Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Målet med Trumps alla stämningar – egentligen

Rudy Giulianis falska valanklagelser
Jenna Ellis, Trumps juridiska rådgivare, avslöjade planerna på Twitter.
Foto: ITV/SHUTTERSTOCK
Trumps kampanj lämnar in stämning på stämning i nyckelstaterna.
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT
Rudy Giulianis plan är att få delstaterna att inte godkänna valresultatet.
Foto: MATT SLOCUM / AP/ TT

Donald Trumps kampanj lämnar in stämning på stämning efter Joe Bidens seger i valet.

Men stämningarna har liten utsikt att lyckas.

I stället är Rudy Giulianis plan att få delstaterna att inte godkänna valresultatet, uppger källor för Time Magazine.

Sedan det stod klart att Joe Biden vann presidentvalet i USA har Donald Trump och hans advokater överöst domstolarna med stämningar.

Många har undrat vad syftet har varit. Några egentliga bevis har inte lagts fram, stämningarna har hittills sågats av domarna, och även om han mot förmodan skulle vinna någon stämning skulle det inte räcka för att vända på valet.

Efter det korta dramat i Wayne County, Michigan, på tisdagskvällen kom en ledtråd till vad målet egentligen är, skriver Time Magazine.

Vad som hände i Wayne County, där det överväldigande demokratröstande Detroit ligger, var i korthet detta: Valresultatet skulle godkännas av countyt, i en så kallad ”Board of Canvassers”. En ren formalitet i de allra flesta fall. Men här blev det dödläge när de två republikanerna först motsatte sig resultatet, eftersom man upptäckt små avvikelser i poströstningen. De två republikanerna gav senare med sig, men på twitter hann Trumps juridiska rådgivare Jenna Ellis avslöja att just det här är planen – att dra ut på tiden och skapa kaos. 

Enligt källor till Time är det målet att så så mycket tvivel och osäkerhet kring valet att delstaterna inte godkänner valresultaten.

– Rudy har sagt att han försöker få de lagstiftande församlingarna att vända. Hans syn är att om han gör ett tillräckligt bra jobb att hetsa upp stämningen kring resultatet kommer inte Pennsylvania eller Wisconsin godkänna, säger en källa.

Rudy i det här fallet är alltså Rudy Giuliani, Trumps personliga advokat som leder kampanjens vilda stämningsansökningar. 

Kan bli upp till lagstiftande församlingen i stället

Tre av nyckelstaterna – Michigan, Pennsylvania och Wisconsin – har republikansk majoritet i kongressen och demokrater som guvernörer. Det är här Giuliani ser öppningen. 

Om delstaterna inte godkänner valresultatet, eller om de lyckas förmå delstaternas parlament att välja egna elektorer, skulle de i teorin kunna skicka elektorer som stöder Trump till kongressen, även om folket röstat på Biden. 

https://twitter.com/JennaEllisEsq/status/1328844700883808260

Mike Shirkey, den republikanska majoritetsledaren i senaten i Michigan, har dock sagt att det inte skulle vara aktuellt med en sådan kupp.

Bedömare anser det inte troligt att taktiken har några större utsikter att lyckas.

Här avslöjas hemligheten under Obama-intervjun

Var inte i samma rum – men det märktes inte i sändning.

Lillasysterns stöd till Kamala Harris 

Maya Harris också framgångsrik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.