Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malcolm X mördare fri

Malcolm X sköts ihjäl 1965.
Foto: Robert Haggins

Den man som mördade den kontroversielle medborgarrättsaktivisten Malcolm X 1965 frigavs på tisdagen efter mer än 40 år i fängelse.

Beskedet om att den nu 69-årige Thomas Hagan skulle benådas kom redan förra månaden och tisdagens frigivning var väntad.

Erkände mordet

 Thomas Hagan erkände och dömdes för att ha skjutit ihjäl den 39-årige Malcolm X i New York samma år. Hagan har dock varit delvis fri de senaste 22 åren för att kunna arbeta och har bara behövt tillbringa två nätter i veckan på en anstalt på Manhattan.

 Hagan var medlem av den radikala rörelsen Nation of Islam, där Malcolm X en tid var en de främsta medlemmarna och ledaren Elijah Muhammads närmaste medarbetare.

 Hagan uppgav 1977 att han och två medbrottslingar beslutat mörda Malcolm X därför att denne var en hycklare och hade vänt sig emot Elijah Muhammad.

 Efter mordet blev Malcolm X martyr för många och en kult har utvecklats runt honom. Skolor, vägar och andra platser har fått namn efter honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.