Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin, 15, dog i poliskrocken – vännen berättar om sorgen

Räddningstjänsten i Storgöteborg ger sina bästa råd.
Malin blev bara 15 år gammal.
Foto: Privat
Åklagaren vid särskilda utredningar har kopplats in för att utreda om något fel begåtts från polisens sida, vilket är rutin när någon skadas vid ett polisingripande.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Malin Lundberg blev bara 15 år gammal.

Hon var en av de ungdomar som satt i den mopedbil som var inblandad i en olycka med en polisbil förra veckan. 

Nu berättar 15-åringens vän om saknaden och sorgen efter Malin.

– Jag har nog inte förstått att hon är borta, säger Elin Pira. 

Det var natten till söndag förra veckan som olyckan inträffade i en vägkorsning. Malin och två andra ungdomar satt i en mopedbil. 

Samtidigt var en polisbil på väg till ett ingripande i Täby, norr om Stockholm. Under utryckningen krockade polisbilen med mopedbilen som Malin och de två andra ungdomarna satt i. De tre fördes till sjukhus, men under natten kom beskedet att Malins liv inte gick att rädda. 

De två andra ungdomarna i mopedbilen fördes till sjukhus efter olyckan, men i nuläget är det oklart hur omfattande deras skador är.

Vännen berättar om saknaden 

Om några veckor skulle Malin börja börja första året på gymnasiet, hon skulle läsa samhälle- och beteendelinjen. Hennes högsta dröm var att bli polis. 

Under helgen har Malin hedrats med två minnesstunder, en i Bergshamra kyrka och en på Malins gamla skola. Där sjöngs och spelades hennes favoritmusik.

En av de som minns sin vän är 21-åriga Elin Pira. Hon har känt Malin stora delar av sitt liv. 

– Jag har känt henne sedan hon var liten. Malin var som en lillasyster för mig. Vi kunde prata om allt. Hon hörde av sig när hon behövde prata om något, om det var tufft i skolan eller så.

– Den senaste gången vi hördes så pratade vi om hur hon hade i skolan och hur hon hade det. 

Elin berättar att fick veta vad som hade hänt från sin mamma. 

– Det var en chock. Jag tänkte bara ”nej, nej, inte Malin”. Det kan inte vara sant. 

– Jag tror inte jag har förstått än att hon är borta, säger Elin Pira. 

Åklagare har kopplats in

Efter att olyckan inträffade förra veckan, beskrev polisen händelseförloppet så här:

– Vi hade fått in ett larm om ett pågående inbrott i Täby. Under utryckningen på väg dit är det en polisbil som krockar i en korsning, sade Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Åklagaren vid särskilda utredningar har kopplats in för att utreda om något fel begåtts från polisens sida, vilket är rutin när någon skadas vid ett polisingripande. 

– För att kunna ta de här utredningsåtgärderna måste man inleda på något brott. Det kommer att utredas nogsamt på två håll, sade Eva Nilsson vid Stockholmspolisen. 

Expressen har varit i kontakt med Malin Lundbergs familj som har godkänt den här publiceringen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.