Maktspelet som blev Håkan Juholts fall

Foto: Tommy Pedersen

I en ny bok avslöjar Daniel Suhonen maktspelet bakom Håkan Juholts fall.

Expressen har tagit del av boken som bygger på hemliga dokument och inspelade samtal.

– Det var i praktiken ett kuppförsök på Carin Jämtins initiativ, tre månader innan han slutligen föll, säger Daniel Suhonen till Aftonbladet.

Håkan Juholt, Carin Jämtin, Wanja Lundby-Wedin, Stefan Löfven och Mikael Damberg avböjer att kommentera uppgifterna.

Tidningarna Aftonbladet och Östra Småland var först med att uppmärksamma spelet bakom Håkan Juholts partiledarfall.

I boken "Partiledaren som klev in i kylan" skriver den socialdemokratiske debattören Daniel Suhonen om tusentals egna sms med Håkan Juholt och andra personer i partiledningen. Suhonen ska även ha använt sig av inspelningar och hemligstämplade protokoll från möten i partiets verkställande utskott, VU.

Daniel Suhonen har bland annat varit ledarskribent på Östra Småland, och tidningen publicerar utdrag ur boken:

"Hur börjar någonting? När slutar det? Strax efter lunch tisdagen den 18 januari 2012 hade i vart fall början på slutet inletts. Jag fick ett sms från Juholt där det stod: »Tror Wanja planerar att avsätta mig i morgon. Gör vad du kan. Använd alla kontakter«".

Läckte till medierna

Enligt Suhonen inleddes försöken att bli av med partiledaren redan på våren 2011.

För att skada hans trovärdighet ska högt uppsatta partimedlemmar ha läckt uppgifter till medierna. När drevet mot partiledaren pågick som värst i oktober 2011 ska Juholt ha skickats i väg till fackförbundet Byggnads kursgård Rönneberga utanför Stockholm. Samtidigt ska övriga ledamöter i VU, i hemlighet, ha kallats till ett möte på partihögkvarteret på Sveavägen 68.

På mötet befann sig partisekreteraren Carin Jämtin, LO-basen Wanja Lundby-Wedin samt S-topparna Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg och Heléne Fritzon. Elvy Söderström var med på telefon.

"En domstolsförhandling"

Mötet ska ha haft en enda dagordning:

"Samtalet tog hela kvällen. Redan tidigt fanns en tydlig linje kring den oskrivna dagordningens enda punkt. Allt var mycket väl förberett. Ett papper med tre förslag på lösningar om hur Juholt skulle ersättas när han avgick las på bordet", står det i boken.

Suhonen skriver vidare att VU:s möte i praktiken var en domstolsförhandling:

"Åklagare var Wanja Lundby-Wedin. Hon var även målsägare tillsammans med en anonym hop kanslipersonal. På den anklagades bänk: Håkan Juholt".

Endast en protesterade

Men Heléne Fritzon ska ha protesterat medan övriga ledamöter försökte övertala henne.

När utskottsmedlemmarna tre dagar senare mötte Håkan Juholt i VU berättade man inte om det hemliga mötet. I stället försökte man pressa Juholt att själv fatta beslutet.

Men Juholt klamrade sig kvar och först tre månader senare, i januari 2012, avsattes partiledaren.

Daniel Suhonen beskriver det hemliga VU-mötet som ett kuppförsök, på Carin Jämtins initiativ.

– Man förde undan honom, i säkerhet, som man brukade göra med sovjetiska ledare, säger han till Aftonbladet.

Lustmord på Mona Sahlin

Även Mona Sahlin ska ha varit drivande i arbetet med att avsätta Juholt. Suhonen säger till Aftonbladet att boken kan ses som ett lustmord på Mona Sahlin men att han endast återgett hennes egna ord.

Expressen.se har sökt flera av personerna som nämns i boken. Roger Syrén, presskontakt åt de tidigare partiledarna Håkan Juholt och Mona Sahlin säger att de inte vill kommentera uppgifterna i boken.

– Den får stå för sig själv, säger han.

Inte heller Carin Jämtin, Wanja Lundby-Wedin, Stefan Löfven eller Mikael Damberg vill ge några kommentarer. Sven-Erik Österberg kallar boken för slask och hälsar att han aldrig kommenterar slaskböcker.

Boken "Partiledaren som klev in i kylan" släpps i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.