Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malexander-mördaren vill ha tidsbestämt straff

Andreas Axelsson.Foto: Leif Hallberg / ÅBY FOTO
<p>Morden i Malexander 1999.</p>Foto: Bertil Ring/TT

Polismördaren Andreas Axelsson ansöker till Örebro tingsrätt om tidsbestämt straff.

46-åringen dömdes till livstids fängelse för morden på polismännen Olov Borén och Robert Karlström vid Malexander den 28 maj 1999.

Andreas Axelsson var den förste som greps efter att de tre rånarna flytt mordplatsen. Axelsson, Tony Olsson (numera Tony Byström) och Jackie Arklöv dömdes samtliga till livstidsstraff efter att de rånat dåvarande Östgöta bank i Kisa och skjutit ihjäl de två polismännen med var sitt skott i huvudet.

Andreas Axelsson var från 2008 fram till juli 2014 placerad på högsäkerhetsanstalten i Tidaholm. Då begärde han att flyttas till Fosieanstalten utanför Malmö, som har lägre säkerhetsklass.

I november 2014 sågs han fika under en sammanlagt sex timmar lång permission i Lund. Beslutet om att bevilja permissionen motiverades med att Andreas Axelsson varit skötsam när han satt på Tidaholmsanstalten.

Arklöv och Byström har sökt flera gånger

Axelsson åkte fast efter att ha skadats i eldstrid med polisen. En bilist körde honom till en vårdcentral i Boxholm efter att ha stoppats av Jackie Arklöv.

Jackie Arklöv har ansökt om tidsbestämt straff flera gånger. Han fick senast avslag av Örebro tingsrätt i december 2016 på grund av risken för att han ska återfalla i brottslighet och det höga straffvärdet för brottet han dömts för.

Även Tony Byström har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt flera gånger. I augusti 2015 avslogs hans senaste ansökan eftersom det var svårt att bedöma risken för återfall i allvarlig brottslighet och att han behöver två år för att slussas ut i samhället. Då menade rätten att det återstod minst fyra år till en eventuell frigivning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.