Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Makarna Macron flyttar in i skilsmässopalatset

Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron och hans fru Brigitte flyttar in i i presidentresidensen Élyséepalatset, invid paradgatan Champs-Élysées.Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Nicolas Sarkozy – president från 2007 till 2012 – och hans nuvarande fru Carla Bruni. Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Den förre presidenten François Hollande och Valérie Trierweiler skilde sig 2014. Foto: Fernando Bizerra Jr / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

De två senaste franska presidenternas förhållanden har kollapsat efter att de valts in.

François Hollande hade en affär med en journalist – och sen en skådespelerska.

Nicolas Sarkozy skilde sig bara månader efter valvinsten.

Nu flyttar Emmanuel och Brigitte Macron in i skilsmässopalatset.

Nicolas Sarkozy, 62

Frankrikes president från 2007 till 2012.

Gifte sig för första gången med Marie-Dominique Culioli 1982. De fick två söner ihop. Skilde sig 1996 efter att ha varit separerade i flera år.

Gifte sig 1996 med modellen Cécilia Attias, som lämnade sin make för honom åtta år tidigare. Fick en son tillsammans 1997.

2005 avslöjades att Cécilia "lämnat" Nicolas Sarkozy för en franskmarockansk marknadsföringshöjdare. Det skrev schweiziska Le Matin – samtidigt kom uppgifter om att Nicolas Sarkozy hade en affär med en journalist på franska tidningen Le Figaro.

Paret höll ihop någorlunda och inte förrän i oktober 2007, bara fem månader efter att Sarkozy valts till Frankrikes president, skilde de sig.

Inte ens en månad senare träffade Sarkozy den italienska artisten och modellen Carla Bruni. De gifte sig i februari 2008, fyra månader efter skilsmässan från Cécilia. De har en dotter, född 2011, tillsammans.

François Hollande, 62

Frankrikes president från 2012 till 2017.

Tillsammans med Ségolène Royal i nära 30 år, från 1978 till 2007. Har fyra barn tillsammans. Paret delade på sig kort efter presidentvalet 2007, i vilket Ségolène Royal ställde upp och förlorade. Bara månader senare kom uppgifter om att Hollande hade en affär med den franska journalisten Valérie Trierweiler.

Senare samma år bekräftade Valérie Trierweiler förhållandet. Hon flyttade in i Élyséepalatset när Hollande valdes till president 2012. Två år senare, 2014, separerade paret dock, efter att tidningen Closer avslöjat presidentens affär med skådespelerskan Julie Gayet. Hollande och Gayet är fortfarande tillsammans.

Hösten 2014 gavs boken "Merci pour ce moment" – "Tack för den här tiden" – ut, i vilken Valérie Trierweiler berättade om förhållandet med Hollande.

– Boken var inte menad att förstöra honom, avsikten var att den skulle hjälpa mig att bygga upp mitt eget liv, sa Valérie Trierweiler i en intervju med BBC 2014.

Élyséepalatset – det är där Emmanuel, 39, och Brigitte Macron, 64, ska forma sina nya liv. Som Frankrikes nye president, respektive landets nya Första dam, lämnar de lägenheten i centrala Paris för att flytta in i presidentresidensen Élyséepalatset, invid paradgatan Champs-Élysées.

– Brigitte, alltid närvarande, och nu ännu mer. Utan henne hade jag inte varit jag, ropade Emmanuel Macron efter valsegern på söndagen.

Emmanuel Macrons fru Brigitte ska jobba – oavlönat – på palatset, med egna anställda.Foto: Dominique Jacovides / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Och så ser det ut att bli. Emmanuel Macron har varit tydlig med att hans och hustruns äktenskap kommer skilja sig från tidigare presidenters: Tanken är att Brigitte ska jobba – oavlönat – på palatset, med egna anställda. Främst ska hon, vad det verkar, jobba med utbildningsfrågor för barn med speciella behov.

– Brigittes främsta intresse är utbildningsreformen, och hon kommer fokusera på att jobba för autistiska och missgynnade barn, utifrån ett politiskt perspektiv, säger Candice Nedelec, författare bakom en bok om paret, till The Times.

Och det är ett krävande liv: De två senaste franska presidenterna, Nicolas Sarkozy och sittande François Hollande, har båda fått sina förhållanden raserade under tiden i Élyséepalatset.

Träffades på bröllop

Nicolas Sarkozy – president från 2007 till 2012 – och hans hustru, modellen Cécilia Attias, skilde sig bara månader efter valsegern.

2013 berättade Cécilia att hon lämnade Sarkozy för att "han i princip glömt bort" henne, enligt The Independent.

Paret träffades under Sarkozys tid som borgmästare i Neuilly-sur-Seine – på Cécilia Attias bröllop. 1988 lämnade hon dåvarande maken för Sarkozy och flera år senare, 1996, gifte paret sig. De har en son, född 1997, tillsammans.

2005 skrev den schweiziska tidningen Le Matin att Cécilia lämnat Sarkozy för en franskmarockansk marknadsföringshöjdare. Samtidigt sades det att Sarkozy hade en affär med en journalist på tidningen Le Figaro.

Omgift fyra månader efter skilsmässan

I oktober 2007, fem månader efter att Sarkozy valdes till Frankrikes president, skilde paret sig. Inte ens en månad senare träffade Sarkozy den italienska artisten och modellen Carla Bruni. De gifte sig i februari 2008, fyra månader efter skilsmässan från Cécilia. De har en dotter, född 2011, tillsammans.

En månad efter sin skilsmässa träffade Nicolas Sarkozy artisten Carla Bruni.Foto: Agence / Bestimage / /IBL BEST IMAGE

Nicolas Sarkozy var den förste franska presidenten att skilja sig under ämbetstiden.

2012 tillträdde François Hollande som president. Då hade det redan stormat i hans kärleksliv: Efter över 30 års förhållande – och fyra barn – separerade han och partnern Ségolène Royal 2007. Bara månader senare kom uppgifter om att Hollande hade en affär med den franska journalisten Valérie Trierweiler.

Skrev bok om förhållandet

Senare samma år bekräftade Valérie Trierweiler förhållandet, och pratade öppet om det i en intervju med Télé 7 Jours. Hon flyttade in i Élyséepalatset när Hollande valdes till president 2012. Två år senare separerade paret dock, efter att tidningen Closer avslöjat presidentens affär med skådespelerskan Julie Gayet. Hollande och Gayet är fortfarande ett par.

François Hollande och Valérie Trierweiler skilde sig 2014. Foto: Fernando Bizerra Jr / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

Hösten 2014 gavs boken "Merci pour ce moment" – "Tack för den här tiden" – ut, i vilken Valérie Trierweiler berättade om förhållandet med Hollande.

Gör annorlunda

– Boken var inte menad att förstöra honom, avsikten var att den skulle hjälpa mig att bygga upp mitt eget liv, sa Valérie Trierweiler i en intervju med BBC 2014.

Paret Emmanuel och Brigitte Macron träffades när Brigitte var Emmanuels lärare, och de blev kära. I början fick de hålla sin kärlek hemlig, men tillslut kunde de leva ut den fullt. 24 år äldre Brigitte skilde sig från maken, med vilken hon hade tre barn, för att bli tillsammans med sin elev. 2007 gifte de sig. Och nu ska de flytta in i Élyséepalatset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.