Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malala, 14, sköts - belöning utfäst

14-åriga Malala Yousafzai ligger fortfarande i respirator efter att hon sköts i huvudet av talibaner.

Det brutala dådet har väckt avsky världen över.

Nu har lokala myndigheter utfäst en belöning motsvarande 700 000 kronor för tips som leder till att gärningsmannen grips.

14-åriga Malala Yousafzai har i flera år kämpat för flickors rätt till utbildning och blev internationellt känd när hon 2009 - bara 11 år gammal - skrev dagbok för BBC Urdu om talibanernas övergrepp i hennes hemregion Swat-dalen.

Hennes mod och kamp fick världen att få upp ögonen för hur tiotusentals flickor i nordöstra Pakistan behandlades under åren 2007-2009 när militanta islamister styrde regionen och bland annat brände ner flickskolor och införde sharialagar.

Sköts för sitt engagemang

Yousafzai sköts i huvudet i tisdags av talibaner som en hämnd för sitt engagemang och arbete för barns rättigheter. Enligt den talibanske talespersonen Ehsanullah Ehsan var en dropparna som fått bägaren att rinna över då Yousafzai öppet deklarerade att hon tycker att "Obama är den ideala ledaren", skriver The Guardian

Dådet har blivit mycket uppmärksammat världen över och väckt avsky både nationellt och internationellt. Enligt den brittiska tidningen The Guardian har 50 pakistanska imamer utfärdat en fatwa mot den man som sköt flickan, och under fredagen hölls en nationell bönedag för flickan.

Lokala pakistanska myndigheter har också utfäst en belöning på motsvarande 700 000 kronor för information som leder till att förövaren grips.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.