Malala Yousafzai, 16, överlevde talibanerna

Malala Yousafzai, 16, överlevde mirakulöst efter att ha blivit skjuten av talibaner på väg hem från skolan - på grund av sin kamp för flickors rätt till utbildning.

Ikväll gästar hon SVT:s "Skavlan".

– Det är bättre att tala och sedan dö, säger hon till Fredrik Skavlan.

Den 9 oktober 2012 förändrades livet för då 15-åriga Malala Yousafzai.

På väg hem från skolan stoppades plötsligt skolbussen av två okända män.

Hon beskriver en dag som vilken annan. Malala oroade sig för sin uppsats och veckans prov - och för att inte bli bäst i klassen denna gång.

Men resan tog slut på ett sjukhus i Birmingham.

Malala Yousafzais kamp för flickors rättighet till utbildning i Pakistan blev känd bland annat genom hennes blogg för BBC Urdu. Hon hyllades världen över och hon berättar hur hon fick göra tv-intervjuer och en dokumentär för New York Times.

Men med det kom en hotbild mot flickan. 2007 togs styret i hennes hemort i Swatdalen i norra Pakistan över av talibaner. Livet för befolkningen begränsades, och den stora risken att dödas och pryglas om man inte följde de nya reglerna ledde till att folk tystnade, berättar Malala i "Skavlan".

– Talibanerna dödade människor för små, enkla saker. Det kunde vara för att du inte hade ett långt skägg eller för att en kvinna hade målat sina naglar, säger hon i programmet.

I talibanernas ögon var hon, som femtonåring, inte längre ett barn.

I efterhand har hon fått återberättat vad som hände på skolbussen förra året av sina kompisar och vittnen.

En av männen frågade efter Malala, och eftersom hon var den enda flickan som inte täckte ansiktet hittade de henne snabbt.

– Kulan träffade mig här, på vänstra pannhalvan och genom min nacke och min axel, berättar Malala.

Hennes vän har sedan berättat hur hon kramade hennes hand och föll ned i hennes knä.

Malala fördes till Storbritannien, och var medvetslös i sju dagar. Under tiden i koma drömde hon mycket, och minns att hon försökte övertala sig själv att hon inte var död.

Men Malala överlevde. När hon vaknade var det som världsberömd, och hon fick tala inför FN, ge intervjuer och släpper nu en bok.

Se hela programmet på SVT klockan 21 i kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.