Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malala Yousafzai får "barnens Nobelpris"

Malala tilldelas "barnens Nobelpris", World's Children's Prize.
Foto: Rui Vieira/AP

Världens barn har röstat fram Malala Yousafzai till att bli årets mottagare av World's Children's Prize - även kallat barnens Nobelpris.

Nobelpristagaren prisas än en gång för sitt arbete för barns rättigheter.

Malala blir därmed den första att motta båda priserna samma år.

– Jag känner mig så hedrad, säger hon i ett videoklipp.

Världens barn har röstat fram att Malala Yousafzai ska få World's Children's Prize, WCP.

– Jag känner mig så hedrad och stolt att bli vald av er barn till att få årets World's Children's Prize. Det hjälper mig att fortsätta kampen för flickors och alla barns rätt till utbildning, säger Malala Yousafzai i ett videoklipp från WCP.

Pakistanska Malala Yousafzai blev världskänd för sin aktivism för flickors rätt till utbildning, efter att ha blivit utsatt för ett mordförsök av talibantrogna. Hon blev årets fredspristagare och prisas nu ännu en gång för sina insatser.

Ceremoni i Mariefred

Priset delas ut på en prisceremoni i Mariefred under morgondagen av den svenska organisationen World's Children's Prize foundation, som är en utbildningssatsning för unga om mänskliga rättigheter och demokrati. Barnen som deltar i utbildningen är också de som utser pristagaren.

Förutom Malala var även nepalesiska Indira Ranamagar, som kämpar för att barn till fångar i Nepal ska ha rätt till utbildning, och amerikanen John Wood, före detta Microsoft-chef som arbetar för barns rätt till utbildning, nominerade till priset.

Malala får en prissumma på 350 000 kronor och de andra nominerade mottar ett hederspris med en prissumma på 175 000 kronor.

Nelson Mandela tidigare pristagare

Sedan priset instiftades år 2000 har 36,5 miljoner barn i 110 länder varit med och röstat fram ett fyrtiotal pristagare. Bland de som mottagit priset märks den sydafrikanske frihetskämpen och före detta presidenten Nelson Mandela.

Han var fram till i år den enda som mottagit både Nobels fredspris och World's Children's Prize.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.