Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maktkampen mellan Le Pen och systerdottern

<p>Presidentkandidaten Marine Le Pen.</p>Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
<p>27-åriga Marion Maréchal-Le Pen, systerdotter till Marine Le Pen.<br></p>Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Bakom presidentvalkampen mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen döljer sig en annan maktkamp: den mellan Marine och Marion Le Pen.

En ofta giftig och mycket politisk familjefejd.

Marine Le Pen styr i dag sitt parti Nationella Fronten med järnhand på samma vis som hennes far, Jean-Marie Le Pen gjorde under fyrtio år.

I ett toppstyrt parti där varumärket Le Pen är den enda som räknas för många finns det bara utrymme för en enda fiende: en annan Le Pen.

Därför studeras alla uttalanden som görs mellan den 27-åriga Marion Maréchal-Le Pen och mostern Marine Le Pen, 48 år, lika noga som kremlologer en gång i tiden studerade Sovjetunionens ledare på estraden.

– Det är taskigt, sade Marion Le Pen om sin moster under kampanjen.

Moster hade just sagt att varken hennes särbo, Louis Aliot eller Marion skulle få sitta i regeringen om hon vinner valet på söndag. Vid sidan av det så hävdade hon att systerdottern Marion var lite för stel och ovan.

27-åriga Marion Maréchal-Le Pen, systerdotter till Marine Le Pen.Foto: Bob Edme / AP TT NYHETSBYRÅN

Nästan som ett hot

Det orsakade en mindre jordbävning i partiet. Sedan dess har de båda Le Pen slätat över fejden:

– Jag har ändå inte bett om någonting, sade Marion Le Pen. Och tillade i en annan intervju:

– Jag är varken i minoritet eller isolerad i partiet, sade hon.

Nästan som ett hot.

De båda kvinnorna står för två helt olika visioner kring det högerextrema partiet. Marion har varit mycket trognare morfar Jean-Marie Le Pens linje: en hårdför socialkonservativ linje. Marine Le Pen har velat ta makten genom att släta ut partiets mest intoleranta medlemmar.

Men under presidentvalet har Marion vädrat morgonluft. Hennes valmöten har ofta mörkats i partiets officiella agenda. Trots det har hon ständigt fyllt salarna till bredden.

Marine och Marion Le Pen.Foto: Lionel Cironneau / AP

 

LÄS MER: Marine Le Pen anmäls av sin motståndare

 

Började gråta i tv

Marion har heller inte tvekat att störa mosterns slätare linje med att delta i monarkistmöten och förespråka en hård anti-abortlinje.

Det är länge sedan mostern kunde se ned på systerdottern som för några par sedan började gråta inför tevekamerorna när hon inte hittade svaren på frågorna.

I parlamentsvalet lyckades Marion bli invald i Nationalförsamlingen, vilket mostern misslyckades med.

Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen.Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Mosterns främsta motståndare

I dag är Marion Maréchal-Le Pen mosterns främsta motståndare.

Att moster Marine i valets sista raksträcka har gått över till en hårdare och aggressivare linje med mer tyngd på anti-islamism är en seger för systerdottern Marion. Liksom för hennes morfar, Marines pappa Jean-Marie Le Pen som uteslutits från partiledningen av Marine. Han har sedan dess kritiserat dotterns ”mjukislinje” som farlig för partiet.

– Marine och Jean-Marie Le Pen klarar rent mänskligt inte av att dra jämt. Det har jag lidit av. Vi är alla Jean-Marie Le Pens arvtagare, sade Marion i en intervju till Challenges.

 

LÄS MER: Skandalerna som skakat familjen Le Pen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.