, säger Malin.

Redan då omgavs hon av en tung känsla; hon visste att något var fel.

– Jag gick upp till järnvägen. Jag såg att det stod människor där. Sedan började människorna gå emot mig. Jag såg hans täckbyxor på spåret.

"Jag visste att det var slut"

Malin Johansson stannade upp och sjönk ner i ett dike. Kippade efter andan.

– Jag visste att det var slut. Där låg det lilla knytet.

En ambulans förde Valle till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Aldrig mer kommer han ivrigt springa hem från skolan för att berätta hur solsystemet fungerar. Aldrig mer skulle Malin skratta, skaka på huvudet och fråga vilken planet han kommer ifrån.

– Han var en väldigt smart kille. Han har etsat sig fast i många människor.

Valles dödsannons.Foto: Privat

Hörde av sig till tågchauffören

Nu vill Malin Johansson hylla sin son. Hon berättar att åttaåringen drömde om att bli känd och skapa förändring.

– Valle skulle rädda världen, det var vi överens om. Med sitt leende och stora hjärta, säger hon.

Och förändra, det har han redan gjort, menar Malin.

– Han har förenat människor. Jag har mött sådan enorm kärlek och omtanke. Folk kommer förbi med lagad mat och har startat projekt. De vill starta en Valle-dag, med lek och fotboll.

 

LÄS OCKSÅ: Pojke död i tågolycka norr om Östersund

 

Malin tänker ofta på tågchauffören, och har skickat ett meddelande genom tågbolaget.

”Det är inte ditt fel. Du kunde inte ha gjort någonting annorlunda. Det här är bara olyckliga omständigheter.”

Tänker på Valles pappa

Efter ett inlägg på Facebook, i vilket hon skriver om sin son, har Malin Johansson mottagit åtskilliga meddelanden, kommentarer, samtal och besök. Hon är överväldigad av stödet, både från vänner och grannar samt främlingar från hela Sverige, vilket hjälper henne genom sorgen.

Malin Johansson berättar också att Valles pappa dog när Valle bara var åtta månader gammal – något som familjen nu påminns om.

– Dagen som Valle omkom fyllde hans pappa år. Någon tröst i allt jävla helvete är att Valle inte är ensam, var han än hamnar eller kommer. Det känns som att hans pappa hämtat hem sin lilla skatt, som en födelsedagspresent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag