Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maktskifte i Danmark – statsministern besegrad

Lars Løkke Rasmussen meddelade sin avgång på onsdagskvällen.Foto: NIKOLAI LINARES / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Venstres lokal på Christiansborg.Foto: Fritz Schibli
Mette Fredriksen på valdagen.Foto: RENE SCHUTZE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Fritz Schibli
Mette Frederiksen leder Socialdemokraterna i Danmark.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Løkke Rasmussen.Foto: JENS ASTRUP / VENSTRE
Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Rösträkning vid Köpenhamns centralstation.Foto: UFFE WENG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Och i natt stod det klart att det blir ett maktskifte i Danmark – och att nästa statsminister med största sannolikhet blir S-ledaren Mette Frederiksen, 41.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

KÖPENHAMN. Tretton politiska partier tävlade om makten i Folketinget.

Och i natt stod det klart att det blir ett maktskifte i Danmark – och att nästa statsminister med största sannolikhet blir S-ledaren Mette Frederiksen, 41.

– Danmark ska ha en ny regering, säger hon efter segern som hon kallar ”historisk”. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har erkänt sig besegrad och meddelade att han på torsdagsförmiddagen går till drottningen med sin avskedsansökan. 

Sverigedemokraternas systerparti Dansk Folkeparti gjorde ett katastrofval och mer än halverades. 

Exakt 30 dygn har gått sedan statsminister Lars Løkke Rasmussen utlyste det danska Folketingsvalet – och på onsdagskvällen avgjordes det. 

Efter midnatt var samtliga röster räknade och statsministern hade erkänt sig besegrad. 

– Mette Frederiksen får chansen, sa han till danska TV2, och konstaterade samtidigt att hon har ett svårt jobb framför sig. 

– Vi föreslår att det bildas en mittenregering, fortsatte han.

Han berättar också att han har ringt S-ledaren Mette Frederiksen och gratulerat henne.

– Mette Frederiksen har tydligt sagt att hon ska gå i en mer socialistisk riktning. Men det kommer med ett pris om du vill vara statsminister. Du kan inte leda Danmark från mitten om du binder dig till kanterna, säger avgående statsministern enligt danska TV2. 

”Ni gjorde det till första klimatvalet”

Socialdemokraterna har fått 25,9 procent av rösterna när nästan alla röster var räknade. 

– Kära socialdemokrater. Kära allihop. Först av allt - kära danskar, det var äntligen er tur. Ni har röstat fram ett nytt parlament, och ni har valt att Danmark ska få en ny majoritet och en ny riktning, säger Mette Frederiksen på Socialdemokraternas valvaka.

Hon kallar resultatet för en ”historisk seger för de röda partierna”.  

– Kära ungdomar, ni gjorde detta till det första klimatvalet. Välfärd, klimat, utbildning, barn, framtid. Tänk på allt vi kan göra tillsammans. Vi kan nu få hopp om att vi kan förändra Danmark, fortsätter hon.

– Danmark ska ha en ny regering. 

Hon passade också på att hylla den avgående statsministern, Lars Løkke Rasmussen. 

– Du har tjänat Danmark i många år. Jag beundrar ditt personliga engagemang, säger hon.

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson gläds med danska Socialdemokraterna. 

”Danmark går åt vänster. Socialdemokraterna ser ut att vinna valet, och Dansk Folkeparti kollapsar. Stort grattis till våra danska partivänner!” skriver han på Twitter. 

Løkke Rasmussens högerparti Venstre fick 23,4 procent – betydligt bättre än vad den stora vallokalundersökningen från Danmarks Radio, DR, visade när vallokalerna stängde vid 20-tiden, och en rejäl framgång jämfört med valet 2015 då partiet fick 19,5 procent. Men inte tillräckligt för att behålla regeringsmakten.

Valresultatet i procent när alla röster var räknade.Foto: Danmarks Radio.
Valresultatet sett till mandatfördelning i Folketinget när alla röster var räknade. Foto: Danmarks Radio

Lars Løkke Rasmussen föreslog i valrörelsens slutspurt både en bredare mittenregering och en koalition med ärkefienden Socialdemokraterna – ett förslag som upprepades i natt. 

– Tillsammans får Socialdemokraterna och Venstre 91 mandat (egen majoritet), konstaterade han. 

Men någon sådan blir det inte, eftersom Mette Frederiksen stängt den dörren.  

Dansk Folkeparti stod för katastrofval

Under natten mot torsdagen stod det samtidigt klart att Sverigedemokraternas systerparti Dansk Folkeparti gjort ett katastrofval och mer än halverats på fyra år. 2015 fick partiet 21,1 procent, men när rösterna var räknade hade bara 8,7 procent av väljarna stannat kvar. 

– Vi viker inte en tum från den politik vi är kända för. Vi har vetat att vi skulle backa i valet, frågan var hur mycket, sade Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl vid partiets valvaka, enligt DR. 

– Ifall valresultatet för Dansk Folkeparti blir så lågt som mätningarna har visat så vore det så klart beklagligt, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson på tisdagen till Expressen

Stram Kurs, som bland annat vill förbjuda islam, fick drygt 1,8 procent av rösterna och hamnar därför utanför Folketinget. 

K-pistbeväpnade poliser bevakar i kväll Folketinget i slottet Christiansborg i centrala Köpenhamn. Foto: Fritz Schibli

Socialliberala Alternativet hörde också till förlorarna – och backade från 4,8 procent för fyra år sedan till 2,9 procent. Men partiledaren Uffe Elbæk var ändå nöjd:

– Vi har tänt ett hopp. Vi håller det hoppet levande. Vi vill ha ett grönare och humanistiskt Danmark – och festen börjar nu, säger han till DR. 

Enligt Folketingets statistik så var valdeltagandet i år rekordhögt. 88,4 procent av den danska befolkningen har gått och röstat, vilket kan jämföras med 87,2 procent av svenskarna som röstade i riksdagsvalet i höstas. I danska valet 2015 röstade 85,9 procent.

Stram Kurs kontroversiella partiledare Rasmus Paludan anländer till Christiansborg för en stund sedan. Foto: Fritz Schibli

S-ledaren Mette Frederiksen, 41, har tidigare sagt att hon vill bilda en socialdemokratisk minoritetsregering med stöd av fyra rödgröna partier – och de förhandlingarna drar i gång redan på torsdagsmorgonen. 

Danskarna varnas för ”svenskkaos” efter valet

Det varnas för ”svenskkaos”, alltså regeringsförhandlingar som kan pågå i flera månader – och orsaken är Socialdemokraternas flyktingpolitik.

Mette Frederiksen har de senaste åren lagt om kursen och förespråkar i dag en lika restriktiv linje i invandringspolitiken som den borgerliga regeringen och dess stödparti, Dansk Folkeparti, och i valrörelsen har hon lovat väljarna att behålla den. 

S-ledaren Mette Frederiksen spås bli Danmarks nästa statsminister. Foto: LISELOTTE SABROE / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt kräver de rödgröna partierna Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti och Alternativet att invandringspolitiken blir mer generös. 

Samtidigt menar en del bedömare att det – trots allt – kommer att gå fort att bilda regering. 

– Om hon bara överger en del av symbolpolitiken, som den där ön som de vill skeppa flyktingar till, så har vi snart en regering, sa en representant för det socialliberala Radikale Venstre till Expressen vid midnatt. 

Expressen sänder direkt från Christiansborg under kvällen. Foto: Fritz Schibli

Nervös kväll för Kristdemokraterna 

För de danska Kristdemokraterna, som inte suttit i Folketinget sedan 2005, pendlade det under kvällen mellan hopp och förtvivlan. 

När 100 procent av rösterna var räknade hade partiet fått 1,7 procent – och därmed var hoppet ute. 

KD-ledaren Stig Grenov är sjukskriven för utbrändhet sedan tre veckor tillbaka och har ersatts av 26-åriga stjärnskottet Isabella Arendt, som kallats ”vikarien från himlen”.

Hon lovade på valdagen, via Twitter, ”KD-power i Folketinget”.

Men någon sådan blir det alltså inte. 

Expressens utsända: Fritz Schibli, fotograf, Niklas Svensson, politisk reporter.Foto: Fritz Schibli

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.