Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maktkampen mellan Le Pen och systerdottern

Presidentkandidaten Marine Le Pen.

Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

27-åriga Marion Maréchal-Le Pen, systerdotter till Marine Le Pen.

Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Bakom presidentvalkampen mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen döljer sig en annan maktkamp: den mellan Marine och Marion Le Pen.

En ofta giftig och mycket politisk familjefejd.

Marine Le Pen styr i dag sitt parti Nationella Fronten med järnhand på samma vis som hennes far, Jean-Marie Le Pen gjorde under fyrtio år.

I ett toppstyrt parti där varumärket Le Pen är den enda som räknas för många finns det bara utrymme för en enda fiende: en annan Le Pen.

Därför studeras alla uttalanden som görs mellan den 27-åriga Marion Maréchal-Le Pen och mostern Marine Le Pen, 48 år, lika noga som kremlologer en gång i tiden studerade Sovjetunionens ledare på estraden.

– Det är taskigt, sade Marion Le Pen om sin moster under kampanjen.

Moster hade just sagt att varken hennes särbo, Louis Aliot eller Marion skulle få sitta i regeringen om hon vinner valet på söndag. Vid sidan av det så hävdade hon att systerdottern Marion var lite för stel och ovan.

27-åriga Marion Maréchal-Le Pen, systerdotter till Marine Le Pen. Foto: Bob Edme / AP TT NYHETSBYRÅN

Nästan som ett hot

Det orsakade en mindre jordbävning i partiet. Sedan dess har de båda Le Pen slätat över fejden:

– Jag har ändå inte bett om någonting, sade Marion Le Pen. Och tillade i en annan intervju:

– Jag är varken i minoritet eller isolerad i partiet, sade hon.

Nästan som ett hot.

De båda kvinnorna står för två helt olika visioner kring det högerextrema partiet. Marion har varit mycket trognare morfar Jean-Marie Le Pens linje: en hårdför socialkonservativ linje. Marine Le Pen har velat ta makten genom att släta ut partiets mest intoleranta medlemmar.

Men under presidentvalet har Marion vädrat morgonluft. Hennes valmöten har ofta mörkats i partiets officiella agenda. Trots det har hon ständigt fyllt salarna till bredden.

Marine och Marion Le Pen. Foto: Lionel Cironneau / AP

 

LÄS MER: Marine Le Pen anmäls av sin motståndare

 

Började gråta i tv

Marion har heller inte tvekat att störa mosterns slätare linje med att delta i monarkistmöten och förespråka en hård anti-abortlinje.

Det är länge sedan mostern kunde se ned på systerdottern som för några par sedan började gråta inför tevekamerorna när hon inte hittade svaren på frågorna.

I parlamentsvalet lyckades Marion bli invald i Nationalförsamlingen, vilket mostern misslyckades med.

Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Mosterns främsta motståndare

I dag är Marion Maréchal-Le Pen mosterns främsta motståndare.

Att moster Marine i valets sista raksträcka har gått över till en hårdare och aggressivare linje med mer tyngd på anti-islamism är en seger för systerdottern Marion. Liksom för hennes morfar, Marines pappa Jean-Marie Le Pen som uteslutits från partiledningen av Marine. Han har sedan dess kritiserat dotterns ”mjukislinje” som farlig för partiet.

– Marine och Jean-Marie Le Pen klarar rent mänskligt inte av att dra jämt. Det har jag lidit av. Vi är alla Jean-Marie Le Pens arvtagare, sade Marion i en intervju till Challenges.

 

LÄS MER: Skandalerna som skakat familjen Le Pen