Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malexandermördarna överklagar sina straff

Tony Byström, tidigare Olsson.
Foto: MIKAEL HYLIN / HYLIN MIKAEL
Andreas Axelsson.
Foto: LEIF HALLBERG / ÅBY FOTO

De dömdes till livstidsstraff för morden på poliserna Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30.

Nu överklagar Malexandermördarna Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Byström, hovrättens beslut att inte tidsbestämma straffen till Högsta domstolen.

Det är snart 19 år sedan Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Byström,  sköt ihjäl de två poliserna Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, i östgötska Malexander efter ett bankrån i Kisa.

Alla tre dömdes till livstids fängelse för de brutala morden som sedan dess gått till den svenska brottshistorien.

Men nu försöker Andreas Axelsson och Tony Olsson att få sin straff omvandlade till tidsbegränsade straff.

Både tingsrätt och hovrätt har sagt nej – i ännu ett försök överklagar de nu hovrättens dom till Högsta domstolen, skriver Nyhetsbyrån Siren.

"Återställ rättssäkerheten för de livstidsdömda"

"Då de gärningar som Tony Byström dömts till fängelse på livstid för har ett mycket högt straffvärde finner hovrätten att frågan om omvandling av livstidsstraffet är för tidigt väckt och att Tony Byströms ansökan – som tingsrätten också funnit – ska lämnas utan bifall." skriver hovrätten i sitt beslut.

Andreas Axelsson vill att hans påföljd ska omvandlas till ett 30-årigt straff, enligt hans advokat Thomas Wasteson.

"Det finns för få aktuella vägledande avgöranden i rättspraxis beträffande straffvärde, straffets längd och tidpunkten för omvandlingen av livstidsstraffet vid flerfaldig synnerligen allvarlig brottslighet. Det saknas tillräcklig vägledning i rättspraxis. Högsta domstolen måste genom ett nytt avgörande återställa rättssäkerheten för de livstidsdömda." skriver Thomas Wasteson i överklagan till Högsta domstolen.

Tony Olsson har än så länge inte specificerat anspråket i sitt separata överklagande. 

Hans advokat Björn Hurtig har bett om att få återkomma till Högsta domstolen med grunderna för det begärda prövningstillståndet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.