Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malaysias kung abdikerar – efter bara två år på tronen

Foto: YAM G-JUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AHMAD YUSNI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Malaysias kung, Sultan Muhammad V, 49, abdikerar med omedelbar verkan efter bara två år på tronen – efter att förra året ha gift sig med en rysk modell. 

Det meddelar landet kungahus på söndagen – utan att ge någon anledning till beskedet, skriver AP.

Sultan Muhammad blir således den första kungen i landets historia att avsäga sig sin titel. 

Den malaysiske kungen skulle ha suttit på sin post i ytterligare tre år, men väljer i stället nu att abdikera.

Sultan Muhammad V, som regerat över nordöstra Kelantan, tillträdde i december 2016 när han efterträdde den framlidne Abdul Halim av Kedah. 

Han var då en av Malaysias yngsta konstitutionella monarker någonsin, och blir nu även historisk för att vara den första som abdikerat från sin post. 

Enligt kungahuset lämnar kungen sin post med omedelbar verkan. Anledningen bakom beslutet är dock oklar i nuläget, uppger AFP.

Premiärministern kände inte till abdikeringen

Tidigare i veckan började spekulationerna om att kungen planerade att abdikera – men premiärministern, Mahathir Mohamad, uppgav då att han inte kände till några sådana planer. 

Malaysia har använt sig av ett unikt styrelseskick sedan frigörelsen från Storbritannien 1957. Det tar sitt uttryck genom att nio besläktade regenter turas om att i femårsperioder regera över landet.

– Hans majestät har förberett sig för att återvända till Kelantan Darul Naim (delstat i Malaysia, reds anm.) för att vara med regionstyret och framför allt med folket i Kelantan för att skydda och utveckla Kelantan för allmänhetens bästa, säger National Palace i ett uttalande. 

– Under sin tjänstgöring arbetade hans majestät för att uppfylla sitt ansvar och förtroendet som han fått i sin roll som statschef. 

Sultan Muhammad V har själv inte uttalat sig efter beskedet. I veckan ska den nio ledarna för Malay-staterna träffas för att utse nästa kung. 

Gifte sig med rysk modell förra året

Han har tidigare varit gift i fyra år men skilde sig 2008 och var därmed var han också landets första kung som regerade som ogift. 

Men i november förra året ska den malaysiska kungen ha gift sig med en 25-årig skönhetsdrottning från Ryssland, skriver AP. Bröllopet ska ha ägt rum i ryska huvudstaden Moskva – men äktenskapet har inte bekräftats av varken kungahuset eller Malaysias regering. 

I samband med bröllopet tog han två månader ledigt som officiellt sades bero på medicinska orsaker. Då ersatte Sultan Nazrin Shah rollen som statschef – men det är alltså fortfarande oklart om han får rollen permanent.

Kungen i Malaysia är främst en ceremoniell makt – men har befogenhet att benåda människor. Den abdikerande kungen har under sin tid vid makten benådat Anwar Ibrahim som, enligt Bloomberg, väntas bli landets nya premiärminister. Anwar Ibrahim greps för 20 år anklagad för sodomi – något han också fick sitta i fängelse för i flera år. Anklagelserna har ansetts ha varit politiskt motiverade. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.