Birgitta Ohlsson hoppas att Jan Björklund avgår innan Liberalernas landsmöte i november. Foto: JENS L'ESTRADEBirgitta Ohlsson hoppas att Jan Björklund avgår innan Liberalernas landsmöte i november. Foto: JENS L'ESTRADE
Birgitta Ohlsson hoppas att Jan Björklund avgår innan Liberalernas landsmöte i november. Foto: JENS L'ESTRADE
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Maktstriden inom L hårdnar – de hotas

Publicerad

Maktstriden inom Liberalerna hårdnar. 

Partiledarkandidaten Birgitta Ohlsson hoppas fortfarande att Jan Björklund ska avgå före landsmötet i november. 

Samtidigt hävdar en uppgiftslämnare att hennes anhängare nu hotas av partiledningen. 

En uppgiftslämnare säger att personer som har gått ut och stöttat Birgitta Ohlsson har blivit uppringda med frågor av typen: "Du vill väl fortsätta spela en roll hos Liberalerna?"

Bakom partiledaren och hans utmanare arbetar kampanjledarna nu hårt inför Liberalernas landsmöte i höst. 

Enligt uppgifter till Expressen är det partisekreteraren Maria Arnholm som leder Jan Björklunds kampanj. Bakom Birgitta Ohlsson finns den tidigare ordföranden för Liberala studenter, Benny Lindholm. 

En uppgiftslämnare säger att både Maria Arnholm och Benny Lindholm de senaste dagarna ringt runt och försökt analysera hur ombuden tänker rösta.

"Knapp seger kan minska trovärdigheten"

Björklundfalangen tror att han kommer att vinna, men att det blir en seger som är "bekymmersamt knapp". Oron är stor över att detta då kommer att minska hans trovärdighet. 

Ohlssonfalangen är lika övertygad om seger. 

Enligt Expressens källor har Jan Björklund en majoritet bakom sig i länsförbundsstyrelserna, men bland lokalavdelningarna som haft medlemsmöten är det Birgitta Ohlsson som leder. 

– Det är dock mycket knappt. Därför kommer man att satsa på att bevisa övertaget för Björklund och få honom att avgå, säger en uppgiftslämnare. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Just nu ser det ut som att Birgitta Ohlsson har stöd av en majoritet av ombuden i Stockholm, Södermanland, Västerbotten, Örebro, Västmanland och Östergötland. Södermalmsföreningen röstade på onsdagen 32-14 till Ohlssons fördel, och en majoritet röstade för medlemsomröstning, och Liberalerna i Sollentuna gick på onsdagen ut och gav sitt stöd till Birgitta Ohlsson.

– Det är uppenbart att denna fråga engagerar medlemmarna. Det är många som har valt att nominera och och en stor majoritet förordar Birgitta som partiledare, säger Anette Clefberg, föreningsordförande för Liberalerna i Stockholm i ett pressmeddelande.

– Sedan är frågan hur stor minoritet hon har i övriga länsförbund, konstaterar en källa. 

Samtidigt kommer uppgifter om att stämningen mellan de båda falangerna nu hårdnar. 

– Personer som har gått ut och stöttat Birgitta Ohlsson har blivit uppringda med frågor av typen: Du vill väl fortsätta spela en roll hos Liberalerna? hävdar en uppgiftslämnare. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag