Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malena Ernman: "Skänk en tanke till andra i jul"

"I fjol önskade sig min dotter Greta att en flyktingfamilj skulle få bo i vårt sommarhus på Ingarö. Och så blev det" Foto: DANIEL BLOM

Malena Ernmans äldsta dotter önskar sig en sak i julklapp:

Att slippa paket. Då passar det bra att mamma medverkar i Unicefs kampanjfilm om att man ska köpa julklappar i gåvoshoppen till utsatta barn.

– Vi har haft några kämpiga år, men nu ser vi ljuset i tunneln, säger artisten.

I Unicefs film får vi se Malena Ernman drömskt sitta framför brasan med den egna golden retrievern Moses och blicka ut över snön som faller. Sedan deklarerar Malena Ernman att hon egentligen bara bryr sig om paket. Och under parollen "Köp extra många julklappar i år" uppmanas tittarna att gå in på Unicef.se:s gåvoshop och köpa exempelvis vaccinpaket, skolpaket, lekpaket med basketboll, sagobok och hopprep, varma vinterkläder till barn på flykt i Libanon eller nötkräm mot undernäring.

 

GÅVOSHOPPEN: Handla hos Unicef och hjälp barn över hela världen

 

– Poängen är att vi mitt i den hysteriska julruschen och julhandeln också ska skänka en tanke till andra och se till att barn som inte har någonting får medicin, nyttigheter och kanske någon leksak, säger Malena Ernman, som även gjort körarrangemanget till Amanda Bergmans och Petter Winnbergs specialskrivna låt där Malena ackompanjeras av en barnkör.

Malena mutade hunden med kycklingköttbullar

Alla inblandade på byråerna Forsman & Bodenfors och Acne arbetar gratis för att dra in pengar till Unicef som just nu bedriver katastrofinsatser i bland annat Syrien, Haiti, Jemen, Irak och södra Afrika.

Hunden Moses mutades med kycklingköttbullar för att vara med i filmen. Foto: DANIEL BLOM

– Den enda som får "gage" är min hund Moses som jag mutade med kycklingköttbullar för att han skulle sitta stilla då vi filmade, säger Malena Ernman med ett skratt.

Hon betonar att hon inte menar att folk ska avstå från julfirande.

– Nej, det handlar mer om att vi inte får tappa bort det engagemang som väcktes i fjol då vi ordnade galor och samlade in pengar till människor på flykt.

 

LÄS MER: "Det har varit ett helvetiskt år"

 

Men hemma hos familjen Ernman blir det inte lika många julklappar i år som tidigare.

– I fjol önskade sig Greta att en flyktingfamilj skulle få bo i vårt sommarhus på Ingarö och så blev det. En familj som mist mamman och tre barn flyttade in där och nu har pappan och dottern precis fått uppehållstillstånd. Han har fått arbete och dottern vill bli läkare. I år har Greta förklarat att hon absolut inte vill ha några julklappar alls. Lillasyster Beata får julklappar, men det blir inte så hysteriskt som det har kunnat vara förr om åren, säger Malena Ernman som under Expressen-intervjun sitter på ett tåg på väg mot Göteborg för kvällens generalrepetition av "Vintertid"-konserten som hon och Tommy Körberg framför på sju orter i landet.

Malena Ernman har slutat flyga

Att Malena Ernman numera åker tåg i stället att flyga beror också på Greta.

– Greta är extremt engagerad i miljön och hon vill att jag åker tåg ut på mina uppdrag i stället för att flyga trots att det innebär att jag ibland måste vara borta från familjen lite längre tid, säger Malena och berättar att Greta också är en av anledningarna till att familjen kör elbil och har solceller på taket till huset på Ingarö.

– Och så äter vi inte nötkött längre, utan bara kyckling och fisk. Allt för klimatet.

Uppvuxen med föräldrar som gömde flyktingar

Att ställa upp då Unicef i sin kampanjfilm ville ha en sångare som varmt förknippas med julen var ett lätt beslut.

– Alla barn har rätt till en fin och trygg uppväxt. Det är fruktansvärt att veta hur många barn som kanske aldrig kommer att få det. Jag är uppvuxen med en mamma och pappa som både tog hand om flyktingar med uppehållstillstånd och gömde papperslösa och det känns självklart att engagera sig för Unicef och för barns rättigheter.

 

LÄS MER: "Vem vill hjäpa de utsatta barnen?"

 

Då jag intervjuade dig efter din seger i Melodifestivalen 2009 hade du upp till 70 framträdanden om året och åtskilliga resdagar. Hur ser det ut nu under "Vintertid"-turnén?

– Jag har jobbat utomlands i väldigt många år och tyckt att det har varit stimulerande, men nu har jag hemliga projekt på gång i Sverige. Jag har arbetat med musiken, teatern och operan och alltid haft den klassiska sången som ett äss i ärmen. Att sätta upp operan "Xerxes" på Artipelag var exempelvis lärorikt. I dag har jag kanske tio resdagar om året. I januari ska jag ut på en turné till Paris och London och vara borta en vecka, men annars har jag tackat nej till operaerbjudanden utomlands och till sådant som kräver att jag är borta från barnen mer än en dag. Det känns inte försvarbart att vara borta från barnen och jag vill inte vara det.

– Innan barnen började skolan följde Svante och flickorna med på mina utlandsuppdrag. Vi hyrde en lägenhet och hade det inte det minsta lyxigt när Svante exempelvis försökte hitta någon lekpark där barnen kunde springa av sig eller tog hand om kräksjuka barn. Jag ammade i pauserna. Men vi fick vara tillsammans och någon gång då och då fick familjen en timma tillsammans i solen.

Fakta/Så funkar Unicefs gåvoshop

* Varje dag dör 16 000 barn av sådant som går att förhindra om man bara har tillräckliga resurser. Genom att handla Unicefs fältprodukter hjälper du barn över hela världen att överleva och utvecklas.

* På Unicef.se kan du köpa vaccinpaket, filtar, flyktingpaket, näringspaket, vattenreningstabletter och mycket annat som skickas till de barn som behöver detta mest. Du får gåvobevis att be bort i julklapp.

* Läs mer på https://unicef.se/gavoshop/sa-funkar-det.

Lever sparsamt

Hur får du ekonomin att gå ihop om du skalat ner så mycket på uppdragen?

– Vår familj lever ganska sparsamt. Vi reser till exempel ingenting och har aldrig levt som miljonärer.

Du har berättat att du när du var gravid med ditt andra barn och skulle spela den specialskrivna huvudrollen i en version av "Fröken Julie" fick höra att du troligen skulle få sparken?

– Ja, jag fick lova att inte gå upp i vikt för att få behålla uppdraget och familjens försörjning hängde på rollen. I längden är det inte värt att arbeta under sådana villkor. Det är ett oerhört slitgöra att sjunga opera. Man måste ha 100 procent fokus och bra hälsa och fysik.

Hur är det att vara kvinna i din bransch?

– Jag känner att jag är verksam i fem branscher, men generellt är kvinnor mer inställda på att vara till lags. Dirigenterna är ofta män och kvinnor måste låta lika starkt som männen, samtidigt som det är fler kvinnor som konkurrerar om rollerna.

– Som kvinna måste du vara mer bestämd och ta mer plats än vad du först är inställd på. Vi kvinnor har en förmåga att nedvärdera oss själva och vi pratar fort för att inte uppta för mycket tid. I dag är jag i en sådan position att jag kan bestämma. Jag hoppas att jag är en rättvis och empatisk ledare och att alla i teamet känner sig sedda. Tommy Körberg är fantastisk att arbeta med. Jag har kanske ett annat sätt att närma mig medarbetarna, är mera följsam och flexibel. Men det är inte en svaghet utan en fördel att vara snäll och inlyssnande.

Köp en extra julklapp i Unicef gåvoshop – stötta världens barn Foto: Unicef

– Som barn tog jag aldrig plats. Jag var fruktansvärt blyg och jag får fortfarande höra av min man och mina nära vänner att jag inte tar plats. Då jag går in i en är jag till en början ganska mjuk, men när det väl gäller är jag bestämt och hittar mitt i kaoset ett lugn där jag har kontroll.

 

LÄS MER: Malena Ernman får Expressens musikpris "Spelmannen"

LÄS MER: "Kvinnor ska behaga"

 

Springer i uppförsbackar

2009 sprang du på löpband och styrketränade flera gånger i veckan?

– Nu hinner jag inte så himla mycket. Jag behöver ha en fysiskt starkt kropp för jag har så lågt blodtryck att jag svimmar om jag inte får röra på mig. Men jag hinner inte gå på gym, utan springer 20 minuter i uppförsbackar varannan dag och så dammsuger jag samtidigt som jag sjunger. Det är rätt tungt att dammsuga upp alla hundhår, ha ha.

Och så har du sagt att du övar in nya stycken vid flygeln i vardagsrummet/köket samtidigt som du slevar i dig gröt?

– Jag tar den tid jag har att repetera. Här på tåget hör jag tonerna inombords när jag läser texterna vi har under julturnén. Jag måste också öva in en kommande Vivaldi-konsert med massor av solopartier. Det är som meditation för mig att läsa noterna och där har jag nytta av alla timmar då jag som barn låg på golvet tolv timmar i sträck, trollbunden av att ta ut olika stämmor.

Din man Svante och du träffades 2001 på en gemensam spelning. Du knackade på hans loge och gav honom ditt telefonnummer och samma kväll ringde han och frågade om du ville följa med på en efterfest. Vad är det som gör att ni 15 år senare fortfarande är ihop?

Fakta/Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien

• NAMN: Sara Magdalena Ernman.

• ÅLDER: 46.

• YRKE: Operasångare, hovsångare (sedan 2011), artist.

• BOR: Etagelägenhet på Kungsholmen och sommarhus på Ingarö.

• FAMILJ: Maken Svante Ernman Thunberg, 47, skådespelare. Döttrarna Greta, 13, och Beata, 11. Golden retrievern Moses.

• INKOMST AV TJÄNST: 628 400 kronor (2015).

• FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Uppsala, uppvuxen i Sandviken med tre år yngre syster och elva år yngre bror.

• FÖRÄLDRARNA ÄR: Lars Ernman, 73, civilekonom, och Eva Ernman, 71, diakon.

• UTBILDNING: Musikkonservatoriet i franska Orléans, musikgymnasiet i Västerås, Ingesunds musikfolkhögskola, Kungliga musikhögskolans solistdiplomutbildning, Operahögskolans påbyggnadsutbildning.

• KARRIÄR I URVAL: Slog igenom i rollen som Kaja i operan "Staden" (1998). Internationellt genombrott 1999 som Nerone i "Aggrippina" i Bryssel. Huvudrollen i "Askungen" på Kungliga Operan i Stockholm (2009). Cherubino i "Figaros bröllop", Rosina i "Barberaren i Sevilla", titelrollerna i "Fröken Julie" och "Xerxes", Dido i "Dido och Aeneas". Vann Melodifestivalen 2009 med "La Voix". Konserter i Dalhalla. Expressens musikpris "Spelmannen" (2015). Har läst dikten "Nyårsklockan" vid SVT-sända firandet på Skansen (2015). Ledamot av "Kungliga Musikaliska Akademien". Martin Luther King-priset (2016).

AKTUELL: Turnerar tillsammans med Tommy Körberg med föreställningen "Vintertid". Medverkar i Unicefs kampanjfilm.

– Vi kommer varandra närmare och närmare. Vi har gått igenom ganska mycket - både bra och jobbiga saker - och vi sätter alltid barnen först. Vi kan ha konstruktiva gräl som kan låta dramatiska och högljudda, men vi har båda fokus på att bli sams efteråt. Svante skulle aldrig sätta sig själv före barnen. Jag har inte behövt kämpa för vår jämställdhet. Min pappa var sådan och min man är sådan.

Har låtit en flyktingfamilj bo på familjens lantställe

Du sade i en intervju att 2015 varit "ett helvetiskt år" med mycket oro kring barnen. Hur har 2016 varit?

– Vi har haft några kämpiga år, men nu ser vi ljuset i tunneln. Svante och jag är hemma med barnen och jobbar så mycket vi tycker att det fungerar med familjelivet. Vårt mål 2016 var att hjälpa andra och det har vi försökt göra konkret genom att låta en flyktingfamilj bo hos oss på vårt lantställe och så försöker jag peppa andra föräldrar som har barn med särskilda behov, bland annat genom föräldranätverket "Barn i behov".

Gåvorna går till barn i utsatta områden. Foto: Unicef

Du har fått mycket elaka kommentarer på Twitter på grund av att du står upp för allas lika värde. Hur mycket får engagemanget kosta?

– Jag får definitivt mycket skit, men det känns som en sådan lättnad sedan undergroundgruppen #JagÄrHär startade. Nära 40 000 människor tar vid och bemöter illasinnade kommentarer med fakta och kunskap då jag och andra blir påhoppade. Jag gör så gott jag kan och jag bryr mig, men ibland känner jag att jag är nära att gå sönder om jag dessutom måste svara på saker som skrivs för att göra mig ledsen. Då blir jag rörd och varm om hjärtat av att andra träder in. Stödet från dessa människor betyder mer än jag trodde.

 

HANDLA I UNICEFS GÅVOSHOP – Klicka här

PS Så var mötet

Jag har sett Malena Ernman i "Askungen" på Kungliga Operan i Stockholm, där hon stod på scenen i nästan fyra timmar i den extremt krävande rollen. Och så har jag intervjuat henne för Expressens söndagsbilaga (2009) då hon precis hade vunnit Melodifestivalen. Senast möttes vi på Expressens kulturfest i fjol, där Malena fick tidningens musikpris "Spelmannen". Den här gången sker intervjun per telefon medan Malena sitter på tåget på väg mot Göteborg. Hon är otroligt varm, rolig och smart. Av den blyghet som hon säger sig kämpa med märks ingenting. Däremot har Malena Ernman pondus, för hon utstrålar verkligen yrkesstolthet och god självkänsla.