"Ju mer du pratar om islam och illa om muslimer, desto fler terrorister skapas", säger Malala Yousafzai, 18, till presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Dave Warren/Lnp/Rex/Shutterstock"Ju mer du pratar om islam och illa om muslimer, desto fler terrorister skapas", säger Malala Yousafzai, 18, till presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Dave Warren/Lnp/Rex/Shutterstock

"Ju mer du pratar om islam och illa om muslimer, desto fler terrorister skapas", säger Malala Yousafzai, 18, till presidentkandidaten Donald Trump.

 Foto: Dave Warren/Lnp/Rex/Shutterstock
Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump gick till hårt angrepp mot muslimer – nu slår 18-åriga Fredspristagaren Malala tillbaka. Foto: Matt Baron/Bei/ShutterstockDen republikanske presidentkandidaten Donald Trump gick till hårt angrepp mot muslimer – nu slår 18-åriga Fredspristagaren Malala tillbaka. Foto: Matt Baron/Bei/Shutterstock

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump gick till hårt angrepp mot muslimer – nu slår 18-åriga Fredspristagaren Malala tillbaka.

 Foto: Matt Baron/Bei/Shutterstock

Malala, 18, slår tillbaka
mot Trump: "Tragiskt"

Publicerad

Fredspristagaren Malala Yousafzai, 18, slår tillbaka mot presidentkandidaten Donald Trumps uttalande om att stoppa muslimer att ta sig in i USA.

– Ju mer du pratar om islam och illa om muslimer, desto fler terrorister skapas, säger Malala Yousafzai, 18, till Channel 4.

Det var i förra veckan som den republikanske presidentkandidat Donald Trump gick till hårt angrepp mot muslimer. Han kallar det själv för en säkerhetsåtgärd och vill stänga landets gränser för alla muslimer. Hur detta skulle gå till rent praktiskt är oklart.

Uttalandet möttes av ett starkt motstånd men fick även Trump att gå framåt i opinionen.

Nu ställer sig den 18 åriga fredspristagaren och människorättsaktivisten Malala Yousafzai till ledet av dem som kritiserar den republikanska presidentkandidaten. Hon menar att han förespråkar en diskriminerande ideologi.

– Det är tragiskt att höra hans uttalanden som är fulla av hat och av en diskriminerande ideologi mot andra, säger Malala Yousafzai till AFP.

"Viktigt att politiker är försiktiga"

I en intervju med Channel 4 kommenterar hon Trump's uttalanden om muslimer och islam.

– Det är viktigt att vad politiker och medier är väldigt försiktiga. Om man vill stoppa terrorism, försök inte beskylla hela den muslimska befolkningen. Det stoppar inte terrorism, det radikaliserar fler terrorister, säger hon.

Men kritiska röster verkar inte bita på Trump. Under nattens republikanska debatt försvarade han sitt tidigare uttalande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag