Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Alfvén är död – familjens stora sorg

Hjälpte svenska folket genom svårigheter • ”Trollade bort vilsenhet”
Malin Alfvén blev 72 år gammal. Bilden är tagen 2008.Foto: JESSICA GOW / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Malin Alfvén i Malou efter tio 2015.Foto: TV4

Den prisbelönta barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén har gått bort. Hon blev 72 år gammal.

Malin Alfvén hjälpte oräkneliga människor genom sin ordinarie yrkesroll, men guidade även radions lyssnare genom svårigheter och berörde hela det svenska folket med sitt sommarprat.

– Hon hade en förunderlig egenskap att möta andra människor och hjälpa dem framåt. Det var som att hon kunde trolla bort vilsenhet, berättar maken Gösta Alfvén.

När Expressen pratar med Gösta Alfvén sitter han och ena sonen Måns och lyssnar på Malin Alfvéns medverkan i ”Sommar i P1” från 2006.

– Du borde lyssna på det. Då kommer du höra hennes röst, som är så speciell, säger Gösta och gråter stilla.

Den 11 december somnade Malin Alfvén in. Hon blev 72 år gammal och lämnar efter sig maken, fyra söner och flera barnbarn.

Malin Alfvén var legitimerad psykolog, författare och föreläsare. Hon drev en mottagning för barn och föräldrar och medverkade även som expert och rådgivare i flera tidningar. Genom åren har hon dessutom hjälpt tusentals svenskar genom svåra situationer när hon svarat på deras frågor i Sveriges Radio.

2011 tilldelades Malin Alfvén Stora Psykologpriset efter att ha nominerats av en förälder. Juryn motiverade sitt beslut med följande ord:

”Malin Alfvén har, som den nominerande föräldern uttryckte sig, varit 'ett ljus i mörkret', både i samtal med egna patienter och för allmänheten via rådgivning i böcker, tidningar, radio och TV. Genom att hjälpa både barn och vuxna att förstå att man inte måste vara perfekt för att vara en god förälder har hon under sina trettio år som verksam psykolog vågat utmana vårt samhälles attityder till föräldrarollen.”

”Hon kunde trolla bort vilsenhet”

Malins Alfvéns pappa, Olle Petrini, var andreredaktör på Expressen och arbetade nära den legendariske chefredaktören Bo Strömstedt som tog tidningen till oanade höjder.

Malins ena son, Måns Alfvén, berättar att Expressen präglade stora delar av hans barndom:

– Jag har vuxit upp med att Expressen var hans andra hem. Det var alltid en massa murvlar som satt och rökte i köket hemma hos morfar.

Maken Gösta beskriver sin framlidna hustru som ”en själsligt tonsäker person” som kunde lyssna av andra människor.

– Hon hade en förunderlig egenskap att möta andra människor och hjälpa dem framåt. Det var som att hon kunde trolla bort vilsenhet. Hon fick människor att förstå bättre och känna sig starkare och mer levande.

Hur påverkade Malin sin omvärld?

– Folk hör av sig och berättar att Malin ständigt finns med dem. Det handlar om människor som hon bara träffade då och då. Det är det som är det mest frapperande. De säger att de tänker på Malin varje dag, att hon är så närvarande, berättar Gösta Alfvén samtidigt som rösten brister.

– Vi har haft mycket rika år tillsammans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.