Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malala har tagit examen – nio år efter mordförsöket

Malala Yousafzai har tagit examen från Oxford University.
Foto: Instagram / Instagram
Malala tillsammans med sin make Asser Malik.
Foto: BLITZ PICTURES/SHUTTERSTOCK / BLITZ PICTURES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nobelprisvinnaren Malala Yousafzai gifte sig nyligen.

Nu har 24-åringen tagit examen från Oxfords universitet.

”Några ord på latin sades och nu har jag plötsligt en examen”, skriver hon på Instagram.

Världens yngsta Nobelprisvinnare har tagit examen från Oxfords universitet, ett av världens högst rankade läroverk, där hon studerade ekonomi, politik och filosofi, enligt MailOnline.

På Instagram poserar Malala Yousafzai, nu 24 år, i svartvit examenskappa tillsammans med sina vänner, sin make och mamma och pappa utanför det berömda universitetet.

Som 17-åring blev Malala Yousafzai världens yngsta Nobelpristagare. Hon fick fredspriset för sin kamp för flickors rätt att utbilda sig i Swatdalen i Pakistan, där hon kommer ifrån.

Under flera år hade hon fört kampen för att flickor skulle ha rätt att gå i skola. Hon fick texter publicerade i BBC och flera internationella medier skrev om den då unga flickan.

Sköts i huvudet

När hon var 15 år sköts hon och tre andra flickor när de var på väg ut ur en skola i Swatdalen. Malala träffades i huvudet, hon blev opererad i Peshawar och flögs sedan till Birmingham, där hon fick vård.

2013 släpptes boken ”Jag är Malala”, skriven av henne och den brittiska journalisten Christina Lamb, som blev en storsäljare världen över.

Sedan åtta år tillbaka lever Malala Yousafzai och hennes föräldrar i Storbritannien. Hennes pappa, Ziauddin Yousafzai, är också en berömd människorättsaktivist, som drev flera flickskolor i Pakistan.

Tidigare i november gifte sig 24-åringen med sin pojkvän Asser Malik, som är ordförande för Pakistans cricketförbund, i Birmingham i Storbritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.