Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parets miljardavtal – före försvinnandet: ”Orimligt”

Misstänks för mord eller medhjälp till mord.
Anne-Elisabeth Hagen.
Foto: HANDOUT / EPA
Parets gemensamma bostad.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX
Enligt VG ville Anne-Elisabeth skiljas.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Äktenskapet mellan Tom och Anne-Elisabeth Hagen var turbulent – och hon ville bort, uppger den norska tidningen VG.

Men vid en eventuell skilsmässa hade hon inte fått ta del av makens enorma förmögenhet.

– Jag har sällan sett ett så ojämnt äktenskapsförord, säger Randi Birgitte Bull till norska NRK.  

Tom Hagen är ständigt med på topplistor över Norges rikaste personer. Miljardären misstänks för inblandning i Anne-Elisabeths försvinnande och har häktats misstänkt för mord eller medhjälp till mord. 

Men någon kropp har inte hittats och polisen har inte gått ut med ett eventuellt motiv. 

Enligt uppgifter till VG har personer i paret Hagens närhet gett polisen värdefull insyn i deras liv – och berättat om ett turbulent äktenskap. Samma tidning uppger att polis fått indikationer på att Anne-Elisabeth Hagen ville skilja sig.

Tom Hagen är misstänkt för mord eller medhjälp till mord.
Foto: TORBJøRN OLSEN / GD / NTB SCANPI / EPA

200 000 norska kronor

Enligt det äktenskapsförord som upprättades 1987 har Anne-Elisabeth vid en eventuell skilsmässa rätt till en tomt i Biri kommun, 200 000 norska kronor i form av en gåva från maken och en Citroën BX 14 RE eller en annan bil i motsvarande standard.

Tom Hagens förmögenhet ska, enligt äktenskapsförordet, stanna hos honom. Där ingår makens samtliga företag och aktieinnehav, som står i hans namn. Samtidigt slås det fast att allt som Tom Hagen ”i framtiden förvärvar” genom arv, lön eller avkastning ska tillhöra hans enskilda egendom. 

På samma sätt ska allt som Anne-Elisabeth Hagen ärver från sin familj betraktas som hennes egendom. 

”Så ojämnt”

Randi Birgitte Bull, advokat på Bull & co, säger att det är svårt att säga om äktenskapsförordet är giltigt – men att Tom Hagen verkar ha säkrat sin egendom genom aktier. 

– Jag har arbetat som advokat i över 25 år och arv och bodelning utgör en viktig del av min verksamhet. Jag har sett många äktenskap genom min praxis, men sällan sett ett äktenskapsförord som verkar så ojämnt, säger advokat Randi Birgitte Bull, på advokatbyrån Bull & co, till NRK.

1993 utfördes en ändring av äktenskapsförordet – vilket innebär att Anne-Elisabeth inte längre ägde sin del av bostaden i Lørenskog. Anledningen var att hon inte ansågs ha behov av bostaden eftersom hon nyligen ärvt från sina föräldrar.

Anne-Elisabeth och Tom Hagen.
Foto: PRIVAT

”Det är högst orimligt”

– Det är högst orimligt att hon skulle behöva ge upp sin del bara för att hon fått ärva av sina föräldrar, säger Randi Birgitte Bull till NRK.

Enligt Bull är det dock möjligt enligt norsk lag att helt eller delvis frångå ett äktenskapsförord om utgången framstår som orimlig för en av parterna.

Skilsmässoadvokaten Mette Yvonne Larsen säger till VG, efter att ha tagit del av äktenskapsförordet:

– Om hon hade försökt angripa äktenskapsförordet i samband med en skilsmässa, så skulle maken ha blivit bortplockad.

Mette Yvonne Larsen tycker, precis som Randi Birgitte Bull, att dokumentet ser skevt ut till Tom Hagens fördel.

Expressens Lisah Silfwer går igenom vändningarna i fallet med försvunna Anne-Elisabeth Hagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.