Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maktkampen sliter sönder Vita huset

Steve Bannon ledde Donald Trumps valkampanj under valhösten. Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jared Kushner, här med hustrun Ivanka Trump, är en av Trumps tyngsta rådgivare. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är striden som sliter sönder Vita huset.

Högerradikalen mot svärsonen.

Steve Bannon och Jared Kushner leder olika fraktioner som bägge kämpar om president Donald Trumps öra.

Men det är Bannon som ligger sämst till.

Han slåss ju mot familjen.

Donald Trump mötte Kinas president Xi Jinping på sin Florida-egendom Mar-a-Lago den 6 och 7 april. Ett viktigt toppmöte för den amerikanska presidenten.

Men en kort stund efter att Xi Jinping flugit därifrån ägde ett nytt toppmöte rum. Denna gång mellan två allt bittrare motståndare i Trumps Vita hus.

Där var Steve Bannon, 63, chefsstrategen och högerrevolutionären som ledde Trumps valkampanj under valhösten 2016 och segern över Hillary Clinton. I andra ringhörnan fanns den 36-årige Jared Kushner, presidentens svärson, gift med dottern Ivanka. Han är också en av Trumps tyngsta rådgivare med ansvar för en rad områden, från reformer av den federala statsapparaten till fredsmäkling i Mellanöstern.

Det var Trump som beordrat dem att sitta ner.

– Ni två är nära. Sluta upp med här! Hitta en lösning! ska presidenten ha sagt dagen innan.

Då hade Donald Trump läst skildringar i flera tidningar – han föredrar pappersvarianten – om den allt öppnare rivaliteten mellan de två och deras läger.

 

LÄS MER: Inkräktare tog sig in i Vita huset

 

”Jag är min egen strateg”, säger Donald Trump. Foto: Erik S. Lesser / Epa / Tt

Rapporterna efteråt säger att försoningsmötet gick bra, men få tror att stridsyxan är nedgrävd. De här två är alltför olika personer.

Och det ser – åtminstone för tillfället ut – som om det är Steve Bannon som dragit det kortaste strået. Han kan ju exempelvis inte ha funnit mycken tröst i vad Donald Trump sa till en reporter från New York Post häromdagen.

– Jag gillar Steve, men du måste komma ihåg att han inte var inblandad i kampanjen förrän sent. Jag hade redan besegrat alla senatorer och guvernörer, utan att jag kände Steve.

– Jag är min egen strateg, och det var inte precis så att jag behövde byta strategier för att jag nu kämpade mot skurken Hillary.

Om och fredsmötet med svärsonen Jared Kushner i Florida, sa presidenten:

– Steve är en bra kille, men jag sa åt honom att rätta till det här, eller så gör jag det.

Steve Bannon beskrevs efter de första veckorna med president Trump som arkitekten bakom många av hans beslut.

Trumps exekutiva order om reseförbud var exempelvis Bannons verk. Han har upprepade gånger sagt att han vill riva ner etablissemanget och mycket av den rådande strukturen i Washington.

Han är en högerradikal som är en stark förespråkare för att bygga muren mot Mexiko och att USA i första hand ska tänka på sig självt.

Han överraskade många genom att ta plats i det viktiga Nationella säkerhetsrådet, ett rådgivande organ som inte brukar befolkas av politiska strateger som han.

Nå, Bannon är inte med i det Nationella säkerhetsrådet längre. Han fick lämna det i förra veckan, en händelse som utlöste de många rapporterna i amerikansk media om konflikten mellan honom och Jared Kushner.

 

LÄS MER: Donald Trumps nya drag: En insatsstyrka i Vita huset

 

Jared Kushner och Donald Trump. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Klart är att Kushners inflytande ökat, medan Bannons tycks vara på tillbakagång. Presidenten uppges inte vara nöjd med hur Bannon exempelvis skötte reseförbudet, en presidentorder som fastnat i domstolarna två gånger.

Donald Trumps beslut att attackera Syrien i förra veckan, ses också som ett exempel på att Bannon förlorat i inflytande. Attacken rimmar dåligt med filosofin om ”Amerika först”, att USA inte ska lägga sig i konflikter som Syrien.

För Steve Bannon så råder inget tvivel om varför han har så svårt att komma överens med Jared Kushner. Så här sa han, enligt New York Times, till Kushner under en högljudd diskussion.

– Här är orsaken till varför det inte finns något kompromissutrymme mellan oss: Du är demokrat!

Bannon har rätt. Jared Kushner är demokrat och kommer från en familj med djupa band till det demokratiska partiet.

Det har också några av de personer som står Jared Kushner nära i Vita huset. Gary Cohn är Trumps nationella ekonomiska rådgivare, kommer från investmentbanken Goldman Sachs och var tidigare suporter av Barack Obama.

Dina Powell räknas också till den gruppen. Hon är biträdande nationell säkerhetsrådgivare och kommer även hon från Goldman Sachs.

Bannon och hans högerpopulister kallar mycket riktigt motståndarlägret för ”Demokraterna” eller ”New Yorkarna” eller ”Goldman”, uppger Washington Post.

Kushner & Co har också olika benämningar för Bannons och hans gäng. Rådgivaren Stephen Miller är en tung medlem där. De kallas ”Bannoniterna” eller ”Nationalisterna” eller ”Breitbart”.

Det var ju just från den högerpopulistiska sajten Breitbart som Bannon rekryterades till att bli chef för Trumps valkampanj i augusti i fjol. Steve Bannon var chef för Breitbart.

 

LÄS MER: Sean Spicer jagar läckor i Vita huset

 

Steve Bannon och Jared Kushner. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN

Bannon har själv förflutet som investmentbanker på Wall Street men använde sedan förmögenheten han byggde upp till att satsa på en karriär i Hollywood där han bland annat producerade dokumentärer om exempelvis Ronald Reagan.

– Det har inte alltid var kul och jag vet att han är frustrerad, säger en republikan till Politico som talat med Bannon om de senaste motgångarna.

Bannon får också en del av skulden att det nya förslaget till sjukvårdsreform, det som skulle ersätta Obamacare, inte ens överlevde en omröstning i representanthuset.

– Det tyngsta argumentet mot honom är, att Bannon inte får ”pappa” att se bra ut, säger en källa till Washington Post.

En annan uttrycker det så här:

– Det är ingen smart strategi att gå i kamp mot Trump och familjen. Det är ett spel som han inte kan vinna.

Bannon borde ha lärt sig vilket inflytande Jared Kushner har. Corey Lewandowski och Paul Manafort var exempelvis båda två chefer för Trumps valkampanj före Bannon, men fick bägge sparken. Kushner tröttnade på och misstrodde dem och uppmuntrade svärfar att göra sig av med dem.

Och – som Trump noterar – han har själv inte känt Bannon särskilt länge. Jared Kushner är en del av familjen och har dessutom samma bakgrund som han själv, han kommer från fastighetsbranschen.

 

Donald Trump och Steve Bannon. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Så ser Donald Trumps liv i Vita huset ut

 

Han har också en egenskap som Trump uppskattar mer än kanske något annat. Han är djupt lojal mot sin familj. Och han förlåter inte dem som gjort släkten illa.

Dit hör New Jerseys guvernör Chris Christie. Christie hoppades själv bli republikansk presidentkandidat i fjol men föll i primärvalen.

Han ställde sig sedan tidigt bakom Donald Trump och hoppades på belöning. Han var en av toppkandidaterna att bli Trumps vicepresident.

Men Kushner gillade honom inte och det var personligt. Jared Kushners pappa, fastighetsmogulen Charles Kushner, dömdes till fängelse 2005 för bland annat skattefiffel och illegala partidonationer.

Charles Kushner hade skänkt pengar i andra personers namn till demokratiska politiker. Han hade bland annat använts sin sons namn, utan att Jared Kushner kände till det.

Det var Chris Christie som var åklagaren i målet. Jared Kushner har aldrig förlåtit Christie. Och han förblev pappa djupt lojal, besökte honom i fängelset en gång i veckan trots att han avtjänade straffet långt bort i Alabama.

Kushner och hans allierade anser att Bannons radikala och polariserande politik stått Trump dyrt. De hoppas också att kompromisser med demokraterna i kongressen är en framkomligare väg framåt.

– Det är för tidigt att säga om Trump kommer att göra en omsvängning i sin politik, säger den politiske konsulten Hank Scheinkopf till Fox Business News.

– Men han måste hitta ett sätt att regera och tydligt är att Bannon och Priebus (stabs­chefen Reince Priebus) orsakat problem. Du behöver någon som kan skapa enighet. och Kushner kan vara den personen.

Det är förstås inte så Bannon och hans grupp

ser på situationen. De fruktar att Trump riskerar bryta mot sina heligaste vallöften och svika väljarna som sände honom till Vita huset.

– Detta är en fullskalig attack från insidan mot Trumps agenda, säger den konservativa kommentatorn Laura Ingraham, till New York Times.

– Om presidenten låter detta fortsätta och driver bort från sina löften, så riskerar han att förlora sitt väljarstöd och allt hopp om att bli omvald.

 

LÄS MER: Nu får Ivanka Trump ett eget kontor i Vita huset

 

Det ser ut att vara fördel Jared Kushner i den interna maktkampen i Vita huset. Foto: Jacquelyn Martin / AP

Det är egentligen inte förvånande att Trump omgett sig med rivaliserande grupper som kämpar om hans gunst. Det är oftast så han även styrt sitt företag. Men i slutänden, så vinner i regel familjen.

Så spekulationerna är redan i gång att Steven Bannon kan var på väg ut. Han ska ha hotat med att avgå om han inte fick sitta kvar i Nationella säkerhetsrådet, men han är fortfarande kvar på sin post trots att det skedde.

– Steve är avgörande. Han är oerhört viktig för Trump. Han är den ende som har en aning om varför presidenten blev vald och varför han är i Vita huset, säger Patrick Caddell, en nära vän och Breitbart-rådgivare till Washington Post.

En annan Vita hus-källa säger så här till Fox Business News:

– Steve är kvar eftersom han vet att det är det bästa sättet att få genomföra den politik han vill är att stanna i Vita huset.

– Det är antingen det, eller sälja annonser för Breitbart News.

En sak är säker. Jared Kushner och hans hustru, Ivanka Trump, går ingenstans de heller.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!