Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon vill straffa länder som inte följer Parisavtalet

Malin Björk, Vänsterpartiets toppkandidat inför EU-valet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiet vill bland annat se att länder måste följa Parisavtalet.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stoppa alla handelsavtal med länder som inte följer Parisavtalet.

Det är en av Vänsterpartiets viktigaste punkter inför EU-valet, menar partiets toppkandidat Malin Björk.

– Vi behöver ha tuffare och bindande mål, säger hon till Dagens industri.  

Vänsterns Malin Björk har redan fem år bakom sig i EU-parlament när hon återigen är den självklara toppkandidaten inför EU-valet den 26 maj.

I en intervju med Dagens industri förklarar Björk hur hon nu i högre utsträckning vill fokusera på klimatet – och därför även har en plats i miljöutskottet som mål.

För Malin Björk och Vänsterpartiet är en förändring i handeln en av de viktigaste punkterna.

– Vi ska stå upp för klimat och folkhälsan och vi ska stå upp för demokratin. Om vi då har konstruktioner i de här handelsavtalen som inte lever upp till det måste vi se över dem. Till exempel skulle vi vilja att man skriver in i varje handelsavtal att man ska leva upp till Parisavtalet, säger hon till tidningen.


Vill stoppa stora utsläppen på EU-nivå 

Malin Björk pekar också på en höjd europisk flygskatt, att användningen av kol ska fasas ut helt till 2030 och att försäljningen av nya bilar som drivs med fossila bränslen ska förbjudas redan till 2025, som några av partiets hjärtefrågor inför EU-valet.

Partiet vill också se man på EU-nivå måste motverka de stora utsläppen.

– I dag har vi 100 företag som släpper ut 70 procent av koldioxidutsläppen, det vore tusan om de skulle få fortsätta på det viset, säger Malin Björk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.