Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Björk säger nej till att bli V-ledare

Den avgående partiledaren gästade SVT:s Aktuellt på onsdagen och berättade om beslutet att avgå som partiledare.
Malin Björk.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Malin Björk är Vänsterpartiets EU-parlamentariker. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk meddelar nu att hon inte tänker kandidera om partiledarposten efter Jonas Sjöstedts aviserade avgång, rapporterar SR.

– Det är ett sånt fint och viktigt uppdrag, och klart att jag har tänkt över det här, men jag står inte till förfogande, säger Malin Björk till Ekot. 

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk tänker inte kandidera om partiledarposten. Det säger hon i en intervju med Ekot. 

– Det är oerhört lockande, vi står starka och har en oerhört viktig roll att spela framöver. Det är ett sånt fint och viktigt uppdrag, och klart att jag har tänkt över det här, men jag står inte till förfogande. Jag tycker jag behövs i EU-parlamentet som den starkaste gröna och feministiska vänsterrösten, säger Malin Björk. 

”Vi kommer backa henne”

Malin Björk tycker det är dags för en kvinna att ta över partiledarposten efter Jonas Stjöstedt och lyfter fram Ulla Andersson, Hanna Gedin och Nooshi Dadgostar som lämpliga kandidater. 

– Jag tror verkligen inte att det skulle bli några problem att hitta en bra efterträdare. Men det är klart, vem det än blir kommer det vara tufft efter Jonas som dragit ett så stort lass. Men det är ett lagarbete och vi kommer backa henne hundra procent. 

Malin Björk säger även att det är av personliga skäl som uppdraget för tillfället inte passar henne. 

Jonas Sjöstedt flyttar utomlands

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade under onsdagen att han inte kommer ställa upp till omval i partikongressen senare i år. Det bekräftade han själv i ett inlägg på Facebook. 

”På kongressen kommer partiet också att välja ny partiordförande. Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande”, skriver Jonas Sjöstedt. 

Jonas Sjöstedt uppger att det var ”ett svårt beslut att lämna”, men att det rätt beslut för honom och familjen.

I en intervju med Aktuellt i SVT säger han att han kommer flytta till Vietnam och söka jobb där. 

– Jag kan tänka mig allt möjligt, från att starta ett kafé till att skriva en bok till mycket annat också. Jag tycker att det känns ganska skönt, att för en gångs skull veta att det kommer en dag då jag inte har varje dag i kalendern inplanerad, säger Jonas Sjöstedt i Aktuellt.

I torsdags uppgavs det att V-profilen Rossana Dinamarca, som är en av favoriterna till att ta över efter Jonas Stjöstedt, meddelat att hon tänker ställa upp som kandidat. Det visade sig dock vara en annan person som skickat meddelandet från hennes gamla nummer. 

– Jag kommer att ge ett besked så småningom, men inte nu, sa hon till Expressen

Experterna om vilka personer som kan ta över partiledarrollen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.