Maktspelet gjorde Löfven rasande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kuppförsöken mot Håkan Juholt gjorde Löfven rasande.
Foto: Emmalisa Pauly

Partikamraternas behandling av Håkan Juholt gjorde Stefan Löfven rasande.

Själv ska han ha varit lojal mot partiledaren och under ett möte i partiets verkställande utskott rann det över.

– Det är så jävla mycket knivhugg i ryggen och så mycket skådespel, sade han enligt Aftonbladet som tagit del av Daniel Suhonens bok "Partiledaren som klev in i kylan".

Under Håkan Juholts tid som partiledare var Stefan Löfven ordförande för fackförbundet Metall samt suppleant i partiets verkställande utskott, VU.

Enligt Daniel Suhonens kommande bok ska han inte ha varit drivande i maktspelet bakom Juholts fall. I stället ska han ha varit rasande över läckorna i partiet, skriver Aftonbladet.

– Hur kan man som riksdagsledamot prata runt överallt? Jag fattar inte hur folk tänker, citeras Löfven ha sagt i boken som Aftonbladet tagit del av.

Var lojal mot Juholt

Under Juholts sista tid satt han med i hemliga möten med S-topparna. Vid ett tillfälle skickade någon sms med läckta uppgifter till Expressen. Löfven blev då förbannad och sade enligt Suhonens bok:

– Det händer även i fackföreningsrörelsen att vi har olika uppfattningar. Men jag har aldrig upplevt att det är som i politiken med så jävla mycket knivhugg i ryggen och så mycket skådespel.

Daniel Suhonen säger att Stefan Löfven var lojal mot den dåvarande partiledaren.

– Jag tror i grunden att han gillade Juholt. Sedan är han lite av en ordningsman och gillar inte kaos, säger han till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.